Sprogimas

Verslas kaime nebijo iššūkių

Alytaus rajono savivaldybės ir vietos verslininkų bendradarbiavimas tęsiasi – su verslininkais prie pusryčių stalo aptarę, ko reikia regiono verslui, savivaldybės vadovai vyko į susitikimus įmonėse. Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas įsitikinęs, jog verslas yra bene svarbiausias mūsų valstybės gyvenime: „Džiaugiuosi, kad mūsų rajone daugėja įmonių ir dirbančių pagal verslo liudijimus, savivaldybė daugeliui verslų nustačiusi vieno euro mokestį, taikomos lengvatos, gerinama rajono infrastruktūra, didinamas savivaldybės Smulkaus ir vidutinio verslo paramos fondas“.

Alytaus rajono savivaldybės mero pavaduotojas Arvydas Balčiūnas ir savivaldybės Ekonomikos skyriaus vedėja Jolita Gruzinskienė aplankė dalį  Alytaus, Simno ir Krokialaukio seniūnijoje įsikūrusių verslo įmonių. Alytaus seniūnijoje aplankytos UAB „Pietų spektras“, „Luksnėnų sodai“, „Arpolis“, „Corner“, Simno seniūnijoje – UAB „Virtual business corporation“,  „Riamona“,  Krokialaukio seniūnijoje Santaikoje įsikūrusi gėlių krautuvėlė, KB „Dzūkijos pienas“ ir UAB „Arvedas“. Vienos aplankytos įmonės skaičiuoja ne vienerius gyvavimo metus, o kitos tik žengia pirmuosius verslo žingsnius.

Santaika – gera vieta verslui

Santaikoje jau 10 mėnesių veikia gėlių krautuvėlė, kurią buvusios Santaikos mokyklos dalyje patalpų nuomojamų iš savivaldybės, atidarė simniškė Zita Laurenčikienė.  Čia prekiaujama ne tik gėlėmis, bet ir dovanėlėmis, sėklomis, trąšomis.  „Kasdien vis po naują klientą užsuka. Žmonės patenkinti, kad jiems nereikia į Simną ar Alytų važiuoti“, – sakė Z. Laurenčikienė, dirbanti be poilsio dienų. Moteris klientams siūlo ir kapinių priežiūros paslaugas.

Mero pavaduotojui A. Balčiūnui ir Ekonomikos skyriaus vedėjai J. Gruzinskienei su parduotuvės savininke bekalbant į parduotuvę užsuko dvi iš Balkūnų kaimo atvykusios moterys. Jos ne tik nupirko vazoninę gėlę  kaimynei pasveikinti, bet ir džiaugėsi, kad Santaikos kaime „sujudimas“.     

KB „Dzūkijos pienas“ įsikūręs prieš pat Santaikos kaimą, važiuojant nuo Alytaus pusės. Bendrovei vadovaujantis 72 metų Arvydas Kavaliauskas džiaugiasi, kad įmonė dirba stabiliai, darbo jėgos netrūksta, remia ir vietos bendruomenės renginius.

Už Europos sąjungos (ES) lėšas KB „Dzūkijos pienas“ nusipirko du pieno šaldymo rezervuarus. Per dieną įmonė surenka apie 39 tonas žaliavinio pieno, vasaros metu – iki 60 tonų. Pieno kokybė nuolat tiriama įmonės laboratorijoje. „Pieną superkame tiek iš stambių ūkių, tiek iš pavienių žemdirbių Prienų, Birštono, Kaišiadorių, Lazdijų rajonuose.  Iš mūsų pienas toliau keliauja į Rokiškį“, – pasakojo įmonės darbuotoja Marija Urbonienė, atsakinga už žaliavinio pieno  supirkimą. 

Įmonės vadovas A. Kavaliauskas prašė daugiau dėmesio skirti kelio, einančio į įmonę tvarkymui.   Vicemeras A. Balčiūnas pristatė verslo ir savivaldos kooperacijos galimybę. „Dalinai prie kelio tvarkymo galėtų prisidėti ir  verslas, kuris tuo keliu naudojasi“, – sakė vicemeras.

Šeimų verslai

Alytaus rajone verslauja šeimos. Santaikoje jau 8 metus veikia UAB „Arvedas“, prekiaujanti buitinės chemijos ir higienos prekėmis. Įmonei vadovauja sūnus Evaldas Grėbliauskas, mama Zina Grėbliauskienė – buhalterė. Čia dirba ir kitas sūnus Arvydas.

„Abu sūnus iš užsienio parvijau, o jų uždirbtus pinigus investavome į verslą“, – pasakojo buhalterė Z. Grėbliauskienė. „Įmonę įkūrėme per krizę. Buvo sunku, bet išsilaikėme. O šiuo metu ir tris darbuotojus samdome“, – tęsė buhalterė. 

Pasak direktoriaus E. Grėbliausko, įmonė norėtų plėstis: statyti pastatą, užsiimti buitinės chemijos gamyba.

Šeimos verslu vadinti galime ir Luksnėnuose esančią UAB „Pietų spektras“, kuri  gamina šarvuotas ir vidaus duris, prekiauja langais, teikia smėliavimo ir miltelinio dažymo paslaugas. Įmonei vadovauja Jonas Rutkauskas. Jos veiklą vicemerui A. Balčiūnui ir J. Gruzinskienei pristatė vadybininkė Regina Vilkienė. „Turime visą reikalingą įrangą, bet trūksta darbuotojų, o šiuo metu ir užsakymų sumažėjo“, – sakė vadybininkė.

Prie šeimos verslo galima priskirti ir UAB „Luksnėnų sodai“, žinomą ne tik Alytaus rajone, bet ir visoje Lietuvoje. Ilgametė įmonės vadovė Elena Žilinskienė įmonės vadovavimą perleido vaikaičiui Vaidui Stanaičiui. Jaunas vadovas, nors ir baigęs Kauno technologijos universiteto inžinerinės pakraipos studijas – tvarkosi puikiai.

„Vaikystės vasaros prabėgo šiuose soduose. O įgytos elektronikos žinios praverčia ir žemės ūkyje“, –  sakė 27 metų UAB „Luksnėnų sodai“ vadovas V. Stanaitis. Įmonėje nuolat dirba 20 darbuotojų, prasidėjus obuolių skynimui ar medžių genėjimui samdomi papildomi darbuotojai. „Vidutiniškai įmonėje dirba apie 50 žmonių“, – tęsė direktorius. Su darbo jėga įmonėje problemų nėra, nes darbas nereikalauja aukštos kvalifikacijos.

Jis pažymėjo, kad įmonė įdarbina įkalinimo įstaigoje esančius žmones. „Jie fiziškai stiprūs, pailsėję, dirba produktyviai, be to žinome, kad jie tikrai ateis į darbą“, – apie įkalinimo įstaigos darbuotojus kalbėjo V. Stanaitis. Įmonė naudojasi ir ES parama, kurios lėšomis įsigijo du nedidelius traktorius. Šiuo metu rengia paraiškas naujiems projektams.

„Savo produkcijoje mažai naudojame chemikalų, siekiame kokybės“, – pažymėjo V. Stanaitis. Įmonės produkcija pažymėta ženklu „Kokybė“.  Jis pastebi, kad lietuviai kokybę vertina, visgi pripažino, kad su lenkiška produkcija konkuruoti sudėtinga.

Plečia verslą

Buvusiame Ąžuolinių mokyklos pastate dūzgia siuvimo mašinos. Iš Alytaus rajono savivaldybės patalpas nupirkęs vietos verslininkas Audrius Graužys įkūrė siuvimo įmonę, kurioje darbuojasi apie 50 žmonių. Įmonė siuva techninius gaminius: baldų apmušalus, vaikų vežimėlių minkštąsias dalis, patalynę ir t. t.

„Mūsų siuvykloje Simno žemės ūkio mokyklos mokinės atlieka praktiką pameistrystės pagrindu“, – pasakojo A. Graužys. 

Šalia siuvimo įmonės direktorius planavo teikti žuvies rūkinimo ir pristatymo paslaugą vietos parduotuvėms. „Ši sritis nepasiteisino. Įmonės vėluodavo su atsiskaitymais“, – sakė A. Graužys.

Statybų įmonė UAB „Coner“ veikia 8 metai. Direktorius Edvardas Bielskis pažymi, kad Alytuje įmonė atlieka tik apie 5 proc. statybos darbų.  Darbuotojų įmonei netrūksta – bendradarbiauja su Alytaus darbo birža, įdarbina įkalinimo įstaigos darbuotojus, kurių darbu direktorius nesiskundžia.

Turėdamas versle patirties E. Bielskis verslą įkurti padeda ir savo kolegai. Verslininkai Verebiejuose iš savivaldybės nusipirko buvusį katilinės pastatą, kuriame planuoja įkurti baldų gamybos įmonę UAB „Dekera“.

Dirba kauniečiai

Jau 10 metų baldų, ypač virtuvinių, gamybos srityje dirba UAB „Arpolis“, įsikūręs Genių kaime, Alytaus seniūnijoje. Vienas iš vadovų Paulius Žemaitis nesenai grįžo iš Jungtinių  Amerikos Valstijų,  ten praleidęs dvejus metus.

P. Žemaitis optimistiškai ir pozityviai žiūri į ateitį. „Užsakymų netrūksta, pagrindiniai mūsų klientai iš Vilniaus ir Kauno. Tačiau ieškome darbuotojų“, – sakė vadovas. Šiuo metu įmonėje dirba 33 žmonės. Didesnė dalis jų važinėja iš Kauno.  „Galėtume daugiau vietinių motyvuotų žmonių įdarbinti“, – tęsė  puikias darbo sąlygas įmonėje sukūręs P. Žemaitis. 

Vienas įdomesnių UAB „Arpolis“ projektų – baldų suprojektavimas, gamyba ir montavimas 10-čiai namų Australijoje.

Paklaustas ar naudojasi Alytaus rajono savivaldybės smulkaus ir vidutinio verslo parama, P. Žemaitis sako: „Kažkada naudojamės. O šiuo metu, tegul paramą ima tie, kam jos labiau reikia“.

Platus asortimentas

Vienintelė Alytaus rajone esanti mėsos perdirbimo įmonė  UAB „Riamona“  veiklą vykdo jau 23 metus.  Įmonėje veikia tradicinė kiaulių ir galvijų skerdykla, o modernizavus ją taip pat skerdžiami  triušiai, viščiukai, kalakutai, žąsys, antys, stručiai, fazanai.   Gaminami įvairūs mėsos gaminiai.

Keletą metų „Riamona“ bendradarbiavo su Izraeliu. Pagal jų religinius įsitikimus skerdė paukščius. „Deja, bendradarbiavimas nutrūko, nes  pradėjo strigti finansiniai apmokėjimai“, – pasakojo įmonės savininkas Petras Riauba.

30 – 50 proc. įmonės klientų – biudžetinės įstaigos. „Kiekvieną dieną šviežia mūsų produkcija keliauja į pietų Lietuvos darželius, mokyklas bei ligonines“, –  sakė direktorius Valius Packevičius.  Produkcija pardavinėjama UAB „Riamona“  ir  vietos parduotuvėse.

2010 metais įmonė pelnė dienraščio „Verslo žinios“ rengiamo smulkaus ir vidutinio verslo konkurso „Gazelė“  apdovanojimą. UAB „Riamona“ kasmet gauna sertifikatą „Stipriausi Lietuvoje“, kuriuo pažymima, kad įmonė turi aukštą kredito reitingą.  Tokį reitingą turi tik 4% Lietuvoje veikiančių įmonių.

Prie infrastruktūros kūrimo verslui prisideda ir Alytaus rajono savivaldybė. Bendradarbiaudama  su ŽŪB „Atžalynas“ ir UAB  „Riamona“ sutvarkė kelią Verebiejai-Dingiškiai.

Savivaldybės parama verslui

Alytaus rajono savivaldybė jau 18 metų remia smulkų ir vidutinį verslą, lėšas skirdama rajone registruotoms ir veiklą vykdančioms įmonėms. Parama gali būti skiriama naujų darbo vietų įkūrimui, parodose ir mugėse, verslininkų misijose dalyvaujančių įmonių išlaidų padengimui, naujų interneto svetainių kūrimo arba nuomos išlaidų kompensavimui bei naujos įmonės steigimo išlaidoms padengti. Paraiškų priėmimo konkursas skelbiamas kasmet lapkričio mėnesį.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode