Parama dėkojame




Sprogimas

Įdomybė – bekočio ąžuolo gilės

 

Ar žinai, kad Lietuvoje natūraliai auga dvi ąžuolų rūšys?  Metelių regioniniame parke esančiame Trako miške auga bekočiai ąžuolai (Quercus petraea). Stiebą šie medžiai turi kaip ir kiti ąžuolai. Bekočių ąžuolų gilės susitelkusios į kekes, o jų kepurėlės prie šakos tvirtinasi tiesiogiai, be kotelio. Manoma, kad šis rūšis čia liko iš tų laikų, kai Lietuvoje klimatas buvo šiltesnis.

Yra dar keletas skiriamųjų požymių. Šio ąžuolo lapai turi 1-2 cm ilgio lapkotį. Bekočių ąžuolų stiebai liekni, žievė smulkiau sueižėjus nei paprastojo ąžuolo, o augti gali sausesnėse ir mažiau derlingose vietovėse.

Bekočių ąžuolų galima pamatyti Trako miško pažintiniame take, kurio pradžia nutolus 0,9 km nuo kelio Seirijai – Lazdijai. Tako pražios WGS koordinatės – 54.231075, 23.754151 . Takas ant medžių nužymėtas žaliais žmogeliukais baltame fone.

Šis ruduo ypač tinkamas bekočio ąžuolo paieškai ir stebėjimui. Ant pažintinio tako mėtosi per stiprius vėjus nudraskytų bekočio ąžuolo šakelių, o kai kurios ir su gilėmis. Pirmoji tako dalis eina per Tako rezervato teritoriją, todėl prašome neišklysti iš tako. Tako viduryje lankytojų akis ir skrandį džiugina tarpinio tipo pelkė. Spalio viduryje ant samanų kupstų raudonuoja prisirpusios ir dar nenuskintos spanguolės.

Metelių regioninio parko direkcijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode