Sprogimas

Vasarą gaminame ledus!

 Nuo senų senovės žmonės skanauja vaisių sulčių ir ledo ar sniego mišinio. Šio egzotiško deserto tėvyne laikomi Tolimieji ir Artimieji Rytai. Iš ten įprotis šaldyti sultis bei vaisius atkeliavo į antikinę Romą, o vėliau – ir į Europą.

 

 

Šiandien yra daugybė valgomųjų ledų pavidalų: glaistyti ledai ant pagaliukų, ledai puodeliuose, ledų tortai ir pyragaičiai, ledai vaflių tūtelėse, suvožtiniai, ledų porcijos. Porciniai ledai gali būti grūdinti ir negrūdinti. Pastarieji dar vadinami minkštaisiais ledais ir yra gaminami restoranuose bei specializuotose ledų kavinėse. Grūdinami, t.y. laikomi, ledai -20 ºC – -30 ºC temperatūroje, todėl tampa kietesnės ir standesnės konsistencijos, taip pat gali būti ir ilgesnis jų realizacijos laikas. Valgomieji ledai nuo jų pagaminimo pabaigos laikomi ne aukštesnėje kaip -18 ºC temperatūroje  12 mėnesių ir ne aukštesnėje kaip -12 ºC temperatūroje 5 paras.

Skaitydami etiketes prisiminkite, kad jei valgomųjų ledų gamybai yra naudojami ne pieno kilmės maistiniai riebalai ir aliejus arba ne pieno kilmės maistiniai baltymai, tai tokie ledai negali būti vadinami pieniškais ir grietininiais.

Jūsų dėmesiui siūlome keletą itin populiarių, labai skirtingų ledų gaminimo receptų. Vieni jų – paprastesni ir greit pagaminami, kiti pareikalaus šiek tiek daugiau laiko ir kantrybės. Tačiau tai juk ledai – neatskiriama vasaros atributas. Kviečiame pasigaminti!

Pirmąjį receptą siūlo sveikos mitybos speicialistė Vaida Kurpienė .

Sveikuoliški naminiai ledai

Vienai porcijai sveikų naminių ledų prireiks:

60 g banano

60 g prinokusio mango

45 g natūralaus jogurto

Gaminimo žingsniai: 1. Nuplauname ir nulupame vaisius. 2. Supjaustome vaisius gabalėliais. 3. Sutriname vaisius su smulkintuvu ar mikseriu. 4. Į tyrę įtarkuojame cinamono, galima įberti mažą žiupsnelį vanilės. 5. Viską gerai sumaišome ir supilame į šaldymui skirtą dėžutę ar indą. 6. Įkišame į šaldiklį ir pamaišome kas valandą, kol sušąla, t.y. 3–4 valandas. Jei ledus laikėte šaldiklyje per naktį ar ilgiau, prieš valgant valandą palaikykite šaldytuve.

Maistinės medžiagos: baltymai 3,2, riebalai 2, angliavandeniai 23,2, Kcal – 123.

O štai dar keletas skanių ledų receptų iš interneto platybių.

„5 minučių ledai“

Pagaminti apie 1,6 l ledų reikės: 900 ml plakamosios grietinėlės  (35% riebumo), 1 indelio saldinto kondensuoto pieno (apie 400 g).

Grietinėlę išplakame iki standumo ir į ją, pildami plona srovele, atsargiai, bet stropiai įmaišome kondensuotą pieną, kad pasiskirstytų tolygiai. Dedame į šaldymui skirtus indelius, kišame į šaldiklį ir… po 2–3 valandų jau galime mėgautis ledais!

Vienintelis trūkumas, kad šie ledai, ilgesnį laiką išbuvę šaldiklyje labai stipriai sušąla ir sunkiai dalinasi – todėl geriausia juos šaldyti vienam kartui skirtomis porcijomis. Tokią porciją ištraukite 15–20 min. iki patiekiant, kad kiek atitirptų.

Nors šie naminiai ledai labai gardūs ir vieni, bet jų tikrai nesugadins šviežios ar šaldytos uogos, vaisiai ar truputis juodojo šokolado. Išbandykit, nepasigailėsit!

Naminiai uogų ledai

Pabandykite namuose pasigaminti ledų, kuriais nustebinsite ir namiškius, ir svečius. Į 2 stiklines grietinėlės įpilkite 4 trynius, ištrintus su 1 stikline cukraus. Išmaišykite, indą pastatykite ant silpnos ugnies (kad nesutrauktų trynių) ir nuolatos maišykite, kol sutirštės.

Neleiskite masei užvirti.

Nukelkite, atvėsinkite, įberkite 1 stiklinę smulkintų braškių ar kitų uogų.

Supilkite masę į apvalų dubenį, dėkite į šaldiklį ir kas pusvalandį išėmę permaišykite.

Šokoladiniai ledai

Jums prireiks 100 g juodojo šokolado, 3 stiklinių riebios grietinėlė, 4 kiaušinių trynių ir ¾ stiklinės cukraus.

Gaiminimas.Sutarkuokite 100 g šokolado ir sumaišykite su trimis stiklinemis grietinėlės. 4 kaiušinių trynius iki baltumo išsukite su ¾ stiklines cukraus. Viską sumaišykite ir kaitinkite, kol sutirštės. Paskui supilkite į formeles ir sušaldykite.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode