Sprogimas

Dalis klaipėdiečių sukilo prieš Priklausomybės ligų centro filialo steigimą

sukiloKlaipėdoje, Paupių kvartale planuojant atidaryti Priklausomybių ligų centro filialą, skirtą vaikams ir jaunimui, prieš tokius planus sukilo vietos gyventojų bendruomenė, besibaiminanti dėl nesaugios kaimynystės ir galimai padidėsiančio nusikalstamumo. 

Pirmadienį savivaldybėje susirinko apie 100 Paupių kvartalo gyventojų, savivaldybės, priklausomybės ligų centro atstovai. Nuotoliniu būdu apie susidariusią situaciją aiškintasi su Turto banku, Sveikatos apsaugos ministerija.

Įstaigos ramina bendruomenę, jog čia veiks vaikų ir jaunimo, turinčio priklausomybių, dienos centras, į kurį juos atlydės tėvai. Iki šiol tokio centro jaunimui Klaipėdoje nebuvo ir klaipėdiečių šeimas tekdavo nukreipti į Kauną arba Vilnių. 

Be to, pats filialas turėtų veikti laikinai, paskui būtų iškeltas į kitas patalpas.

Paupiškiai teigia, jog visos šnekos tėra melas ir vietoje dienos centro čia ims veikti plataus spektro priklausomybės ligų centras, kuriame paslaugos bus teikiamos viso regiono žmonėms. Jie kelia klausimą, kodėl centras negalėtų veikti Švėkšnoje, kur veikia Jūrininkų ligoninės Psichiatrijos departamentas.

Sužinojo patys

„Mūsų rajone, Jaunystės gatvėje 4, planuoja įsikelti Priklausomybės ligų centras. Kaip bebūtų graudu, ši žinia slepiama. Jei ne atsitiktinai sužinota vieno budraus gyventojo, būtume nežinoję, nebent būtų įsikėlę ir pastatę užrašą“, – savivaldybėje sakė Paupių bendruomenės pirmininkė Regina Baguckienė. 

Bendruomenė dėl pašonėje steigiamo centro kreipėsi į merą, savivaldybės atstovus. Raštas buvo persiųstas Sveikatos apsaugos ministerijai, Respublikiniam priklausomybės ligų centrui. Pastarasis patvirtino, jog iš tiesų tokių planų esama. 

R. Baguckienės teigimu, bendruomenė nerimauja dėl nesaugios kaimynystės.

Paupių seniūnaitė Rasa Arcišauskienė pirmadienį savivaldybėje teigė, kad bendrabučio pirmame aukšte, kuriame jau vyksta remonto darbai, steigiamas Priklausomybių ligų centras veiktų Paupių dvaro ir ligoninės pastato komplekse, vadinamame Bachmano dvaru.

„Tame pačiame name ir gyvenamoji zona, yra vienas įėjimas, jame gyvena virš 30 šeimų. Pirmame aukšte – Paupių sveikatos priežiūros centras, poliklinika, kurioje lankosi 80 proc. paupiškių. Jei bus įkurtas, turės praeiti pastatą“, – sakė R. Arcišauskienė. 

Anot jos, Respublikinis priklausomybės ligų centras informavo, jog teisinis reglamentavimas nereikalauja visuomenės supažindinti su steigiama įstaiga gyvenamajame rajone. R. Arcišauskienės teigimu, tai yra didžiulis teisinis trūkumas.

Liejo pyktį

Į susitikimą atvykę apie šimtas Paupių gyventojų savivaldybėje liejo pyktį, o pasisakiusiems asmenims teko išgirsti replikų, įžeidinėjimų, kaltinimų melu.

Vienas gyventojų bedė į Klaipėdos miesto bendrąjį planą. Jo teigimu, šioje Paupių kvartalo vietoje galima tik gyvenamoji statyba, o norint pakeisti žemės paskirtį reikia gauti gyventojų sutikimą.

„Ar duosime? Neduosime. Negalima tokia veikla. Teisiškai tai negalima veikla“, – sakė gyventojas.

„Mes kovosim iki paskutinės sekundės, šio centro neatidarysit. Apkabinsim rankom ir šitos veiklos nebus atidarytos“, – teigė kitas paupiškis.

„Kauno gatvėje gyventojai vaikų neišleidžia į lauką, nes bijo? Įeikite ten į priešais gyvenantį namą, pilna švirkštų. Tai normalu?“, – kalbėjo Paupių gyventoja.

„Prieš trejus metus brigada „Žemaitija“ irgi mus įtikinėjo, kad tik administracija veiks buvusioje policijos mokykloje, o dabar visas batalionas, kur saugo Vakarų Lietuvą – tanketės, pratybos, kitoje vietoje dabar psichiatrinė, kas čia per rajonas?“, – klausė gyventoja.

Veiks kaip dienos centras

Nuotoliu susitikime dalyvavusi Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Ugnė Širvinskaitė informavo, jog minimose patalpose planuojama steigti dienos centrą.

„Kaimynystėje gyvenančius žmones specialistai nori nuraminti. Vaikų dienos centro paslaugos teikiamos savanoriškai, vaikai ir paaugliai atvyksta ryte, išvyksta po pietų, esant reikalui, su tėvų priežiūra, savaitgalį skyrius nedirbs“, – sakė U. Širvinskaitė. 

Pasak jos, psichoaktyvių medžiagų vartojimo tyrimai rodo, kad jauni asmenys ir vaikai linkę eksperimentuoti su tokiomis medžiagomis. 

2020 metų pabaigoje buvo priimta Vyriausybės programa, kuri numatė plėsti pagalbos prieinamumą vaikams ir jauniems žmonėms, kurie susiduria su kompleksinėmis elgesio problemomis – agresija, psichoaktyvių medžiagų naudojimu ir kitomis.

Anot U. Širvinskaitės, remiantis šia programa buvo sudaryta ekspertų darbo grupė ir parengtas kokybės gerinimo planas, patvirtintas pernai rugpjūtį. Jame numatyta atidaryti kelis dienos stacionaro centrus, vieną tokių Klaipėdoje. 

Įsteigs dešimt vietų

Respublikinio priklausomybės ligų centro Klaipėdos filialo direktorė Vaida Karulaitienė apgailestavo, jog gyventojai gydymo įstaigos atsiradimą vertina „kaip didžiulę nelaimę“.

„Gaila, kad jūs taip galvojate. Jūs kiekvienas savo šeimoje, jei neartimoje, tai tolimoje aplinkoje, pažįstate žmonių, kurie turi problemų su priklausomybėmis, psichoaktyvių medžiagų vartojimu“, – sakė V. Karulaitienė.

Anot jos, Jaunystės gatvėje planuojamas steigti vaikų ir jaunimo dienos stacionaras turės tik dešimt vietų. Jame bus priimami 14-18 metų asmenys, veikla planuojama nuo rudens.

Anot V. Karulaitienės, daug didesnių nepatogumų sukelia ne gydymo įstaigos, o prekybos centro ar naktinio klubo atsiradimas kaimynystėje, tačiau gyventojai replikavo, jog geriau čia įsikurtų naktinis klubas.

„Niekas nėra apsaugotas visuomenėje nuo problemos, aktualizuojasi problemos nuo socialinių tinklų ir informacinių technologijų, centras stengiasi padėti tokiems vaikams“, – sakė vadovė. 

Pasak jos, rasti tinkamas patalpas tokiems poreikiams nėra paprasta. Minimą erdvę pasiūlė Turto bankas ir pasiūlymas buvo priimtas. 

Klaipėdos savivaldybės tarpinstitucinio koordinavimo grupės vadovė Edita Kučinskienė teigė, jog vaikams reikalinga paslauga yra neginčijama ir jiems svarbu padėti kuo ankstesniame amžiuje. 

„Gauname policijos informaciją. Pavyzdžiui, dėl alkoholio vartojimo pernai gauti 37 pranešimai dėl nepilnamečių, šiemet 17. Dėl narkotikų – pernai du, kurie vartojo, šiemet – devyni“, – sakė E. Kučinskienė. 

Veždavo vaikus į sostinę

Nuotoliu susitikime dalyvavęs Respublikinio priklausomybės ligų centro direktorius Emilis Subata teigė, jog Klaipėdos savivaldybė ne vienerius metus kėlė klausimą, kodėl mieste nėra pagalbos šeimoms, kuriose auga vaikai, kurie turi elgesio problemų, vartoja alkoholį, narkotines medžiagas.

„Ką mes galėdavom pasiūlyt – atvežkit į Kauną arba netgi Vilnių. Tuomet šeimoms iškildavo klausimas, kaip su kelionės apmokėjimu, ne visos gali susimokėt ir taip pat, jei vaikas gydosi stacionare mėnesį, reikia aplankyt, palaikyt ryšį, važinėt sudėtinga iš Klaipėdos“, – sakė E. Subata. 

Anot E. Subatos, kol kas neatsisakyta idėjos vystyti priklausomybės problemas turintiems asmenims teikiamų paslaugų plėtrą Bangų gatvėje 6A. Šiam projektui, kurio vertė apie trys milijonai eurų, buvo gautos Europos Sąjungos lėšos. 

„Neatsisakyta to projekto, jis toliau vykdomas, išpildomos sąlygos, kad gautume statybų leidimą. Ten numatytos 44 stacionaro lovos, kurios būtų perkeltos iš Taikos prospekto. Vaikų dienos stacionaras dabartinėse patalpose kuriamas laikinai. Jei pavyks užbaigti Bangų gatvės 6A projektą, tuomet būtų iškeltas į vienas iš esamų dabartinio Klaipėdos filialo patalpų. Pradinis planas porai, trejetui metų, o ne visam laikui“, – sakė E. Subata.

Gyventojams baiminantis, jog Paupių rajone veiklos bus išplėstos ne tik vaikams ir jaunimui, E. Subata pabrėžė, jog šiuo metu tokių planų nėra. 

Turto banko atstovas Algirdas Strumbrys informavo, jog Respublikiniam priklausomybės ligų centrui jo prašymu buvo pasiūlytos minėtos patalpos. Institucijai sutikus, jai perduotos 374 kvadratinių metrų patalpos. Minėtame pastate yra 4900 kvadratiniai metrai, tad gyventojų nuogąstavimai, jog įstaiga kursis visuose penkiuose aukštuose, yra netikslūs. 

Po daugiau nei valandą trukusios diskusijos nutarta susidariusią situaciją aptarti sudarius tarpinstitucinę derybų grupę, į kurią būtų įtraukti institucijų atstovai bei gyventojai.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode