Sprogimas

atleidoIzraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) sekmadienį atleido gynybos ministrą Yoavą Galantą (Joavą Galantą), praėjus dienai po to, kai šis paragino sustabdyti prieštaringai vertinamas vyriausybės teismų reformas.

Šaštadienį, kai 200 000 žmonių išėjo į Tel Avivo gatves protestuoti prieš reformas, Y. Galantas, kuris buvo tvirtas B. Netanyahu sąjungininkas, pareiškė, kad „turime mėnesiui sustabdyti teisėkūros procesą“, nes jis kelia nesutarimus.

Planai perduoti daugiau kontrolės politikams ir sumažinti Aukščiausiojo Teismo vaidmenį kelia abejonių svarbiausioms Izraelio sąjungininkėms, įskaitant Jungtines Valstijas, ir nuolat įžiebia protestus Izraelyje.

„Didėjantis socialinis susipriešinimas persikėlė į [kariuomenę] ir saugumo tarnybas. Tai akivaizdi, tiesioginė ir apčiuopiama grėsmė Izraelio saugumui“, – sakė Y. Galantas, kuris yra paties B. Netanyahu dešiniojo sparno partijos „Likud“ narys.

„Esu atsidavęs „Likud“ vertybėms... ir Izraelio valstybės iškėlimui aukščiau visko... tačiau esminiai pokyčiai nacionaliniu lygmeniu turi būti vykdomi pasitarimų ir dialogo būdu“, – sakė jis.

B. Netanyahu sekmadienį nusprendė „atleisti gynybos ministrą Yoavą Gallantą“, sakoma trumpame premjero biuro pranešime.

Opozicijos vadovas Yairas Lapidas (Jairas Lapidas) palankiai įvertino Y. Galanto pastabas kaip „drąsų ir Izraelio saugumui gyvybiškai svarbų žingsnį“.

Y. Galantas paragino sustabdyti veiklą prieš tai, kai įstatymų leidėjai turės balsuoti dėl pagrindinės vyriausybės pasiūlymų dalies, kuria būtų pakeista teisėjų skyrimo tvarka.

Nedidelė persvara

Du kiti „Likud“ įstatymų leidėjai tviteryje išreiškė paramą Y. Galantui, todėl kyla klausimų, ar vyriausybė galės tikėtis daugumos, jei surengs balsavimą.

Y. Galantas yra pirmoji auka, tačiau kiti aukšto rango pareigūnai taip pat išreiškė abejonių.

Anksčiau šį mėnesį prezidentas Isaacas Herzogas (Isaakas Hercogas), kuris atlieka daugiausia reprezentacinį vaidmenį, išreiškė susirūpinimą dėl gilėjančio visuomenės susiskaldymo ir pasiūlė kompromisą, kurį vyriausybė atmetė.

„Kiekvienas, kuris mano, kad tikras pilietinis karas, žmonių gyvybės, yra riba, kurios mes nepasieksime, neturi jokio supratimo“, – perspėjo I. Herzogas.

Izraelio generalinė prokurorė penktadienį apkaltino B. Netanyahu neteisėtu viešu kišimusi dėl reformų programos po to, kai ankstesnį vakarą jis kreipėsi į šalį per televiziją.

B. Netanyahu teisiamas dėl kaltinimų kyšininkavimu, sukčiavimu ir piktnaudžiavimu pasitikėjimu, kuriuos jis neigia.

Generalinė prokurorė Gali Baharav-Miara pareiškė, kad ministro pirmininko per televiziją paskelbtas pareiškimas „ir visas jūsų įsikišimas į teismų reformų priėmimo procesą“ yra neteisėtas.

Premjeras privalo „vengti bet kokio dalyvavimo teismų sistemos pokyčiuose, ypač kabant apie teisėjų skyrimo procesą, nes dėl to susiduriama su interesų konfliktu“, Teisingumo ministerijos paskelbtame atvirame laiške teigė G. Baharav-Miara.

Savo kalboje premjeras pažadėjo „atsakingai tęsti“ reformas ir „nutraukti susiskaldymą“, kurį jos sukėlė.

Reformos priešininkai mano, kad projektas kelia grėsmę Izraelio demokratijai, tačiau vyriausybė teigia, kad pakeitimai reikalingi siekiant atkurti įstatymų leidėjų ir teismų galių pusiausvyrą.

Redaktorė Urtė Leškutė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode