Sprogimas

Seime svarstoma griežtinti e. cigarečių prekybą arba ją uždrausti

Seimo Sveikatos komitetui aptariant elektroninių cigarečių prekybos draudimų efektą, iškilo dilema: ar dar labiau griežtinti šių rūkalų prekybą, ar iš viso ją uždrausti.  

Tačiau prieš apsisprendžiant komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas nutarė duoti verslui dar vieną šansą. Jis prašo prekybininkų, ypač prekybos tinklų ir degalinių, prisiimti daugiau atsakomybės ir „nebandyti apeidinėti įstatymų“. 

„Mes esame pasiryžę (...) siekti, kad e. cigaretės rinkoje būtų uždraustos. Prašau tarnybų sustiprinti kontrolę ir per dvi savaites pateikti siūlymus, kokių priemonių ir instrumentų dar reikia“, – šią savaitę komiteto posėdyje pareiškė A. Matulas.

Pasak jo, po poros savaičių komitetas priims sprendimą, kokiu būdu mažinti e. cigarečių prieinamumą paaugliams. 

Parlamentarai taip pat nusiteikę nedelsiant iš stalčių ištraukti iš dalies jau apsvarstytas ankstesnio Seimo inicijuotas pataisas, kuriomis siūloma uždrausti parduotuvėse viešai eksponuoti tabako gaminius ir įrenginius – jų pasiimti patys pirkėjai negalėtų, juos paduotų prekybininkas.   

Laikinoji Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento vadovė Gražina Belian prognozuoja, kad tokia tvarka efektyviausiai atgrasytų vaikus ir paauglius.

„Jeigu tos prekės nematai, jos ir negeidi, ji nėra patraukli“, – komitete svarstė ji.  

G. Belian teigimu, Lietuva pagal e. cigarečių paplitimą nusileidžia tik Monakui: „Kalbant apie 16-17 metų paauglius, populiariausia prekė, kurią jie vartoja, yra e. cigaretės. Statistika tikrai Lietuvai negailestinga“.  

Anot jos, aktyvios diskusijos apie saugesnių ir sveikesnių e. cigarečių vartojimą daro neigiamą įtaką paaugliams. G. Belian siūlo departamentui suteikti daugiau galių – leisti slaptus kontrolinius rūkalų pirkimus, įmonėse nemokamai imti bandinius. 

„Valstiečio“ Aurelijaus Verygos teigimu, suteikus daugiau galių valstybės institucijoms reikia didinti ir verslo atsakomybę – už pakartotiną pažeidimą atimti licenciją: „Dar daugiau reikia pagalvoti apie mechanizmus, kad nebūtų įmonė iš karto perregistruojama“. 

A. Verygos teigimu, „nematyto įžūlumo“ verslo elgesys arba valstybės tarnybų bejėgiškumas vieną dieną privers Seimą uždrausti e. cigarečių prekybą.  

Konservatorius Linas Slušnys nusiteikęs pritarti e. cigarečių uždraudimui, nes rūkalų verslas ne tas, kurį reikia remti.

„Jeigu nesugebame sukontroliuoti, o įsukame brangią valstybės priežiūros karuselę, tai geriau iš viso atsisakyti tokių produktų“, – komitete teigė jis. 

Jis mano, kad reikia didinti baudas tėvams už jų nepilnamečių vaikų rūkymą mokykloje ar jos teritorijoje: „Kai pradės tėvai mokėti baudas, neleis vaikams bent jau neštis į mokyklą rūkalų“. 

Tuo metu Lietuvos regionų frakcijai priklausantis Remigijus Žemaitaitis siūlo branginti licencijas rūkalų prekybai.  

Nuo šių metų liepos Lietuvoje uždrausta prekiauti elektroninėmis cigaretėmis su įvairiais skoniais ir kvapais. Vartotojų teisių apsaugos tarnyba atliko 25 patikrinimus ir 22 atvejais nustatė pažeidimų.   

Žygimantas Gedvila/BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode