Parama dėkojame




Sprogimas

Daugiau negu 30 liūtų, išgelbėtų iš cirkų Peru ir Kolumbijoje, kur jie buvo laikomi siaubingomis sąlygomis ir patyrė žiaurų elgesį, penktadienį buvo išskraidinti į Pietų Afrikos Respubliką; anot aktyvistų, tai buvo didžiausia kada nors surengta didžiųjų kačių oro transporto operacija.

33 liūtai egzotiškais vardais, tarp kurių buvo ir Dzeusas arba Šakira, buvo išvaduoti, abiejose šalyse uždraudus naudoti laukinius gyvūnus cirko pasirodymuose. Peru toks įstatymas buvo priimtas 2011, o Kolumbijoje – 2013 metais.

Nuo dresuotojų rimbų kirčių išgelbėtus liūtus į savo protėvių tėvynę perkėlė pelno nesiekianti gyvūnų teisių organizacija „Animal Defenders International“ (ADI), padedant vyriausybei.

„Išties nuostabu, kad šie liūtai, visą gyvenimą kentėję ir išnaudoti cirkuose, grįžta namo, į Afriką“, – sakė ADI prezidentė Jan Creamer (Džanas Krimer).

„Visų liūtų, atvežtų iš cirkų, sveikata buvo pašlijusi; jie būna užsikrėtę parazitais ir serga, – aiškino ji. – Visą gyvenimą jie būdavo nepakankamai šeriami, todėl jiems išsivystę lėtiniai sutrikimai dėl netinkamos mitybos.“

Pastaruosius mėnesius tie liūtai praleido šiaudais išklotuose narvuose vienoje gyvūnų prieglaudoje į šiaurę nuo Limos. Ten žvėrys buvo sočiai šeriami, todėl dabar jų sveikatos būklė gana gera, pažymėjo J.Creamer.

24 liūtai, išgelbėti Peru, išvežti iš savo laikino prieglobsčio į Limo oro uostą, kur juos paėmė krovininis lėktuvas, skraidinantis kitus devynis liūtus iš Kolumbijos.

Penktadienio vakarą lėktuvas išskrido, gabendamas didžiąsias kates į jų naujuosius namus.

„Mes jau kelyje!“ – rašoma ADI tinklalapyje paskelbtame pranešime.

„33 liūtai skraidinami ADI reisu „Laisvės dvasia“, pakeliui į naują nuostabų gyvenimą Emojos didžiųjų kačių prieglaudoje Pietų Afrikoje“, – pridūrė organizacija.

Tarp tų liūtų yra patelė, vardu Šakira, taip pavadinta pagal populiarią kolumbietę popmuzikos dainininkę Shakirą. Jos prižiūrėtojai sakė, kad ši liūtė mėgsta žaisti su pakabinta automobilio padanga ir gardžiuojasi arbūzais.

Tarp liūtų, paimtų iš 10 Peru cirkų, yra „Rikardas, vienaakis liūtas“, taip pat „Džozefas, beveik visiškai aklas liūtas“.

„Namo į rojų“

Šie žvėrys 15 valandų skris į PAR narvuose lėktuvu, kurį išnuomojo ADI.

Šeštadienį jie atvyks į Johanesburgą ir bus išvežti į Emojos prieglaudą šalies šiaurėje.

„Liūtai pirmąkart gyvenime atsidurs savo natūralioje buveinėje, – sakė J.Creamer. – Jie turėtų puikiai jaustis toje buveinėje. Tokia aplinka jiems pati tinkamiausia.“

ADI pabrėžė, kad toks didelis nelaisvėje laikomų gyvūnų perkėlimas organizuotas pirmąkart.

Pasak gyvūnų teisių aktyvistų, cirkų liūtai yra prastai šeriami ir nuolat vežiojami narvuose. Kolumbijos cirkai savo devynis liūtus atidavė savanoriškai, bet Peru cirkų laikytus liūtus teko vaduoti policijai.

Gelbėtojai sakė, kad vienas Peru liūtų, vardu Smitas, yra užpuolęs vieną mokytoją, kuri atvežė į cirką moksleivių ekskursiją. Nelaimė įvyko, kai dresuotojas pakvietė mokytoją į liūto narvą.

„Beveik visi išgelbėti liūtai yra suluošinti – jiems pašalinti nagai. Vienas yra netekęs akies, kitas – beveik aklas; daugeliui išlūžę arba nuskilę dantys, todėl jie gamtoje neišgyventų“, – sakoma ADI pranešime.

Savo naujuose namuose „liūtai džiaugsis dideliais natūraliais aptvarais nepalytėtoje Afrikos savanoje, kur bus geriamo vandens baseinėlių, laipiojimo pakylų ir žaislų“, pridūrė aktyvistai.

„Liūtų buveinės ateinančiais mėnesiais bus nuolat plečiamos, kad jie priprastų prie savo naujo gyvenimo ir susipažintų vienas su kitu“, – rašo ADI.

Ši operacija buvo nepigi – kiekvieno liūto perkėlimas kainavo apie 10 tūkst. JAV dolerių, pažymėjo aktyvistai.

„Tie liūtai patyrė pragarą žemėje, – sakė J.Creamer. – Dabar jie keliauja namo į rojų.“

Lima (AFP-BNS)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode