Sprogimas

VRM ragina savivaldybes aktyviau žymėti priedangas

priedUž civilinę saugą atsakinga Vidaus reikalų ministerija ragina savivaldybes aktyviau žymėti priedangai oro pavojaus atveju tinkamus statinius. Jų Lietuvoje suskaičiuota 1914, tačiau paženklinta – 769.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) parengė Priedangos parinkimo ir ženklinimo rekomendacijas, o savivaldybės įvertino, kurie statiniai tam tiktų. PAGD anksčiau šiais metais inventorizavo ir kolektyvinės apsaugos statinius (KAS). Šalyje yra 1806 kolektyvinės apsaugos statiniai, iš jų 759 gali būti naudojami kaip priedanga. Tokie statiniai žymimi dviem specialiaisiais ženklais – KAS ir priedanga.

Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės teigimu, civilinės saugos stiprinimas išlieka vienu pagrindinių Vidaus reikalų ministerijos prioritetų.

„Nors tiesioginio pavojaus šiuo metu nėra, turime būti pasirengę bet kokioms galimoms grėsmėms. Priedangų parinkimas ir ženklinimas yra savivaldybių atsakomybė. Privalome bendromis jėgomis užtikrinti, kad šalies gyventojai jaustųsi geriau informuoti ir saugesni“, – teigia ministrė.

Kiekviena savivaldybė rūpinasi savivaldybėje gyvenančių ir esančių žmonių apsauga ir yra numačiusi kolektyvinei apsaugai skirtus statinius. Įprastomis gyvenimo sąlygomis šie statiniai naudojami įvairiems visuomenės poreikiams, o ekstremaliųjų situacijų metu juos galima pritaikyti dideliam skaičiui gyventojų apsaugoti nuo atsiradusių gyvybei ar sveikatai pavojingų veiksnių. Dažniausiai tokie statiniai yra mokyklos, gimnazijos, kultūros, sporto centrai. Ekstremaliųjų situacijų metu čia apgyvendintiems gyventojams būtų teikiamos būtiniausios paslaugos ir reikmenys: maistas, vanduo, drabužiai, psichologinė, medicininė ir kita humanitarinė pagalba.

Priedanga yra skirta trumpalaikei (iki kelių valandų) apsaugai, kurioje būtų galima pasislėpti nuo netiesioginio oro atakų pavojaus ar apšaudymo grėsmės karinės agresijos metu. Išgirdus civilinės saugos signalą ,,Oro pavojus“, gyventojams rekomenduojama kuo skubiau susirasti specialiuoju ženklu pažymėtą artimiausią priedangą. Priedangai gali būti naudojami gyvenamųjų daugiabučių, visuomeninės, laisvalaikio, pramogų ir kitos paskirties statiniai ar atskirai įrengtos požeminės automobilių stovėjimo aikštelės, garažai, rūsiai, technologiniai, transporto ir pėsčiųjų tuneliai, įmonių, sporto įstaigų sanitarinės buitinės patalpos, nedegių medžiagų sandėliai ir kita.

Vidaus reikalų ministerija parengė Civilinės saugos stiprinimo koncepciją, kuria siekiama geresnės civilinės saugos institucijų ir tarnybų sąveikos bei stipresnių gebėjimų veikti krizių, ekstremaliųjų situacijų bei karo sąlygomis, tinkamo pasirengimo gyventojų perspėjimui ir jų evakuacijai, taip pat visuomenės švietimo civilinės saugos klausimais.

VRM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode