Parama dėkojame




Didžiausiame žaibo šachmatų turnyre Lietuvoje – Europos čempiono triumfas

Savaitgalį „Siemens“ arenoje vyko didžiausias Lietuvos istorijoje tarptautinis žaibo šachmatų turnyras „Admiral CUP-2016“, kurio prizinį fondą sudarė 15 tūkstančių eurų. Nugalėtoju po atkaklios kovos tapo reitingo favoritas ir buvęs Europos šachmatų čempionas ukrainietis Aleksandras Moisejenka.

Turnyre varžėsi ne tik pajėgiausi Lietuvos šachmatininkai, aktyviausi šachmatų mėgėjai, bet ir didmeistriai bei tarptautiniai meistrai iš Latvijos, Lenkijos, Anglijos, Vokietijos, Airijos, Ukrainos, JAV, Ispanijos, Baltarusijos, Rusijos, Slovakijos ir Venesuelos.

Turnyras vadinamas „integraciniu“, nes jo taisyklės nustato lengvatas šachmatų mėgėjams, kad būtų išlygintos jų galimybės kovoti dėl prizinio fondo net ir su pajėgiausiais šachmatų profesionalais.

Nestandartinis formatas pakišo koją nė vienam aukšto lygio šachmatininkui, kuris turėjo pripažinti kur kas mažesnį reitingą turinčių žaidėjų pranašumą.

Šešioliktfinalyje Plungės šachmatininkas Sigitas Kalvaitis įveikė reitingo lyderį ir vieną geriausių pasaulyje žaibo šachmatų žaidėją latvį Igorį Kovalenką. Neramių akimirkų turėjo ir nugalėtojas. Pirmajame atkrintamųjų varžybų etape A.Moisejenkai pavyko įveikti jaunąjį šiaulietį Mykolą Liandzbergą turint vieną minutę partijai prieš devynias.

Nepaisant rimto pasipriešinimo kituose etapuose, ukrainietis žaidė užtikrintai ir pasiekė finalą, kuriame susitiko su kitu reitingo favoritu Ispanijos didmeistriu Migueliu Munozu.

Žaidėjai apsikeitė pergalėmis ir viską lėmė trečioji partija, kurioje juodaisiais žaidęs A.Moisejenka turėjo viena minute mažiau, bet pagal turnyro reglamentą jam užteko lygiųjų.

Nepaisant M.Munozo spaudimo, jo oponentas rado amžiną šachą, partija baigėsi lygiosiomis ir pergalę turnyre šventė A.Moisejenka.

„Nuo šešioliktfinalio nebuvo nė vienos lengvos partijos, – kalbėjo 4000 eurų laimėjęs ukrainietis. – Ačiū organizatoriams. Turnyre žaislu ir kitais metais“.

Trečioji vieta atiteko tarptautiniam meistrui iš Latvijos Tomui Kantanui, taip pat papildomoje partijoje įveikusiam dar vieną Ukrainos didmeistrį Konstantiną Tarlevą. Iš Lietuvos atstovų geriausiai pasirodė Dmitrijus Chocenko, Tomas Laurušas ir Vidmantas Mališauskas, užėmę 5-8 vietas.

Renginio organizavimu liko patenkintas turnyro direktorius Antanas Zapolskis: „Labai džiaugiuosi, kad turnyras pavyko. Todėl kitais metais Lietuvoje ketiname surengti Europos mėgėjų žaibo čempionatą.“

Turnyro metu vyko ir antrasis Lietuvos žurnalistų šachmatų čempionatas, kuriame nugalėjo ryšių su visuomene konsultantas Liutauras Ulevičius.

Vilnius, spalio 10 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode