Parama dėkojame




Sprogimas

Irkluotojai laukia svarbiausių Rio de Žaneiro olimpiados startų

 

Ketvirtadienį Rio olimpinėse žaidynėse varžysis Lietuvos irkluotojai, buriuotojas, plaukikas, boksininkas ir krepšininkai.

Irklavimas. 7.30 val. Rio de Žaneiro laiku arba 13.30 val. Lietuvos laiku. Būtent tada bus paskelbtas sprendimas, ar vykdyti ketvirtadienį numatytas olimpinių žaidynių varžybas, ar jas nukelti dar mažiausiai dienai.

Šio teisėjų verdikto nekantriai lauks ir lietuviai, pasirengę svarbiausioms pastarųjų ketverių metų, o gal net visos sportinės karjeros lenktynėms.

Porinių dviviečių įgulos – Milda Valčiukaitė ir Donata Vištartaitė bei Saulius Ritteris ir Mindaugas Griškonis – šiuo metu jau yra aukščiausiai iš lietuvių Rio de Žaneire pakilę sportininkai. Jie ketvirtadienį lenktyniaus pagrindiniuose finaluose, kuriuose dėl medalių varžysis po šešias valtis. O iki šiol aukščiausia Lietuvos delegacijos vieta 2016 m. olimpinėse žaidynėse – plaukikės Rūtos Meilutytės septintoji pozicija 100 m rungtyje krūtine.

Ketvirtadienį 17.04 val. Lietuvos laiku numatytas moterų porinių dviviečių lemiamo plaukimo startas. Penktame takelyje irkluosiančių M.Valčiukaitės ir D.Vištartaitės varžovės bus prancūzės Helene Lefebvre ir Elodie Ravera-Scaramozzino, britės Victoria Thornley ir Katherine Grainger, lenkės Magdalena Fularczyk-Kozlowska ir Natalia Madaj, graikės Aikaterini Nikolaidou ir Sofia Asoumanaki, amerikietės Meghan O'Leary ir Ellen Tomek.

Ne viena iš finalo dalyvių jau turi olimpinių žaidynių patirties, o labiausiai tituluota yra 40-metė britė K. Grainger – 2012 m. Londono olimpinių žaidynių čempionė (porinė dvivietė), ir triskart vicečempionė – 2000 m. Sidnėjaus (keturvietė), 2004 m. Atėnų (dvivietė), 2008 m. Pekino (keturvietė).

Iš Lietuvos įgulos iki Rio žaidynių olimpiados skonio ragavo tik D. Vištartaitė, prieš ketverius metus Londone vienviete valtimi užėmusi aštuntąją vietą.

Lietuvos vyrų porinės dvivietės nariai irgi jau yra bandę jėgas olimpinėse žaidynėse. M. Griškonis 2008 m. Pekine ir 2012 m. Londone buvo aštuntas vienvietininkų lenktynėse, o S. Ritteris su Rolandu Maščinsku Londone buvo šešti tarp porinių dviviečių įgulų.

Rio de Žaneire Lietuvos vyrai kovą dėl medalių pradės 17.24 val. Jie irkluos ketvirtuoju taku. Finale taip pat lenktyniaus britai Jonathanas Waltonas ir Johnas Collinsas, norvegai Kjetilis Borchas ir Olafas Tufte, kroatai Martinas Sinkovičius ir Valentas Sinkovičius, italai Francesco Fossi ir Romano Battisti, prancūzai Hugo Boucheronas ir Matthieu Androdi'as.

Gyva irklavimo legenda galima pavadinti norvegą O. Tufte'ą, 2004 m. Atėnų ir 2008 m. Pekino olimpinį čempioną vienviečių valčių varžybose ir 2000 m. Sidnėjaus vicečempioną irkluojant porinę dvivietę. Jis olimpiečio karjerą pradėjo dar 1996 m. Atlantoje, tad Rio de Žaneiro žaidynės – jau šeštosios 40-mečio norvego karjeroje.

Kroatai Sinkovičiai yra šių metų Europos ir 2014 bei 2015 m. pasaulio porinių dviviečių čempionai, dar du sykius planetos čempionų titulą jie iškovojo su keturvietės įgula. Irkluodami keturvietę jie tapo ir Londono olimpinių žaidynių vicečempionais. 2012 m. olimpiniu vicečempionu irkluodamas porinę dvivietę tapo ir italas R. Battistis.

B finale ketvirtadienį turėtų rungtis Lietuvos keturvietė. Šiose lenktynėse, kurių pradžia numatyta 18.30 val., dalyvaus tik keturios įgulos. Lietuviai Dovydas Nemeravičius, Martynas Džiaugys, Dominykas Jančionis ir Aurimas Adomavičius šiame plaukime turi galimybę iškovoti olimpiados prizininkų diplomą – olimpinėse žaidynėse prizinėmis laikomos pirmos aštuonios vietos.

Keturviečių B finalas turėjo vykti jau trečiadienį, tačiau dėl stipraus vėjo sukeltų bangų varžybos buvo atidėtos. Anot Lietuvos irklavimo rinktinės vyriausiojo trenerio Mykolo Masilionio, prognozės nieko gero nežadėjo ir ketvirtadieniui, tad nebuvo jokios garantijos, kad varžybos įvyks.

„Trečiadienį anksti ryte atvykome į lagūną ir 7.30 val. sužinojome, kad varžybos neįvyks. Be abejo sportininkams tai papildoma įtampa, nes visi buvo nusiteikę startui. Gal kiek pagedo nuotaika, tačiau tenka taikytis prie oro sąlygų, joms negalime daryti įtakos. Irkluotojams teks iš naujo susikaupti. Belieka tikėtis, kad varžybos įvyks kaip dabar suplanuota“, - teigė Lietuvos olimpinės misijos vadovo pavaduotojas Egidijus Balčiūnas.

Boksas. Antrą kartą į Rio de Žaneiro olimpinį ringą kops boksininkas Eimantas Stanionis. Pirmame etape kiną Liu Wei palaužęs 21 metų lietuvis antrame rate ketvirtadienį 19 val. surems pirštines su dvejais metais vyresniu uzbeku Šachramu Gijasovu. Beje, pastarojo vienas pomėgių – žaisti krepšinį.

„Nors Eimantui tai tik pirma olimpiada, tikiu juo. Boksininkas stiprus ir fiziškai, ir psichologiškai, nuoširdžiai dirba per treniruotes, klauso savo trenerio. Turėtų būti viskas gerai“, - vylėsi Lietuvos bokso rinktinės vyriausiasis treneris Vladimiras Bajevas.

Buriavimas. Dar trys plaukimai – septintas, aštuntas ir devintas – laukia RS:X klasės burlente lenktyniaujančio 27 metų Juozo Bernoto. Varžybos prasidės 19.05 val.

Po šešių plaukimų 24-ąją vietą užimančiam lietuviui reikia gerokai pasistengti, kad per likusius šešis plaukimus priartėtų prie 2012 m. Londone pasiekto rezultato – 12-osios vietos.

„Londone buvo kitokios varžybų sąlygos. Ten viskas stabiliau, aiškiau. Viskas labai priklausė nuo greičių. O čia vėjas nuolat sukinėjasi, yra ir srovės, aplinkui kalnai. Be to, Londone galėjome naudoti tik organizatorių skirtą įrangą, o čia savo galima vairą, stiebą ir giką. Tai svarbus niuansas“, - lygino J. Bernotas.

Plaukimas. Loterija. Taip neretai vadinamos 50 m laisvuoju stiliumi lenktynės – greičiausia plaukimo rungtis. Joje dalyvaus net 86 sportininkai, tarp jų ir Simonas Bilis. 22 metų lietuvis vieno iš šešiolikos bilietų į pusfinalį sieks paskutiniame, vienuoliktame atrankos plaukime. Jis prasidės 19.22 val.

Olimpinis S. Bilio debiutas įvyko prieš keletą dienų 100 m distancijoje laisvuoju stiliumi. Lietuvis užėmė 30-ąją vietą. Be to, su komandos draugais jis plauks kombinuotoje estafetėje 4 po 100 metrų.

Olimpinėms žaidynėms S. Bilis rengėsi JAV, prižiūrimas žinomo sprinto specialisto Toddo DeSorbo. „Paskutinio pasirengimo etapo esmė – kad Simonas liktų aštrus, išlaikytų greitį, jėgą ir ištvermę, tuo pačiu metu stengdamasis ir pailsėti. Baigiame jo jėgos treniruočių pasirengimą ir leidžiame pailsėti kojomis. Būtent jos yra svarbiausias Simono jėgą generuojantis įrankis”, - prieš žaidynes sakė T. DeSorbo.

Krepšinis. Itin svarbios B grupės rungtynės laukia Lietuvos krepšininkų. Jie žais su taip pat abu pirmuosius mačus laimėjusia Argentinos rinktine.

Lietuvos ir Argentinos komandų rungtynės prasidės, kai Lietuvoje jau bus penktadienio rytas, 4.30 val. Pergalę iškovojusi komanda užsitikrins kelialapį į ketvirtfinalį.

„Tai labai patyrusi komanda, jau daug metų žaidžia ta pačia sudėtimi. Jos lyderiai labai patyrę. Tos komandos siela Luisas Scola – ir pagal žaidimo laiką, ir pagal minutes, ir pagal įtaką komandai. Lyderio vaidmeniu jis dalijasi su Emanueliu Ginobili. Gali ir vienas, ir kitas gerai sužaisti – abu labai aukštos klasės krepšininkai. E. Ginobili laimėjęs ne vieną NBA aukso žiedą. Būtent, kad laimėjo. Jis žaidė, o nesislapstė už kitų žaidėjų pečių, buvo vienas pagrindinių žaidėjų. Dar reikia pridėti Andresą Nocioni. Tai – aukščiausio lygio komanda“, - prieš akistatą su Argentina klabėjo Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Jonas Kazlauskas.

Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode