Sprogimas

Rusijos karinių orlaivių manevrai prie Jungtinių Valstijų karinio laivo Baltijos jūroje prieštarauja tarptautiniams standartams, atvykęs į Klaipėdos uostą ketvirtadienį pareiškė laivo įgulos vadas.

„Tai neatitinka ginkluotųjų pajėgų (veiksmų) tarptautiniuose vandenyse ir tarptautinėje oro erdvėje profesinių normų“, – Lietuvos žurnalistams raketiniame minininke „USS Donald  Cook“ sakė komandoras Charles Hamptonas (Čarlzas Hemptonas).

Pasak karininko, Rusijos šturmo lėktuvo „Su-24“ priartėjimas tarptautiniuose vandenyse nebuvo netikėtas, nes amerikiečiai orlaivį fiksavo iš anksto, ir tokie incidentai atitinka scenarijų, kuriam yra paruošta laivo įgula.

Ch.Hamptonas kelis kartus pabrėžė, kad JAV prieštaravimus lemia ne baimė, o saugumo klausimai.

„Jungtinių Valstijų vyriausybės ir JAV karo laivyno prieštaravimai dėl Rusijos kariuomenės elgesio susiję ne su baime, o su saugiu ir profesionaliu elgesiu“, - sakė amerikiečių karininkas.

Incidentai jūroje buvo užfiksuoti pirmadienį ir antradienį, kai JAV karinis laivas buvo pakeliui į Klaipėdą. Anot Ch.Hamptono, minininko atvykimas į Lietuvos uostamiestį demonstruoja JAV įsipareigojimus sąjungininkams regione.

Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad jos lėktuvai laikėsi visų saugumo priemonių.

Šturmo lėktuvai Su-24, „aptikę laivą vizualinio matomumo zonoje ... pasuko nuo jo, laikydamiesi visų saugumo priemonių“, žurnalistams ketvirtadienį sakė Rusijos gynybos ministerijos atstovas generolas majoras Igoris Konašenkovas.

Pasak jo, JAV eskadrinis minininkas „USS Donald Cook“ tuo metu buvo už maždaug 70 km nuo Rusijos karinių jūrų pajėgų Baltijos laivyno bazės.

„Atvirai kalbant, tokios skausmingos mūsų kolegų amerikiečių reakcijos priežastis nesuprantama, – sakė I.Konašenkovas. – JAV eskadrinio minininko laisvo plaukiojimo Rusijos karinių jūrų pajėgų Baltijos laivyno bazės operatyvinio veikimo zonoje principas visiškai nepanaikina Rusijos orlaivių oro navigacijos laisvės principo.“

Atstovas pridūrė, kad trečiadienį įvykusiame incidente dalyvavę Rusijos lėktuvai vykdė įprastus mokomuosius skrydžius virš tarptautinių vandenų Baltijos jūroje.

„Visi Rusijos oro ir kosminių pajėgų lėktuvų skrydžiai vykdomi griežtai laikantis tarptautinių taisyklių dėl oro erdvės naudojimo virš tarptautinių vandenų“, – sakė I.Konašenkovas.

Saugumo politikos ekspertas Ignas Stankovičius teigia, kad tokiais  veiksmais Rusija siekia demonstruoti raumenis.

„Tai yra jėgos demonstravimas, jie siunčia žinią, kad „mes nesame silpni, su mumis skaitykitės“, - BNS ketvirtadienį sakė ekspertas.

BNS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode