Parama dėkojame




Sprogimas

Boja paklaidino buriuotojus

 Praėjusį savaitgalį vykusi regata Baltijos jūroje suglumino buriuotojus. Startavę Kruizinių laivų terminale ir plaukę „paimti“ pirmojo ženklo prie vadinamosios priėmimo bojos – navigacinio ženklo, esančio trys jūrmylės nuo Klaipėdos uosto vartų, buriuotojai sutriko. Ženklo jie paprasčiausiai nerado. Siautusi audra boją buvo nunešę tolyn į jūrą.

Pirmą spalio savaitgalį, dvi dienas Baltijos jūroje vyko paskutinė jūrinė regata „Rudeninė Baltija“, šiais metais pervadinta kapitono Stepono Kudzevičiaus vardu. Pirmąją dieną distancija turėjo būti apie 40 jūrmylių, startas – prie Kruizinių laivų terminalo. Pirmas ženklas turėjo būti visiems jūrininkams gerai žinomas navigacinis ženklas prie Klaipėdos uosto vartų – priėmimo boja.

Atplaukę iki šios vietos buriuotojai sutriko – ženklo nebuvo matyti, todėl kai kurie nuplaukė gerokai toliau. „Jūroje visada turi būti budrus. Pasitikrinti, ką rodo prietaisai, apsižvalgyti. Koordinatės rodė, jog esame reikiamoje vietoje, o bojos nebuvo matyti. Nesupratome kodėl. Kai kurie nuplaukė toliau ieškodami ženklo“, – pasakojo, vienas iš regatos organizatorių sporto klubo „Ostmarina“ komandoras Osvaldas Kudzevičius. Paaiškėjus, jog boja buvo nunešta audros, visiems teko grįžti į krantą. Distanciją teisėjai sutrumpino, nes buvo sugaišta daug laiko. Vis dėlto plaukimas įvyko. Jis buvo gana sudėtingas – po praūžusios audros jūra buvo įsiūbavusi nemažas iki 2,5 m aukščio bangas. Vėjas buvo permainingas, gūsingas, o kartais užklupdavo ir štiliaus „duobės“.

Pirmieji 26 jūrmylių distanciją įveikė spartuoliai „Affair“ (kap. E. Juškevičius). Pernai jie taip pat pirmieji atplaukė į krantą ragauti kapitonienės plovo ir barščių. Perskaičiavus rezultatus pagal kiekvienai jachtai suteiktą balą, pirmąją vietą sportinėje ORC grupėje užėmė jachta „Extreme“ (kap. A. Kalanavičius), antri liko „Esox“ (kap. R. Stropus), treti – „Arcturus“ (J. Gordevičius). Iš viso šioje grupėje varžėsi dešimt įgulų. Laivojoje grupėje iš penkių įgulų perskaičiavus rezultatus pirma buvo jachta „Defiance“ (kap. O. Zelenin), antri – „Aphrodite“ (kap. A. Dmitriščiuk), treti – „Terra“ (kap. G. K. Kalonaitis).

Antrąją dieną ORC grupės lenktynininkai buvo nusiteikę rimtai – vos kelios sekundės skyrė priešininkus. Nestipriai lynojo, pūtė vidutinis – iki 10 m/s vėjas. Buriuotojams reikėjo įveikti 11 jūrmylių, todėl svarbus buvo kiekvienas manevras – suklydus pozicijas atsikovoti jau buvo sunku. Nors pirmieji ir vėl atplaukė „Affair“, perskaičiavus rezultatus didelis lenktyninis balas juos nubloškė tik į šeštą vietą. Pirmieji buvo Europos ir pasaulio ORC čempionatų dalyviai „Extreme“ įgula. Dėl antros ir trečios vietos įnirtingai kovėsi klaipėdiečiai „Esox“ ir vilniečiai „Arcturus“. Jie buvo surinkę vienodą taškų skaičių, tačiau „Arcturus“ paskutinį plaukimą aplenkė klaipėdiečius ir dėl to užėmė antrą vietą.

Laisvojoje grupėje lyderiai nepasikeitė – perskaičiavus rezultatus pirmi buvo jachta „Defiance“, antri – „Aphrodite“, treti – „Terra“.

Šiais metais regatoje dalyvavo 15 jachtų. Išsamius varžybų rezultatus galite rasti www.regatos.lt

Kapitono Stepono Kudzevičiaus vardu pervadintą regatą organizuoja šiemet savo dešimtmetį švęsiantis klubas „Ostmarina”. Regatos partneriai – Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, buriuotojų žurnalas „Vėjo!3“, rėmėjai – „Švyturys”, Jachtai.lt parduotuvė.

„Ostmarina“ klubo informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode