Sprogimas

Lietuvoje žieduotas juodasis gandras po daugiau kaip 13 metų aptiktas Izraelyje

Kaip pranešė Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus Paukščių žiedavimo centras, Lietuvoje žieduotas juodasis gandras praėjusią savaitę po 4873 dienų – daugiau kaip po 13 metų – aptiktas Izraelyje, Magen Michel žuvininkystės tvenkiniuose.

Šio paukščio amžius (apie 13 m. ir 5 mėn.) – ilgiausias žinomas Lietuvoje žieduoto juodojo gandro amžius. Jis, dar neskraidantis jauniklis, 2004 m. birželio 14 d. Vėžiongirėje (Prienų r.) buvo paženklintas žiedu su užrašu „LITHUANIA 5111“. Šis juodasis gandras tuose pačiuose tvenkiniuose Izraelyje kartą jau buvo aptiktas ir anksčiau – 2010 m. gruodžio 15 d.

Mūsų šalyje gyvenantys juodieji ir baltieji gandrai į žiemavietes Afrikoje skrenda rytine Viduržemio jūros pakrante. Per Izraelį praskrenda praktiškai visi Rytų Europos gandrai. Daugybė šioje šalyje esančių žuvininkystės tvenkinių yra labai svarbi šių paukščių poilsio vieta, kur prieš tolesnį skrydį į Centrinę Afriką jie sustoja kiek ilgesniam laikui.

Lietuvos paukščių žiedavimo centro duomenų bazėje užfiksuota, kad nuo 1979 metų 189 kartus buvo aptikti 66 Lietuvoje žieduoti juodieji gandrai. Iš jų net 154 kartus 45 gandrai aptikti Izraelyje, kur tik vienas paukštis rastas žuvęs, nes įsipainiojo į apsauginius tinklus. Kitose šalyse Lietuvoje žieduoti juodieji gandrai aptikti tik po kelis kartus. Pavyzdžiui, Baltarusijoje, Rumunijoje ir Vengrijoje – po vieną kartą, Ukrainoje ir Lenkijoje – po 2 kartus, Latvijoje ir Vokietijoje – po 6 kartus.

Aplinkos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode