Sprogimas

D. Kreivys: EK nepasiūlius dujų kainų lubų, dauguma ES šalių ketina blokuoti jos siūlymus

lubuEuropos Komisijai (EK) Bendrijos energijos ministrų tarybai nepasiūlius įvesti dujų kainų lubų, dauguma Europos Sąjungos (ES) narių ketina blokuoti Komisijos pasiūlymus, sako energetikos ministras Dainius Kreivys. 

„Jau turbūt dvi-tris energetikos tarybas kalbamės apie dujų kainos lubas, dabar kalbame apie dujų koridorių (dinaminį kainų dujoms koridorių – BNS). Komisija lapkričio 24 dieną, neeilinei tarybai yra įsipareigojusi pateikti reglamentą, kuriame tai bus. Tačiau kol kas siūlymuose mes, šalys narės, žadėtų konkrečių teisinių sprendimų dėl šio koridoriaus nematome“, – antradienį Seime sakė D. Kreivys. 

„Nuotaikos yra tokios, kad absoliuti dauguma šalių yra nusiteikusios apskritai blokuoti Komisijos reglamentą, jeigu lubų nebus. Nusiteikimas yra pakankamai stiprus ir mes tikimės, kad Komisija dar turi laiko, tai išgirs“, – pridūrė ministras.

Spalį Briuselyje susirinkę ES šalių lyderiai pasiekė kompromisą ir paragino Komisiją bei energetikos ministrus pateikti konkrečius sprendimus dėl dujų, naudojamų elektros gamybai, kainų lubų, įskaitant kaštų ir naudos analizę, taip pat dėl laikino dinaminio kainų dujoms koridoriaus. 

Ieškant būdų, kaip sumažinti itin išaugusias dujų ir elektros kainas, įvesti dujų kainų lubas rudens pradžioje pasiūlė šį pusmetį ES pirmininkaujanti Čekija.  

Šiuo klausimu blokas pasidalijo į dvi stovyklas. Tokioms luboms pritaria maždaug pusė Bendrijos šalių, tačiau prieštarauja Vokietija ir Nyderlandai – motyvuojama, jog dujų kainų lubos gali nuo ES atgrasyti ir į kitas rinkas nukreipti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) tiekėjus, taip pat padidinti dujų paklausą, o dėl to gali ištuštėti žiemai užpildytos dujų saugyklos. 

EK dujų, naudojamų elektrai gaminti, kainų lubų iki šiol nesiūlė. Spalį ji pasiūlė įvesti dinamines dujų kainų lubas, bet tik sandoriams Nyderlandų biržoje TTF, o ne visiems didmeniniams dujų įsigijimams ar elektros gamybai.

Komisija spalį taip pat pasiūlė ES šalims narėms bendrai pirkti dujas, toliau mažinti dujų paklausą bei naujas skaidraus infrastruktūros naudojimo ir solidarumo priemones bei  iki kitų metų kovo sukurti naują suskystintų gamtinių dujų kainų indeksą. 

D. Kreivys ne kartą teigė, jog viršutinė kainos riba turi būti nustatyta ne tik elektros gamybai naudojamoms dujoms, bet ir visiems didmeniniams jų sandoriams. Ekspertai taip pat sutaria, jog viršutinė riba dujoms, deginamoms elektros gamyboje, būtų naudingas Lietuvai modelis bei leistų pasigaminti daugiau elektros už konkurencingą kainą. 

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode