Sprogimas

Japonijos pietinę dalį šeštadienio paryčiais vietos laiku supurtė stiprus septynių balų žemės drebėjimas, nusinešdama mažiausiai 18 gyvybių, griaudamas pastatus, sukeldamas dideles nuošliaužas, praėjus vos vienai dienai nuo ankstesnių drebėjimų, pražudžiusių devynis žmones.

Baiminamasi, kad šalies pietvakarinėje Kiūšiū saloje dar dešimtys žmonių tebėra po griuvėsiais po šios naujos griovimų bangos krašte, kur įtampa dar neatslūgo po ketvirtadienį pasireiškusio žemės drebėjimo.

Šios agentūros pareigūnas Genas Aoki (Dženas Aokis) sakė, kad šeštadienio žemės drebėjimas buvo stipriausias pastarosiomis dienomis, o ketvirtadienį buvusysis tebuvo tik „pranašas“.

JAV geologijos tarnyba nustatė, kad naujausių smūgių stiprumas siekė 7,0 balo, – gerokai daugiau negu per 6,2 balo drebėjimas, užregistruotą ketvirtadienį.

Žemės drebėjimas įvyko šeštadienį 1 val. 25 min. vietos (19 val. 25 min. Lietuvos) laiku gana negiliai, 10 km gylyje.

Japonijos meteorologijos agentūra, smūgių stiprumą iš pradžių įvertinusi 7,3 balo, o vėliau jį sumažinusi, buvo paskelbusi cunamio pavojų Kiūšū salos vakarinei pakrantei, bet vėliau jį atšaukė.

Galingas žemės plutos purtymas sukėlė didžiules nuošliaužas, kurios šluote šlavė namus, perkirto plentą vienoje vietoje, ir kitaip negu ankstesnis, labiausiai senus namus paveikęs drebėjimas, apgriovė didesnius pastatus, o kai kuriuos ir nuvertė Kumamoto prefektūroje, pačiame žemės drebėjimo židinyje.

Labai smarkiai nukentėjo Uto miesto valdyba, kurios pastatas atrodė tuoj visiškai sugrius. Transliuotojo TBS iš orlaivio nufilmuotuose vaizduose rodyta nugriauta šimtmečių senumo Aso šventykla, kurios pagrindiniai vartai sulyginti su žeme, medinės kolonos virtusios nuolaužomis.

Be kita ko, šeštadienio rytą išsiveržė tame pačiame regione esantis aktyvus ugnikalnis, sakė vietinės valdžios pareigūnas, tačiau nežinoma, ar tai kaip nors susiję su žemės drebėjimu.

Iš pradžių Kumamoto prefektūros tarnautojas Tomoyuki Tanaka (Tomojukis Tanaka) nurodė, kad 10 žuvusiųjų per šeštadienio drebėjimą patvirtinta, o kartu su ketvirtadienio aukomis žuvusiųjų yra 19.

Netrukus paaiškėjo, kad vien antrojo žemės drebėjimo aukų yra 18.

„Per antrąjį galingą žemės drebėjimą žuvo 16 žmonių“, – sakė šios prefektūros pareigūnė, Mariko Kuramitsu (Mariko Kuramicu); apie dar du žuvusius, kurie buvo studentai, pranešė universitetas.

Tuo tarpu naujienų agentūros „The Associated Press“ šaltiniai nurodo 29 aukas, žuvusias per abu žemės drebėjimus. Dar apie pusantro tūkstančio žmonių sužeista.

Tūkstančiai karių ir gelbėtojų šeštadienį ieško po griuvėsiais atsidūrusių žmonių, skubama kol orų sąlygos nepablogėjo. Prognozuojamas lietus gali komplikuoti gelbėjimo darbus, sukelti dar daugiau nuošliaužų kaimuose, kur žmonės laukė gelbėtojų savo apgriuvusiuose namuose.

Tikslesnis aukų skaičius nežinomas; jų tikriausiai daugės.

BNS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode