Parama dėkojame




Sprogimas

A. Stončaitis būdamas kancleriu gavo slaptumo leidimą, nors atsisakė tikrintis poligrafu

slaptumoSeimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas, opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos atstovas Algirdas Stončaitis prieš kelerius metus būdamas Vyriausybės kancleriu gavo leidimą dirbti su slapta informacija, nors atsisakė tikrintis poligrafu, pirmadienį skelbia naujienų portalas „15min“.

Pasak portalo, 2018-ųjų pradžioje Vyriausybės kanclerio pareigas tuometinio premjero, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vadovo Sauliaus Skvernelio kabinete pradėjęs eiti A. Stončaitis leidimą dirbti su slapta informacija turėjo iki 2019 metų rugpjūčio.

Kaip rodo „15min“ tyrimas, 2019 metų kovą A. Stončaitis informavo Valstybės saugumo departamentą (VSD) apie jo užpildytą klausimyną dėl leidimo dirbti su slapta informacija ir sutikimą būti tikrinamam, o išvadą prašė pateikti skubos tvarka. A. Stončaitis buvo iškviestas į VSD atsakyti į papildomus klausimus ir jam užduotas klausimas, ar sutiktų pasitikrinti melo detektoriumi, bet jis atsisakė.

Kaip skelbia „15min“, atsisakius tikrintis poligrafu, A. Stončaičio patikrinimo procedūra buvo sustabdyta 20 dienų, surašytas tarnybinis raštas, kuriame išdėstytos aplinkybės bei motyvai, kodėl leidimas dirbti su slapta informacija negali būti išduotas. Anot tyrimo, įprastai vien atsisakymas tirtis melo detektoriumi nusveria į neigiamo vertinimo pusę, tačiau A. Stončaičiui leidimas dirbti su slapta informacija buvo išduotas. 

„Atlikus patikrinimą, aplinkybių, nurodytų LR valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo 17 str. 2 dalyje, nenustatyta“, – rašoma 2019 metų liepos 18 dieną Vyriausybės kanceliarijai atsiųstame VSD vienos iš valdybų vadovo Algirdo Bložės pasirašytame rašte.

Naujienų portalo „15min“ klausiamas, ar jam buvo siūloma pasitikrinti melo detektoriumi, A. Stončaitis tai neigė. „Ne, neturėjau. Jeigu kas nors man parodytų kokį nors dokumentą, kad man kas nors pasiūlė, tai aš labai nustebčiau“, – sakė A. Stončaitis.

„15min“ teigia, kad net kelios tarnybos turėjo informacijos, kuri galėjo kelti abejonių dėl A. Stončaičio patikimumo, bet ši informacija įslaptinta. Pasak portalo, dalis šios informacijos susijusi su kriminalinės žvalgybos duomenimis, gautais tiriant buvusio Kauno policijos vadovo Dariaus Žukausko ir Palangos gelbėtojų vado Jono Pirožniko įtariamas sąsajas su buvusiais kriminalinio pasaulio veikėjais.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode