Sprogimas

Vasario 16-osios renginius didmiesčiai dėl pandemijos perkėlė į televizijos ekranus

Dėl pandemijos ir šalyje paskelbto karantino daugumą Vilniuje ir Kaune turėjusių vykti šiaip progai skirtų renginių nuspręsta perkelti į televizijos ekranus, dalies įprastų renginių atsisakoma, juos pakeis šventinis apšvietimas ir kitos detalės.

„Karantinas ir su pandemija susijusi situacija turės įtakos ir artėjančios Lietuvos valstybės atkūrimo šventės tradicijoms. Įprastai pagrindinėse sostinės aikštėse ir gatvėse vykstantys šventiniai Vasario 16-osios renginiai šįmet kelsis į virtualią erdvę, juos stebėsime TV ekranuose“, – BNS sakė Vilniaus kultūros centro vadovas Pauliaus Jurgutis.

Vasario 16-osios išvakarėse per televiziją bus transliuojamos Nacionalinių kultūros ir meno premijų bei Nacionalinės Jono Basanavičiaus premijos įteikimo ceremonijos.

„Nors šįkart vienas laukiamiausių kultūrinio gyvenimo įvykių vyksta neįprastame kontekste, tikiu, kad tai neužtemdys pakilios nuotaikos nei laureatams, nei visuomenei. Sveikindamas premijų laureatus ir visą kultūros bendruomenę linkiu visų pirma išlikti sveikiems, kūrybingiems ir toliau tęsti savo prasmingą misiją“, – sako kultūros ministras Simonas Kairys.

2020 metų Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatais paskelbti rašytojas Saulius Tomas Kondrotas, kino operatorius Jonas Vitoldas Tomaševičius, aktorė Regina Šaltenytė, muzikologė Rūta Stanevičiūtė, architektas Gintaras Balčytis, dailininkė Eglė Ridikaitė.

2020 metų Nacionalinė Jono Basanavičiaus premija skirta Lietuvos tautodailininkų sąjungos ir Lietuvos tautodailės kūrėjų asociacijos pirmininkui Jonui Rudzinskui. Ji šiemet taip pat teikiama Prezidentūroje. Šią premiją teikti drauge su kitomis nacionalinėmis premijomis ne vienerius metus ragine Etninės kultūros globos taryba bei premijos laureatai.

Vilniuje – virtuali kelionė

Svarbiausi renginiai bus transliuojami per televiziją, tarp jų – ir tradicinė Simono Daukanto aikštėje prie Prezidentūros vykstanti trijų Baltijos valstybių vėliavų pakėlimo ceremonija bei Vasario 16-osios minėjimas prie Signatarų namų Vilniaus Pilies gatvėje.

Atsisakyta ir gyvos eisenos nuo Katedros aikštės iki Rasų kapinių, o „Lietuvos valstybės kelio“ maršrutas taip pat bus transliuojamas, pristatant svarbiausius jo objektus, vyks pokalbiai su prezidentu Gitanu Nausėda, Aukščiausios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pirmininku, profesoriumi Vytautu Landsbergiu, kadenciją baigusiais prezidentais Dalia Grybauskaite ir Valdu Adamkumi.

„Gedimino prospekte nesuliepsnos Laisvės laužai, o šventinį koncertą „Lietuvos valstybės keliu“, kuris vilniečius ir miesto svečius kviesdavo į Katedros aikštėje, išvysime LRT studijoje“, – teigė kultūros centro atstovas.

Pasak jo, jau šventinės dienos išvakarėse vakare Lietuvos trispalve nušvis Gedimino bokštas, Trijų Kryžių paminklas.

Kaune – speciali šviesos instaliacija

Pasak Kauno miesto savivaldybės, iškilminga apdovanojimų ceremonija „Aš – dalis Tavęs“ ir šventinis koncertas „Laisvės alėja“ bus transliuojami LNK televizijos eteryje.

„Vasario 16-ąją Kaunas kaskart sutinka su ypatinga nuotaika. Kadangi šiemet didieji renginiai gyvai vykti negalės, stengsimės tą šventinę nuotaiką perduoti žiūrovams tiesiai į namus. Tokia situacija turi savų privalumų: visa paruošta programa taps plačiai prieinama visos Lietuvos žmonėms, kad ir kur jie bebūtų“, – sako Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Kauno rotušėje iškilioms ir nusipelniusioms asmenybėms bei kilnių iniciatyvų autoriams čia bus įteikti apdovanojimai penkiose skirtingose nominacijose: „Laisva šalis“, „Šviesi šalis“, „Klestinti šalis“, „Stipri šalis“, „Unikali šalis“.

Šventiniai renginiai – koncertai ir spektakliai – persikels į virtualią erdvę, juos stebėti bei smulkią programą rasti bus galima specialioje paskyroje feisbuke.

Tradiciškai vyks simbolinis gėlių padėjimas Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje.

Nuo 17 val. prie Kauno pilies specialiai Lietuvos valstybės atkūrimo dienos progai skirta šviesos instaliacija aplink skulptūrą „Laisvės karys“.

Taip pat Vasario 16-ąją gyventojai visoje Lietuvoje kviečiami prisidėti prie pilietinės iniciatyvos „Uždek žvakutę ant savanorio kapo“.

BNS nuotr.: Vasario 16-osios minėjimas Kaune, 2013 m.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode