Parama dėkojame




Sprogimas

7 žingsniai sveikesnės mitybos link

 

Visuomenės sveikatos instituto duomenimis, lietuviams ne itin rūpi mityba bei jų sveikata – vos 21,3 proc. šalies gyventojų rinkdamiesi maistą galvoja apie jo naudą organizmui. Europos komisija prognozuoja, kad tokia situacija lems liūdnas pasekmes – dėl netinkamos mitybos ir nepakankamo fizinio aktyvumo ateityje gali padaugėti lėtinių ligų, įvairių psichikos sveikatos sutrikimų ir kt. sveikatos problemų. Nors įpročių kaita – sudėtingas ir ilgas procesas, anot virtuvės šefo ir Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos nario Nerijaus Ižganaičio, klausimas „rūpintis savo sveikata, ar ne“ neturėtų net kilti.

„Riebus ir daug konservantų turintis maistas – dažnas šiandieninio, visur skubančio žmogaus palydovas. Paskubomis pietums pasišildytas pusgaminis, pakeliui į darbą prigriebtas sumuštinis lemia ir žmogaus būseną – jaučiamas apsunkimas, energijos trūkumas. O pažiūrėkite į liesą mėsą ir daržoves pasirinkusius žmones – jie aktyvūs, žvalūs ir netgi šypsosi“, – sako N. Ižganaitis ir dalijasi 7 patarimais, kaip pagerinti savo mitybą.

1. Riebią mėsą pakeiskite liesesne. Norintys pakeisti savo mitybos įpročius, pirmiausia iš savo mitybos valgiaraščio turėtų išbraukti riebią ir keptuvėje aliejuje keptą mėsą. Sveikiausia rinktis paukštieną, kuri yra viena liesiausių ir sultingiausių mėsų, todėl mitybos specialistai ją dažnai rekomenduoja įvairioms sveikuolių dietoms. Renkantis mėsą, svarbu atkreipti dėmesį ir į pasirinktą jos dalį – rekomenduojama rinktis išpjovą, krūtinėlę bei šlauneles.

2. Ant grilio kepkite teisingai. Šiltojo metų sezono neįmanoma įsivaizduoti be ant grilio keptų dešrelių, vištienos šlaunelių ar šašlykų, todėl žmonės drąsiai keptuvę iškeičia į grilį. Vis dėlto, norint, kad kepami patiekalai būtų sveikesni nei keptuvėje, reikia žinoti keletą dalykų. Visų pirma, reikia pasirinkti šviežią mėsą, o perkant jau pamarinuotą – atidžiai žiūrėti į jos sudėtį, priedus ir kitą informaciją etiketėje. Kepant mėsą, ypač vištieną, būtina pašalinti odelę, kadangi joje susikaupia daugiausia riebalų. Reikėtų atkreipti dėmesį ir į mėsos išdėliojimą ant grilio – tam, kad jie gerai iškeptų, gabalėlių reikia nesugrūsti, tarp jų palikti nedidelius tarpus. Tinkamai iškepta vištiena bus daug sveikesnė ir aromatingesnė.

3.Nepamirškite valgyti sriubos. Sriuba palaiko organizme tinkamą skysčių santykį bei skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą, todėl net šiltuoju metų laikotarpiu rekomenduojama ją valgyti. Sveikiausia mėsišką sriubą virti iš neriebios bei šviežios mėsos, pavyzdžiui, gabaliukais supjaustytos vištienos krūtinėlės kartu su sode ką tik skintomis šviežiomis daržovėmis.

4. Rinkitės sveikus užkandžius. Šiltuoju metų laiku žmonės ypač mėgsta užkandžiauti, todėl vietoje bulvių traškučių ar skrudintų bulvyčių patartina rinktis sveikesnius, mažiau druskos bei kitų konservantų turinčius produktus: šviežius ir džiovintus vaisius (obuolius, kriaušes, slyvas, melionus, arbūzus ir kt.), daržoves (pvz. šviežias morkas), daržovių traškučius (iš burokėlių, morkų), duonos traškučius (duoniukus, džiovintą duoną, javainius ir pan.). Pasirinkimų ypač daug, tad kiekvienas gali rinktis pagal savo skonį.

5. Saldumynus keiskite į vaisius, miško uogas bei iš jų pagamintus ledus.Lietuvos klimatas dėkingas gausiu vaisių bei miško uogų derliumi, kuris yra vitaminų, mineralinių medžiagų ir skaidulinių medžiagų šaltinis. Šios gėrybės puikuojasi sveikos mitybos piramidėje, be to, gali nuraminti skrandį, kilus saldumynų troškuliui. O kur dar iš šviežių vaisių ar miško uogų pagaminti ledai ar suplaktas kokteilis – tikra atgaiva karštą vasaros dieną.

6. Prie mėsos naudokite namų gamybos padažus ir užtepėles. Gamtoje randamas gėrybes galima puikiai panaudoti ir darant namų gamybos padažus bei užtepėles. Internete gausu receptų, kuriais pasinaudojus galima paruošti įvairių gamybos padažų, paskaninsiančių ant grilio keptus patiekalus, pavyzdžiui, pikantišką salsos padažą iš pomidorų, mėlynojo svogūno ir maltos kalendros. Sočią užtepėlę, kurią drąsiai galima tepti ant įvairiausių skonių trapučių ar skrebučių, pagaminti galima tiesiog trintuvu susmulkinus vištieną su žalumynais (saulėje džiovintais pomidorais, česnakais, petražolėmis).

7. Gazuotus gėrimus iškeiskite į vandenį. Vanduo sudaro 80 proc. žmogaus organizmo, todėl yra laikomas gyvybės šaltiniu. Jis ne tik aprūpina odos ląsteles, nervinę sistemą skysčiais, bet ir mažina nuovargį, teikia energijos bei malšina alkį, todėl dauguma gėrimų, tokių kaip kava, arbata ar saldūs limonadai negali būti vartojami vietoje vandens, kadangi neturi svarbiausių vandens savybių.

Anot N. Ižganaičio, svarbu nepamiršti, kad tik kiekvieno žmogaus pasirinkimas lemia tai, kaip jis jausis ir kaip atrodys, todėl niekada nevėlu peržvelgti ir koreguoti savo maisto racioną. Kiekvienas į burną dedamas kąsnis turėtų būti apgalvotas, tikslingas ir vedantis į geresnę savijautą.

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode