Parama dėkojame




Atliekų surinkimo aikštelės virsta sąvartynais

 

Neretai nutinka, kad komunalinių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo aikštelės paverčiamos sąvartynais. Gyventojai nerūšiuoja atliekų ir atsikrato visomis atliekomis tiesiog palikdami jas prie konteinerių. Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Telšių rajono agentūros pareigūnai ieško priemonių netvarkai pažaboti.

Mieste ir rajone įrengtos atliekų surinkimo aikštelės yra skirtos mišrioms komunalinės atliekoms ir antrinėms žaliavoms surinkti. Specifines atliekas, tokias kaip elektronika, padangos, šiferis ir kitas stambiagabaritines bei žaliąsias atliekas, kurios susidaro buityje, Telšių rajono ir miesto gyventojai turėtų vežti į aikštelę Gaudikaičių kaime, Telšių rajone. Čia gyventojai atliekas gali priduoti nemokamai. Tačiau gyventojai šių reikalavimų nepaiso ir visomis atliekomis atsikrato tiesiog prie namų.

Komunalinių atliekų surinkimo aikštelėse savo atliekas palieka įmonės ar individualią veiklą vykdantys asmenys, nors to daryti negalima. Už įmonėje susidariusių pavojingų ir nepavojingų atliekų tvarkymą atsakingos yra pačios įmonės. Juridiniai asmenys turėtų sudaryti sutartis su atliekų vežėjais ir jiems priduoti atliekas.

Siekiant užtikrinti tvarką komunalinių atliekų surinkimo aikštelėse, Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Telšių rajono agentūros pareigūnai inicijavo Telšių rajono savivaldybėje pasitarimą. Jame dalyvavo aplinkosaugininkai, Telšių regiono atliekų tvarkymo centro, UAB „Telšių keliai“ vadovai, savivaldybės ekologas, Telšių miesto seniūnu bei kiti atsakingi Telšių rajono savivaldybės asmenys. Pasitarimo metu buvo bandoma išsiaiškinti, kodėl kai kurios atliekų surinkimo aikštelės yra perpildytos: ar taip gyventojai taupydami savo atliekas šalina šiose aikštelėse, o ne individualiuose konteineriuose, o juridiniai asmenys taupydami lėšas savo specifines atliekas palieka gyventojams skirtose atliekų surinkimo vietose.

Pasitarimo metu nuspręsta atidžiau prižiūrėti atliekų surinkimo aikšteles, pasitelkti vaizdo stebėjimo kameras, šviesti visuomenę apie atliekų rūšiavimą, neigiamą atliekų poveikį.

Aplinkosaugininkai perspėja, kad gyventojams ir juridiniams asmenims, kurie savo specifinėmis atliekomis, statybiniu laužu, padangomis bei mišriomis atliekomis atsikrato bendrose atliekų surinkimo aikštelėse bus taikomos administracinio poveikio priemonės.

Administracinių nusižengimų kodeksas (ANK 247 str.) už atliekų tvarkymą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų nevykdymą numato įspėjimą arba baudą iki 4300 eurų. Baudos dydis priklauso nuo atliekų rūšies ir kiekio. 

 

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode