Sprogimas

Kapų gėlės – kokias rinktis ir kaip derinti?

Pardavimų tendencijos rodo, jog šalies gyventojai aktyviai ruošiasi artėjančioms Vėlinėms ir Visų Šventųjų dienai. O vienas dažniausiai pasirenkamų atributų pagerbti mirusius artimuosius – gėlės. Floristas Antanas Mažonas teigia, jog norint sukurti ir išlaikyti harmoningą kapavietės vaizdą, svarbu pasirinkti tinkamus augalų ir jų spalvų derinius. Tuo metu lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai pastebi, jog tarp pačių populiariausiųjų kapų gėlių – viržiai bei chrizantemos, taip pat perkamos dirbtinės, ilgai išsilaikančios gėlės.

Su viržiais ir spygliuočiais prašauti sunku

Pasak floristo, pasirinkus kapavietę apsodinti sodinukais, galima nesunkiai sukurti itin natūralų kapavietės vaizdą. „Augalų pasirinkimas parduotuvėse šiandien išties platus, todėl sukurti darnų ir subtilų kapavietės vaizdą nebus sunku. Kapams puikiai tinka tokie augalai kaip viržiai ar erikos, taip pat visuomet gražiai žiūrisi įvairių rūšių spygliuočiai – kiparisai, maumedžiai, pušys, kadagiai, kuriuos tarpusavyje derinti nėra sudėtinga“, – sako A. Mažonas.

Jis taip pat teigia, jog populiarieji viržiai sodinti kapuose tinkami ne tik dėl lengvos šių gėlių priežiūros, bet ir dėl tinkamumo derinti tarpusavyje ar su kitais augalais.

„Viržių galima rasti įvairiausių spalvų ir rūšių, taip pat paprastai juos lengva derinti tarpusavyje. Viržiai gali gražiai derėti ir su kitais augalais – pavyzdžiui, kiparisais ar puskiparisiais. Pastaruosius augalus tokiu atveju rekomenduotina rinktis pilkšvų ar pilkai žalių atspalvių. Prie viržių taip pat gerai dera ir kitos daugiametės gėlės – pavyzdžiui, astrai, šilokai bei chrizantemos. Derinant šias gėles geriausia ieškoti šaltesnių spalvų ir vengti ryškių geltonų ar raudonų žiedų“, – pataria A. Mažonas.

Gėlėmis skuba pasirūpinti iš anksto

Ernesta Dapkienė, prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė patvirtina viržiai – populiariausios gėlės kapams. O prieš Vėlines ir Visų Šventųjų dieną jų nuperkamai gerokai daugiau nei kitų sodinukų.

„Pagal pardavimus viržiai kitus sodinukus lenkia keliolika ar net keliomis dešimtimis kartų. Šis augalas lengvai pasodinamas ir nereikalauja sudėtingos priežiūros, todėl daugeliui, renkantis kapų gėles, tampa pirmuoju pasirinkimu. Didžiosiose parduotuvėse turime įvairių spalvų viržių, kuriuos žmonės noriai perka – ypač paskutinėmis spalio savaitėmis, artėjant Vėlinėms. Visgi nemažai gyventojų tvarkyti kapus ir juos apsodinti gėlėmis pradeda jau anksčiau – iki Vėlinių likus kelioms savaitėms ar mėnesiui“, – sako E. Dapkienė.

Ji taip pat pažymi, kad lietuviai mirusiuosius pagerbti linkę ir skintų gėlių puokštėmis, kurios, artėjant Vėlinėms, taip pat gausiai perkamos. Populiariausios gėlės jose – gvazdikai, chrizantemos, lelijos ar kalijos.

Dirbtinės gėlės žavi ilgaamžiškumu

E. Dapkienė teigia, kad nemažai gyventojų prioritetą teikia dirbtinėms kapų gėlėms, kurių pardavimai prieš Vėlines taip pat stipriai išauga.

„Daliai gyventojų dirbtinės gėlės tampa patrauklesniu pasirinkimu, nes leidžia kapus papuošti ilgesniam laikui. Tiesa, pastebime, kad gyventojai vis didesnį dėmesį skiria dirbtinių gėlių kokybei ir renkasi nebūtinai kuo pigesnius, bet ilgaamžiškesnius gaminius. Dažniausiai iš dirbtinių gėlių gyventojai renkasi baltas ir kitų švelnių spalvų chrizantemas bei jų puokštes“, – sako E. Dapkienė.

Floristas A. Mažonas savo ruožtu pažymi, kad dirbtinėms gėlėms galioja tos pačios komponavimo ir derinimo taisyklės kaip ir gyvoms.

„Tokiai dienai kaip Vėlinės labai tinka dirbtinės chrizantemos, lelijos ar kitos gėlės su baltais, alyvinių atspalvių žiedais. Taip pat tikrai galima rinktis ir ryškesnius žiedus. Tik tokiu atveju reikėtų stengtis į vieną kompozicija nedėti itin kontrastingų spalvų. Ryškiems žiedams taip pat pravartu suteikti šiek tiek atsvaros į kompozicija įdėjus daugiau žalumos. Siekiant, kad dirbtinės gėlės atrodytų kuo natūraliau, svarbu rinktis geros kokybės gaminius“, – sako A. Mažonas.

Komponuojant dirbtines gėles kapams, A. Mažonas taip pat pataria stambesnius žiedus maišyti su smulkesniais ir visuomet nepamiršti įterpti žalumos. Tai kompozicijai suteiks natūralumo ir solidumo.

Svarbu tinkama priežiūra ir utilizavimas

Specialistas taip pat pažymi, kad artimuosius pagerbus skintomis gėlėmis ar kapavietę apsodinus sodinukais, vėliau augalų nederėtų palikti likimo valiai. Skintoms gėlėms reikėtų parūpinti vandens, sodinukus, esant sausiems orams, palaistyti, o dirbtines gėles nuvalyti bei atėjus laikui, tinkamai utilizuoti.

Daugeliu atveju dirbtines gėles galima panaudoti ne vieną kartą. Antram gyvenimui jas galima prikelti paprasčiausiai pamirkius vandenyje su plovikliu ir padžiovinus ant rankšluosčio. Floristas pataria dirbtines gėles, jei įmanoma, padėti tose vietose, kur jų nepasiektų tiesioginiai saulės spinduliai. Taip dirbtinius augalus apsaugosime nuo išblukimo.

Dirbtinės gėlės neturėtų būti metamos į bendrus buitinių atliekų konteinerius. Jas reikėtų paruošti perdirbimui. Tam svarbu tokias atliekas rūšiuoti – atskirti plastikines, popierines ar metalines gaminio dalis ir mesti jas į atitinkamų atliekų konteinerius.

Budas.lt nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode