Sprogimas

Lietuva su Pietų Korėja bendradarbiaus prekybos ir pramonės srityse

pramonesTrečiadienį ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės ir Korėjos Respublikos prekybos, pramonės ir energetikos ministro Dukgeuno Ahno Vilniuje pasirašytas susitarimas numato glaudesnį šalių bendradarbiavimą prekybos ir pramonės srityse.  

Susitarime pabrėžiamas svarbus verslo, inovacijų, technologijų ir prekybos vaidmuo plėtojant abiejų valstybių ekonomiką bei abipusė ekonominė nauda. Taip pat nurodoma, kad siekiama skatinti efektyvų ir dinamišką bendradarbiavimą tarp aukštą pridėtinę vertę kuriančių sričių.  

„Jaučiame didelį abipusį Lietuvos ir Pietų Korėjos verslo susidomėjimą bei norą plėtoti verslo santykius. Lietuva suinteresuota pritraukti investicijas iš Pietų Korėjos, siekiame didinti prekybos apimtį, o didžiausią potencialą matome lazerių, gyvybės mokslų ir biotechnologijų, startuolių, nanotechnologijų ir elektroninės prekybos srityse“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė. 

Numatyta, kad priemonių įgyvendinimui šalys įsteigs jungtinį pramonės ir prekybos bendradarbiavimo komitetą, kuris nustatys konkrečias bendradarbiavimo sritis, projektus ir programas. Jungtinio komiteto posėdžiai vyks kas dvejus metus arba bet kurios šalies prašymu pakaitomis Lietuvoje ir Korėjos Respublikoje. 

Pasak ministrės, bendradarbiavimas su Pietų Korėja atvers dideles galimybes ne tik Lietuvos pažangių ir inovatyvių produktų gamybos, finansinių technologijų sektoriams, bet ir mokslui.  

 „Bendradarbiavimas su Pietų Korėja mums atveria didesnes galimybes dar labiau diversifikuoti savo eksportą ir geriau išnaudoti Azijos rinkų galimybes. Siekiame aktyvesnių santykių ne tik su Pietų Korėja, Japonija, bet ir  Singapūru bei kitomis regiono valstybėmis“, - sakė A. Armonaitė.  

Lietuviškos kilmės prekių eksportas į Australiją, Japoniją, Indiją, Pietų Korėją, Singapūrą, Indoneziją, Taivano salą, Vietnamą, Malaiziją ir Tailandą 2022 m. sausio–rugpjūčio mėn. išaugo 60 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Apimtys augo nuo 313 mln. eurų iki 502 mln. eurų.  

Nuo rugpjūčio mėnesio į prioritetinių eksporto ir bendradarbiavimo inovacijų srityje rinkų sąrašą įtraukta  Pietų Korėja, o 2021 metais prekyba prekėmis tarp Lietuvos ir Pietų Korėjos augo 36 proc.  

Ministrė pabrėžė sėkmingas Lietuvos verslo misijas į P. Korėją, kurios padėjo užmegzti naudingų ryšių: „Startup Lithuania“ atstovai birželio mėnesį dalyvavo „Nextrise“ konferencijoje ir pristatė galimybes Korėjos startuoliams plėstis ES, Lietuvos lazerių įmonės liepos mėnesį vykusioje parodoje „Laser Korea“ pristatė naujausias technologijas, pasirašytas ketinimų protokolas tarp Lietuvos lazerių asociacijos ir Korėjos apdorojimo lazeriais draugijos. 

Taip pat Lietuvos biotechnologijų įmonės rugpjūtį dalyvavo parodoje „Bioplus-Interphex“, kur taip pat buvo pasirašytas bendradarbiavimo protokolą tarp Lietuvos biotechnologų asociacijos ir organizacijos „Korea Bio“.  

A.Armonaitė taip pat pakvietė D. Ahną su Pietų Korėjos biotechnologų delegacija apsilankyti kitų metų rugsėjo 20-21 d. Vilniuje vyksiančiame „Life Science Baltic“ renginyje. Tai yra vienintelis Baltijos šalių gyvybės mokslų forumas, į kurį susirenka šios srities lyderiai.  

Praėjusį mėnesį Vilniuje Lietuvos ministrė susitiko su antros pagal dydį Pietų Korėjos verslo korporacijos  „SK Group“ vadovais ir pakvietė juos investuoti Lietuvoje.  

Lietuva nuosekliai siekia glaudesnių ekonominių santykių su Pietų Korėja. Nuo praėjusių metų rudens ten veikia mūsų šalies ambasada, o šį rugsėjį darbą pradėjo ir Lietuvos komercijos atašė. 

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode