Parama dėkojame




Vyriausybė patvirtino: į Lietuvą galės atvykti Rusijos disidentai, diplomatai

disiBaltijos šalims ir Lenkijai nuo pirmadienio uždarius sienas Rusijos piliečiams į Lietuvą bus įleidžiami Rusijos diplomatai, disidentai, pervežimo bendrovių darbuotojai bei Europos Sąjungos (ES) piliečių šeimų nariai.

Ministrų kabinetas trečiadienį patvirtino tokius kriterijus dėl Rusijos piliečių atvykimo į Lietuvos teritoriją nepaprastosios padėties metu. 

Draudimas su tam tikromis išimtimis į Lietuvą atvykti Rusijos piliečiams numatytas Seimo antradienį priimtame nutarime dėl nepaprastosios padėties pratęsimo iki gruodžio vidurio.

„Rusijos karinė agresija Ukrainoje tęsiasi ir net trys ketvirtadaliai Rusijos piliečių palaiko karą Ukrainoje, o tokie asmenys, kurie siekia pakenkti mūsų ir ES kaimyninių valstybių saugumui, yra ir tarp atvykstančių į Lietuvą. Šios grėsmės kelia riziką nacionalinio saugumo interesams, tai sudaro pagrindą griežtesniam atvykstančių Rusijos piliečių individualiam patikrinimui“, – per Vyriausybės posėdį pristatydama nutarimą sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Spaudos konferencijoje po Vyriausybės posėdžio vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė pažymėjo, kad sprendimai neįleisti Rusijos piliečių „yra padiktuoti nacionalinio saugumo interesų“.

„Mūsų pagrindinis tikslas yra rūpintis Lietuvos žmonių saugumu ir tam mes naudosime visas saugumo stiprinimo priemones“, – teigė ministrė.

Vidaus reikalų ministerijos parengti kriterijai, suderinti su Baltijos šalių ir Lenkijos atsakingais pareigūnais, numato, kad į Lietuvą bus įleidžiami Šengeno zonos valstybių leidimus gyventi ar ilgalaikes nacionalines vizas turintys Rusijos piliečiai.

Į Lietuvą galės atvykti Rusijos piliečiai, kurie yra Lietuvos ar kitų Šengeno zonos valstybių piliečių šeimos nariai. Taip pat rusai ir toliau galės per Lietuvą tranzitu vykti į ir iš Kaliningrado traukiniais.

Bus įleidžiami tarptautiniame krovinių vežime ir įgulose dirbantys Rusijos piliečiai. Į Lietuvą ir toliau galės atvykti diplomatiniai kurjeriai bei diplomatinių įstaigų darbuotojai, jų šeimos nariai.

„Kas keičiasi: nuo 19 dienos per išorės sieną į Lietuvą bus įleidžiami Rusijos piliečiai ir jų šeimos nariai tik dėl ypatingų humanitarinių priežasčių, tarptautinius pervežimus vykdančių ekipažų nariai, tranzitu per Lietuvą vykstantys Rusijos diplomatai, asmenys, turintys ES valstybės išduotą leidimą gyventi, taip pat ilgalaikę Šengeno valstybių nacionalinę vizą ar supaprastinto tranzito dokumentą turintys Rusijos piliečiai“, – kriterijus vardijo A. Bilotaitė.

Nepaprastoji padėtis Lietuvoje pratęsta iki gruodžio 16 dienos ir vidaus reikalų ministrė teigė šiuo metu negalinti pasakyti, kokia konkrečiai tvarka Rusijos piliečiams galios po šios datos, bet „vienaip ar kitaip sprendimai bus padaryti“.

„Kalbant apie nepaprastąją padėtį ir jos pratęsimą, jei paklaustumėt manęs, kad bus po trijų mėnesių, tikrai sunku pasakyti, ar ji bus pratęsta, ar ne, matyt priklausys nuo geopolitinės situacijos ir situacijos prie sienos su Baltarusija. Vienaip ar kitaip, ar tai bus nepaprastoji padėtis, ar kiti sprendimai, jie bus padaryti“, – sakė ministrė.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai, atsisakydami įleisti kriterijų neatitinkantį Rusijos pilietį į Lietuvos teritoriją, turės teisę panaikinti arba atšaukti jo vizą. Per Vyriausybės posėdį ministrė teigė, jog tikimasi, kad tai veiks kaip atgrasymo priemonė, kad į šalį nebandytų patekti Vyriausybės nustatytų kriterijų neatitinkantys Rusijos piliečiai.

Lietuva, Latvija, Estija bei Lenkija sutarė Rusijos piliečių neįsileisti nuo rugsėjo 19 dienos. Valstybės sienos apsaugos tarnyba turės užtikrinti, kad per ES išorės sieną į Lietuvos teritoriją būtų įleidžiami tik Vyriausybės nustatytus kriterijus atitinkantys Rusijos piliečiai.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode