Sprogimas

„Achema“ iš dalies atnaujino veiklą

daliesTarptautinėse rinkose atpigus gamtinėms dujoms, didžiausia jų vartotoja Lietuvoje – Jonavos azoto trąšų gamybos bendrovė „Achema“ po dviejų mėnesių pertraukos vėl atnaujino trąšų gamybą, BNS patvirtino įmonės atstovė. 

„Nuo lapkričio 1 dienos veikla dalinai atnaujinta“, – ketvirtadienį BNS sakė „Achemos“ komunikacijos vadovė Jolita Macelytė.

Bendrovės profesinės sąjungos pirmininkė Birutė Daškevičienė sako, kad šiuo metu veikia vienas iš dviejų amoniako ir karbamido gamybos cechai, laukiama, kol bus atnaujintas kitų padalinių darbas.

„Kol kas paleistas vienas amoniako cechas, karbamido cechas, laukiame, kol pradės leisti kitus gamybinius padalinius. Kalcio monosalietros cecho darbuotojai dar buvo prastovose“, – ketvirtadienį BNS sakė B. Daškevičienė.

Anot jos, dauguma darbuotojų jau grįžo iš prastovų, jose liko nedidelė dalis personalo. 

„Darbuotojams yra nutrauktos prastovos, jie yra sugrįžę į darbus, tačiau dar dalis darbuotojų yra likę prastovose, pavyzdžiui, sandėlio darbuotojai visi dar yra likę prastovose, bet jie yra per tris cechus, tai tikrai negalėčiau įvardinti tikslaus jų skaičiaus, bet tai nedidelė dalis“, – kalbėjo B. Daškevičienė.

„Sodros“ duomenimis, „Achemoje“ šiuo metu dirba 1,2 tūkst. žmonių.  

Dėl smarkiai išaugusių gamtinių dujų kainų „Achema“ jau 2021 metų rugsėjo pabaigoje sumažino gamybą – nuo tada dirbo tik vienas amoniako cechas, o veiklą įmonė laikinai sustabdė šiemet rugsėjo 1-ąją ir planavo nedirbti iki gruodžio arba kitos datos, priklausomai nuo pokyčių dujų ir trąšų rinkose.

Nuo rugsėjo 1-osios įmonėje veikė tik dervų ir techninių dujų gamyba. Dujų kaina sudaro apie 80 proc. „Achemos“ produkcijos savikainos. 

Nyderlandų TTF prekybos taške ICE biržoje gruodžio ateities sandorių kaina ketvirtadienį prieš vidurdienį buvo 134,6 euro už megavatvalandę (MWh). Tuo metu rugpjūčio pabaigoje vieno mėnesio ateities sandorių kaina viršijo 300 eurų. 

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode