Sprogimas

Europos Sąjungoje negali būti antrarūšių vartotojų

 

Šiandien Slovakijoje, Bratislavoje, vykstančiame aukšto lygio susitikime dėl dvejopų maisto produktų standartų Europos Sąjungoje dalyvauja ir Lietuvos atstovai – žemės ūkio viceministro Sauliaus Savickio vadovaujama oficiali delegacija.

ES šalių vartotojai vis didesnį dėmesį skiria maisto kokybei, todėl neatsitiktinai šiemet Rytų Europos šalių nepasitenkinimas dėl skirtingos kokybės produktų, turinčių tą patį pavadinimą ES vidaus rinkoje, pasiekė piką. Ne vienos šalies atlikti tyrimai patvirtino, kad dvigubos kokybės maisto produktų problema ES iš tiesų egzistuoja. Tarptautinių kompanijų gaminama produkcija, pažymėta tuo pačiu prekiniu ženklu ir net tokioje pačioje pakuotėje, atskirose valstybėse yra nevienodos kokybės ir sudėties. Rytų Europos vartotojams siūlomi prastesnės kokybės ir dažnai netgi brangesni maisto produktai.

Šis opus klausimas sulaukė atgarsio ES institucijose ir sukėlė didelį visuomenės susidomėjimą. Europos Komisijos nuomone, vieningoje rinkoje neturi būti dvigubų standartų, tačiau prieš darant galutines išvadas reikia atlikti išsamesnę analizę. EK įsipareigojo parengti naujas konkrečias gaires, kaip nustatyti neteisėtą veiklą pagal atitinkamus teisės aktus. Šiandien Bratislavoje vykstantis aukšto lygio susitikimas dėl dvejopų maisto produktų standartų ES yra pirmasis politinis forumas, skirtas aptarti minėtąsias gaires ir kitus žingsnius. Forume dalyvauja, nuomonėmis bei patirtimi keičiasi Europos Komisijos ir ES šalių aukščiausio rango pareigūnai, vartotojų ir gamintojų asociacijų atstovai, pristatomi atlikti produktų kokybės tyrimai.

Lietuva ypač didelį dėmesį skiria maisto saugai ir kokybei, todėl yra labai susirūpinusi dvigubos kokybės problema. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba jau yra atlikusi tyrimą, kuriame palyginti skirtingi gaminiai iš Lietuvos ir Vokietijos rinkų. „Tyrimus vykdysime ir toliau. Mes tvirtai remiame Europos Komisijos iniciatyvą pateikti suderintą tokių tyrimų metodiką, kuri padėtų surinkti daugiau įrodymų. Mūsų nuomone, dviguba kokybė yra bendra visos Europos problema, todėl jai reikia ir bendro sprendimo“, – sako žemės ūkio viceministras S. Savickis.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode