Parama dėkojame




Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai primena, kad Angoloje (Afrika) tęsiasi didelis geltonosios karštligės protrūkis. Siekiant apsisaugoti nuo geltonosios karštligės viruso išplitimo į kaimynines šalis Angoloje yra vykdoma didelės apimties vakcinacijos kampanija. Pasiskiepyti privalo ir visi atvykstantys į šią šalį bei privalo turėti apie skiepą liudijantį Tarptautinį skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimą.


 
Nuo 2015 m. gruodžio mėnesio iki š. m. balandžio 28 d. Angoloje nustatyti 2143 tikėtini geltonosios karštligės atvejai (iš jų 661 patvirtintas ir 277 mirties). Dauguma susirgimų nustatyti Luandos provincijoje, tačiau jie registruojami ir kitose šalies provincijose. Įvežtiniai geltonosios karštligės atvejai iš Angolos buvo užregistruoti Kinijoje, Demokratinėje Kongo Respublikoje, Kenijoje, Mauritanijoje.
 
Geltonoji karštligė – tai Aedes spp. ar Haemogogus spp. uodų platinama virusinė liga. Inkubacinis ligos periodas – 3-6 d. Ligos pradžia ūmi: pakyla temperatūra iki 39-40˚C, atsiranda galvos, raumenų, juosmens skausmai, ligonis vemia. Dalies ligonių būklė per 4 dienas pagerėja, tačiau 15 – 25 proc. susirgusiųjų per 24 valandas po tariamo pasveikimo liga progresuoja į sunkią hemoraginę karštligę, kuriai būdingas kraujavimas iš vidaus organų, kraujosruvos, gelta, inkstų nepakankamumas. 20-50 proc. ligonių, išsivysčius šiai formai, neišgyvena. Persirgus geltonąja karštlige, susiformuoja ilgalaikis imunitetas.
 
Pagrindinė profilaktikos priemonė nuo geltonojo drugio yra skiepai. Vykstant į kai kurias šalis, taip pat ir į Angolą, skiepas nuo geltonojo drugio yra privalomas. Tuo tikslu yra reikalingas Tarptautinio skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimas kaip įrodymas apie atliktą skiepą. Tarptautinis skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimas įsigalioja praėjus 10 dienų po vakcinacijos nuo geltonojo drugio.
2014 m. buvo priimtas Tarptautinių sveikatos priežiūros taisyklių (2005) pakeitimas, pagal kurį nuo 2016 m. birželio 11 d. skiepijimo nuo geltonojo drugio pažymėjimas bus išduodamas visam gyvenimui (įskaitant jau išduotus ir naujus pažymėjimus), kadangi nustatyta, jog pasiskiepijus geltonojo drugio vakcina susidaro ilgalaikis imunitetas.
Šalių, kuriose yra užsikrėtimo geltonąja karštlige rizika ir vakcinacijos reikalavimus rasite čia.
Parengė Epidemiologinės priežiūros skyrius

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode