Sprogimas

12 įdomių faktų apie Lietuvos rinktinę olimpinėse žaidynėse

Prieš 24 metus Lietuvos rinktinė debiutavo olimpinėse žaidynėse. Jie Barselonoje vykusiose žaidynėse iškovojo bronzos medalius. Tokį pat pasiekimą pavyko įgyvendinti ir Sidnėjaus bei Atlantos olimpinėse žaidynėse.

 



Mūsiškiai nepraleido nė vienerių olimpinių žaidynių su JAV, Kinija ir Australija.

Šie ir kiti įdomiausi olimpinių žaidynių faktai iš Lietuvos rinktinės gyvenimo:

1. Lietuvos rinktinei olimpinėse žaidynėse atstovavo 52 krepšininkai. Šiais metais debiutavo penki naujokai.

2. Lietuva, Australija, JAV ir Kinija nepraleido nė vieno olimpinio vyrų krepšinio turnyro per pastaruosius 24 metus.

3. Rezultatyvumo vienerių olimpinių žaidynių rungtynių rekordas priklauso dviems legendoms - Arvydui Saboniui ir Šarūnui Marčiulioniui. Jie abu pelnė po 32 taškus.

4. Šarūnas Jasikevičius rungtyniavo ketveriose olimpinėse žaidynėse ir sužaidė 30 susitikimų. Jis yra daugiausiai rungtynių olimpinėse žaidynėse sužaidęs atletas.

5. Rinktinės masažuotojas Juozas Petkevičius nepraleido nė vienų olimpinių žaidynių.

6. Šarūnas Jasikevičius - daugiausiai pergalių olimpinėse žaidynėse iškovojęs lietuvis. Įžaidėjas laimėjo net 18 rungtynių.

7. Arvydas Sabonis ir Šarūnas Marčiulionis yra efektyviausiai olimpinėse žaidynėse rungtyniavę lietuviai. Sabas vidutiniškai rinkdavo po 23,9 kamuolio bei atkovodavo po 13 kamuolių, o Š. Marčiulionis įmesdavo po 23,4 taško bei atlikdavo po beveik 8,5 rezultatyvaus perdavimo.

8. Jonas Kazlauskas yra vienintelis lietuvis, kuris olimpinėse žaidynėse treniravo kitos šalies rinktinę. Jis tai du kartus darė su Kinijos krepšininkais.

9. Š. Jasikevičius yra daugiausiai klystantis žaidėjas. Jis tai padarė net 105 kartus.

10. Tik penkiems lietuviams pavyko olimpinėse žaidynėse atlikti dvigubus dublius. Tai padarė jau minėtasis A. Sabonis ir Š. Marčiulionis, taip pat Eurelijus Žukauskas, Saulius Štombergas ir Mantas Kalnietis. Pastarasis dvigubą dublį atliko šiais metais ir net du kartus.

11. Jonui Mačiuliui bei Robertui Javtokui tai bus trečiosios olimpinės žaidynės. Tuo tarpu Pauliui Jankūnui, Mantui Kalniečiui, Renaldui Seibučiui, Antanui Kavaliauskui ir Jonui Valančiūnui – antrosios. 

12. Ar žinojote, kad Arvydas Sabonis yra daugiausia minučių Lietuvos rinktinėje olimpinėse žaidynėse praleidęs atletas? Jis Atlantos Olimpiadoje mače su kroatais rungtyniavo net 48 minutes, o Lietuvos rinktinė po dviejų pratęsimuų 83:81 įveikė varžovus.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode