Parama dėkojame




Sprogimas

Kinijoje pristatyti Lietuvos pienininkų pasiekimai

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas balandžio 20 d. Harbine (Kinija) dalyvavo tarptautinėje pienininkystės konferencijoje ir 15-oje Kinijos pienininkystės parodoje, kuriose pristatė Lietuvos pieno pramonės pasiekimus. Į šią konferenciją atvyko per 2000 oficialių pareigūnų, žemės ūkio, verslo, mokslo atstovų iš Kinijos, JAV, Europos Sąjungos, Naujosios Zelandijos ir kitų šalių. Parodoje ketina prisistatyti apie 20 000 dalyvių.  

„Lietuva turi ypač gilias pienininkystės tradicijas. Esame viena iš keturių ES valstybių (be Airijos, Danijos ir Olandijos), kurios sugeba vienam gyventojui per metus pagaminti per 600 kg pieno, todėl apsirūpinimas pieno gaminiais mūsų šalyje poreikį viršija daugiau nei 1,5 karto, kas sukuria geras prielaidas pieno eksportui”, – kongreso dalyviams teigė žemės ūkio ministras B. Markauskas.  

Pasak ministro, pieno gamyba yra viena svarbiausių Lietuvos žemės ūkio šakų, sudaranti apie penktadalį visos žemės ūkio produkcijos eksporto. Daugiau nei pusė mūsų šalyje pagaminamų pieno produktų – eksportuojama. Šiuo metu Lietuva pieno gaminius siunčia į 80 pasaulio šalių. Per 50 proc. visų pieno pramonės pardavimų sudaro pajamos iš sūrių eksporto.

2016 m. 17 Lietuvos pieno įmonių gavo teisę eksportuoti pieno produktus (kondensuotą pieną, sviestą, sūrius, pieno miltelius, baltymų koncentratus ir kitą pieno produkciją) į Kiniją. Nuo 2017 m. Kiniją jau yra pasiekusios 172 t pieno miltų, 30 t sūrio bei 200 t pieno cukraus (laktozės). Artimiausioje ateityje į šią šalį numatoma eksportuoti ir šviežius pieno produktus.

Ministro B. Markausko teigimu, Kinija galėtų tapti svarbia Lietuvos žemės ūkio produkcijos eksporto partnere. Kol kas prekyba su Kinija užima palyginti nedidelę Lietuvos užsienio prekybos žemės ūkio ir maisto produktais dalį. 2016 m. šis eksportas sudarė 6,7 mln. eurų, o eksporto struktūroje pagal šalis Kinija užėmė 51 vietą iš 141 šalių. Pernai į Kiniją daugiausia eksportuota lietuviškos kilmės šaldytų mėlynių, vištienos, javų šiaudų, salyklinio alaus, šokolado ir gaminių su kakava, spiritinių gėrimų, duonos ir kitų kepinių.

Apie tai, kaip gilinti Lietuvos ir Kinijos prekybinius ryšius, žemės ūkio ministras B. Markauskas prieš prasidedant konferencijai kalbėjosi su Heilongjiang provincijos gubernatoriumi Lu Hao. Ši Kinijos provincija yra laikoma pagrindine ir svarbiausia šalies pienininkystės sektoriaus vieta.

ŽŪM informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode