Sprogimas

Valdžia žada pagerinti prekių ir paslaugų prieinamumą neįgaliesiems

pagerintiLietuvoje turėtų pagerėti kai kurių prekių ir paslaugų prieinamumas negalią turintiems žmonėms – šalyje pradedamas Europos Sąjungos (ES) Prieinamumo direktyvos perkėlimas į nacionalinę teisę. 

Už tai, kad Seimas pradėtų svarstyti Gaminių ir paslaugų prieinamumo reikalavimų įstatymo projektą, antradienį balsavo 103 Seimo nariai, prieš nebuvo, o keturi susilaikė.

„Turėtų apimti visas teikiamas paslaugas. Žinoma, tai negali įvykti iš karto, tam reikalingas pereinamasis laikotarpis. Per naktį tas pokytis neatsitiks“, – pristatydama projektą sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.  

Pasak jos, naujos priežiūros institucijos tam nebus steigiamos: „Norime, kad tai darytų jau esami rinkos reguliuotojai“. 

Pasak M. Navickienės, paslaugų teikėjai ir gamintojai daugiausia dėmesio skiria judėjimo negalią turintiems žmonėms,  tačiau mažiau vertinami žmonės su kitokia negalia, pavyzdžiui, regos, klausos, pažinimo, psichosocialine.

Ministrės teigimu, didelė dalis tokių žmonių negali tinkamai įvertinti prekės kokybės dėl netinkamos pakuotės ar informacijos apie ją – šrifto, kontrasto, garsinės informacijos. 

„Kalbant apie informacijos prieinamumą iš viešos informacijos, prieinamumas asmenims su negalia Lietuvos elektroninėje erdvėje tesiekia 3,4 proc.“, – teigė ministrė.  

Nauja tvarka būtų taikoma kompiuteriams ir operacinėms sistemoms, bankomatams, bilietų pardavimo, registracijos automatams, išmaniesiems telefonams ir kitai elektroninių ryšių bei televizijos įrangai, telefonijos paslaugoms, e. knygoms, e. prekybai, skubios pagalbos tarnybų numeriu 112.

Neįgaliesiems teks labiau pritaikyti prieigą prie audiovizualinės žiniasklaidos, o lėktuvų, autobusų, geležinkelių ir vandens transporto įmonės turės atnaujinti savo svetaines, e. paslaugas. 

Neįgaliųjų reikalų departamento duomenimis, 65 proc. asmenų su negalia patiria sunkumų naudodamiesi viešosiomis paslaugomis ir įsigydami prekes ar paslaugas.  

ES Prieinamumo direktyvos perkėlimo į Lietuvos teisę terminas jau yra pasibaigęs, todėl prieš Lietuvą gali būti pradėta teisės pažeidimo procedūra. Direktyva įsigalios nuo 2025 metų birželio 28-osios,

Vyriausybė projektą prašo svarstyti skubos tvarka. Seimas tam pritarė ir po svarstymų komitetuose toliau jis į plenarinių posėdžių salę grįš gruodžio 8-ją.   

Redaktorė Roma Pakėnienė

epilietis.lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode