Sprogimas

Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse sėkmę lemia ne tik jėga, bet ir rami galva

 

Penktadienį Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse varžysis Lietuvos ėjikai, vyks moterų šiuolaikinės penkiakovės varžybos, lenktyniaus baidarininkas.

Lengvoji atletika. Į ilgiausią olimpinių žaidynių distanciją penktadienį žengs ėjikai. Sėkmingai įveikti varginančią 50 km distanciją mėgins ir du Lietuvos atstovai – aukščiausio lygio varžybų debiutantas 24 metų Artūras Mastianica ir jau trečiose olimpinėse žaidynėse startuosiantis 31 metų Tadas Šuškevičius. Iš viso pusšimčio kilometrų distancijoje žingsniuos 80 olimpiečių.

Lenktynės prasidės 8 val. ryto Rio de Žaneiro laiku, kai Lietuvoje bus 14 val. Sportininkai trasoje praleis beveik keturias valandas. Prognozuojama, kad varžybų metu bus nuo 23 iki 27 laipsnių karščio.

„Pekino olimpinėse žaidynėse buvo apie 30 laipsnių karštis ir didelė drėgmė. Tad tikrai nemanau, jog čia bus sunkiausios mano karjeros lenktynės. Rio oro sąlygos nėra išskirtinės“, - teigė T. Šuškevičius.

2008 m. Pekino olimpiados 50 km distancijoje jis užėmė 32-ąją vietą, o 2012 m. Londone finišavo 43-ias.

„Tikiuosi, kad trečioji olimpiada man bus geriausia. Nes jau yra nemažai patirties, nebejaučiu didelio jaudulio. Norėčiau patekti į dvidešimtuką. O jei pasvajojus, tai ir dvyliktukas įmanomas“, - vylėsi sportininkas.

20.30 val. Lietuvos laiku prasidės moterų 20 km sportinio ėjimo varžybos. Jose dalyvaus trys lietuvės – 33 metų Neringa Aidietytė, 20-metė Živilė Vaiciukevičiūtė ir 31 metų Brigita Virbalytė-Dimšienė.

N. Aidietytei ir B. Virbalytei-Dimšienei tai bus jau antrosios olimpinės žaidynės. Brigita Londone finišavo 25-ta, Neringa – 38-ta. Ž. Vaiciukevičiūtė olimpietės duonos ragauja pirmą kartą.

Daugiausia tikimasi iš B. Virbalytės-Dimšienės, praėjusių metų pasaulio čempionate iškovojusios septintąją vietą. O kokia pozicija ją tenkintų Rio de Žaneire?

„Sportininkas likus kelioms dienoms iki varžybų labiausiai nenori kalbėti apie konkrečius tikslus. Aš galiu pasakyti tikslą, kuris man iškeltas – 8-16 vietos. Šešioliktukas mane tikrai tenkintų. Čia mūsų startuos net 80. To nebuvo nei viename pasaulio čempionate, nei vienose olimpinėse žaidynėse. Žinau, kad po septintosios vietos praėjusių metų pasaulio čempionate man tikslai yra aukštesni. Pati juos sau keliu. Nes Londone užimta 25-oji vieta dabar manęs netenkintų“, - teigė B. Virbalytė-Dimšienė.

Į Rio de Žaneirą ėjikė atskrido likus vos porai dienų iki varžybų. „Iš Lietuvos išvykome dar prieš aštuonias dienas, jas praleidome Portugalijoje. Ten buvo apie 37 laipsnių ir didesnis karštis. Galima tą stovyklą Lisabonoje pavadinti daline aklimatizacija, nes ir laiko skirtumas dviem valandoms mažesnis nei su Lietuva, ir oro sąlygos panašios, gal čia tik daugiau drėgmės.“

Lygindama Londono ir Rio de Žaneiro olimpines žaidynes, Lietuvos ėjikė buvo atvira: „Įspūdis čia tikrai prastesnis nei Londono olimpinėse žaidynėse. Yra nemažai visokių trūkumų. Bet pritarčiau krepšininkui Mantui Kalniečiui, kuris sakė, kad atvykęs į olimpines žaidynes galėtų gyventi ir palapinėje. Išties sunkiausias yra laukimas. Nes pradedi varžybų laukti jau prieš tris ar keturis mėnesius, kaupiesi svarbiausiam sezono startui. Tik kai atvažiavau į olimpinį kaimelį, supratau, kad jau nebedaug liko laukti.“

Baidarių ir kanojų irklavimas. Paskutinis iš Lietuvos sportininkų Rio de Žaneiro olimpiniame kanale startuos baidarininkas 26 metų Ignas Navakauskas. Šių metų Europos čempionato bronzos medalio laimėtojas 15.14 val. Lietuvos laiku startuos 200 m distancijos trečiajame iš trijų atrankos plaukimų.

Lietuvio užduotis norint keliauti į pusfinalį – patekti tarp penkių greičiausių savo plaukime, kuriame dalyvaus septyni irkluotojai, arba, blogiausiu atveju, parodyti geriausią laiką tarp trijų šeštąsias vietas užėmusių atletų.

Dviejuose pusfinalio plaukimuose lenktyniaus po aštuonis baidarininkus. Po keturis iš kiekvieno plaukimo pateks į A finalą, likę aštuoni lenktyniaus B finale.

Ketvirtadienį olimpinėje lagūnoje bronzos medalį 200 m distancijoje iškovojo dvivietės baidarės irkluotojai Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas, penkti 1000 m nuotolyje finišavo Andrejus Olijnikas ir Ričardas Nekriošius, o nesėkmę pusfinalyje patyręs kanojininkas Henrikas Žustautas B finale buvo trečias ir galutinėje įskaitoje liko vienuoliktas.

„Visi varžovai seniai išanalizuoti, viskas aišku, kas ką gali. Dabar viskas priklauso nuo paskutinių valandų, kaip sportininkas sugebės save mobilizuoti, nuteikti ir kokią taktiką pasirinks varžybų metu. Trenerio žodžiai yra viena, bet sportininkas sprendimą priims pats. Jam reikia sukurti teigiamą aplinką , kad jis savimi patikėtų ir gerai jaustųsi prieš startą, o toliau jis vienas lieka pats su savimi. Toje aplinkoje, kuri jį supa dabar, nuotaikos svyruoja labai didele amplitude nuo didelių nusivylimu iki didelės euforijos. Ką Ignas joje suras, ką iš jos pasiims, taip ir lenktyniaus“, - teigė I. Navakausko treneris Romualdas Petrukanecas.

Šiuolaikinė penkiakovė. Olimpinė čempionė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir olimpinių žaidynių debiutantė Ieva Serapinaitė iš skirtingų pozicijų pradės antrąją, lemtingą varžybų dieną.

Po ketvirtadienį vykusių fechtavimo pagrindinių varžybų L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė užima 11-ąją vietą (214 taškų), o I.Serapinaitė – 25-ąją (190) tarp 36 penkiakovininkių.

Penktadienį sportininkių laukia 200 m plaukimas laisvuoju stiliumi, papildoma fechtavimosi rungtis, konkūrinis jojimas ir kombinuota rungtis – 3200 m bėgimas ir šaudymas.

Paskutinėje rungtyje pirma startuos daugiausia taškų turinti atletė. O kitos dalyvės išbėgs įkandin pagal atsilikimą – vienas taškas prilyginamas vienai sekundei.

„Šioje sporto šakoje viskas priklauso nuo jojimo. Po plaukimo Laura kiek nusileis žemyn, bet nedaug, o jeigu gerai jos, galės kovoti dėl medalio. Šiandien viskas buvo gerai, bet likus penkioms kovoms laimėjo ji tik vieną, o taip viskas būtų super“, - sakė olimpinės čempionės treneris Jevgenijus Kliosovas.

I. Serapinaitės treneris Artūras Kalininas tiki, jog jo auklėtinę aukštyn kilstelės plaukimo rungtis: „Jei Ieva parodys rezultatą, kurį buvo pasiekusi šiame baseine, turėtų neblogai papildyti taškų sąskaitą. Dar bus fechtavimosi bonuso etapas. Viskas priklausys nuo to, kiek ji pati jausis psichologiškai kovingai. Paprastai Ieva gerai fechtuojasi, tačiau šiandien matyt jai įtaką padarė aplinka. Aišku, daug priklauso nuo jojimo. Kliūtys gana aukštos, 1 m 20 cm. Matėme, kad žirgai yra geri, tačiau jais joja tikri jojikai, ne penkiakovininkai. Matysime, kokį žirgą gausime burtų kelių. Dauguma yra ramūs, šokantys, nėra tokių, kad labai lėktų. Na o bėgime ir šaudyme, tikiuosi, kovosime iš paskutiniųjų.“

Plaukimo varžybose, jei sportininkė įveikia distanciją per 2 min. 30 sek., gauna 250 taškų. Už kiekvieną šį laiką viršijantį trečdalį sekundės atimama po tašką, o jei plaukiama greičiau nei per 2 min. 30 sek., trečdalis sekundės įdeda tašką į taupyklę.

Papildomame fechtavimo etape sportininkė, pirmą dieną užėmusi 36-ąją vietą, varžysis su 35-oje pozicijoje esančia penkiakovininke. Nugalėtoja rungsis su 34-oje vietoje esančia atlete ir t.t. Už kiekvieną pergalę skiriama po tašką. Pirmosios dienos lyderė gali pelnyti daugiausia tašką.

Jojimo rungtyje reikia įveikti 350-400 m ilgio trasą su 12 kliūčių. Jei trasa įveikiama per nustatytą laiko limitą ir be klaidų, skiriama 300 taškų. O už kiekvieną numestą kliūtį ar viršytą laiko limitą taškų mažėja.

Paskutinėje, kombinuotoje rungtyje, bėgamos keturios atkarpos po 800 m, o tarp jų lazeriniu pistoletu penkis kartus reikia pataikyti į taikinį. Šūvių serijai skiriama 50 sek. Tad net visus kartus į taikinį nepataikiusi sportininkė ištiksėjus 50 sek. gali tęsti bėgimą.

Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode