Sprogimas

Dykumų imperija nori bendradarbiauti su Lietuva

Šią savaitę oficiali Lietuvos valstybės institucijų atstovų ir verslininkų delegacija lankosi Omano Sultonate. „Mūsų šaliai, ieškančiai naujų rinkų, Persijos įlankos regiono valstybės – Omanas, Jungtiniai Arabų Emyratai yra itin svarbios. Kadangi jos importuoja apie 90 proc. maisto produktų iš įvairių šalių, jos gali tapti vartais į kitas šio regiono šalis su daugiau kaip 70 milijonų vartotojų“, – sako žemės ūkio viceministras Rolandas Taraškevičius, Omane lankęsis užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus vadovaujamos delegacijos sudėtyje.

Tarp dykumos, kalnų ir žydros jūros pakrantės įsikūręs Omano Sultonatas yra svetingų žmonių, gilios istorijos ir turtingos ateities valstybė. Omano garbės konsulatas Vilniuje veikia nuo 2013 metų, o prekybos ryšius su Omanu mezga ne viena Lietuvos verslo įmonė. Omaniečius Lietuva domina ir kaip nauja turizmo kryptis.

Kaip informavo viceministras R. Taraškevičius, vizito šioje šalyje metu pasirašytas Susitarimo memorandumas tarp Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos ir Omano Sultonato žemės ūkio ir žuvininkystės ministerijos dėl bendradarbiavimo žemės ūkio ir žuvininkystės srityse. Numatoma aktyviai bendradarbiauti bei keistis patirtimi akvakultūros, mokslinių tyrimų, mokslo studijų ir jų rezultatų žemės ūkio, gyvulininkystės ir žuvininkystės srityse. Taip pat numatyta bendradarbiauti genų bankų ir augalų genetinių išteklių, augalų sveikatos įvairovės, ekologinės žemdirbystės, augalų karantino ir žemės ūkyje naudojamų pesticidų kontrolės, veterinarijos, maisto saugos, žemės ūkio ir žuvininkystės investicijų ir kitose srityse.

Susitikime su Omano žemės ūkio ir žuvininkystės ministerijos atstovu – viceministru Hamed Said Al-Oufi buvo aptartas tolesnis bendradarbiavimas žemės ūkio srityje. „Lietuva turi gilias tradicijas gaminant žemės ūkio maisto produkciją, o  mūsų verslininkai norėtų bendradarbiauti su Omanu tiekiant jo rinkai lietuvišką produkciją. Susitikimo metu aptarėme Lietuvai itin svarbius eksporto leidimų mėsai, pienui, kiaušiniams ir jų produktams klausimus“, – situaciją apibūdino viceministras R. Taraškevičius. 

Po šio susitikimo aktualius klausimus aptarė ir abiejų šalių veterinarijos tarnybų vadovai.

Eksportas į Omaną kol kas užima labai nedidelę Lietuvos užsienio prekybos žemės ūkio ir maisto produktais dalį. 2016 m. eksporto struktūroje pagal šalis Omanas buvo 104 vietoje iš 141 eksporto partnerių, importo – 111 vietoje iš 113 šalių. Net 99,1 proc. į šią šalį eksportuotų produktų buvo lietuviškos kilmės, tai – išrūgos, nugriebto pieno milteliai, šokoladas ir kiti maisto produktai su kakava, kviečių krakmolas, tešlos gaminiai.

ŽŪM informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode