Sprogimas

Įregistruoti maisto tvarkymo veiklą nuo šiol galima paprasčiau

 

Nuo šių metų lapkričio 1 dienos įsigalioja maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo tvarkos pakeitimai. Šių pakeitimų dėka daugeliui mažiau rizikingų maisto tvarkymo veiklų ir smulkiajam verslui užsiregistruoti ir surinkti reikiamus dokumentus bus gerokai paprasčiau. 

Siekiant mažinti administracinę naštą verslui, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai peržiūrėjo, įvertino ir išplėtė ūkinių komercinių veiklų, kurios gali būti registruojamos supaprastinta tvarka, sąrašą. Pavyzdžiui, iki lapkričio 1 d. supaprastinta tvarka buvo registruojami tik subjektai, vykdantys prekybą internetu ar užsiimantys logistika, taip pat pirminę žemės ūkio produkciją gaminantys subjektai (išskyrus daigus auginančias įmones). Šiuo metu registruojamų supaprastinta tvarka veiklų sąrašas apima net 22 ūkines komercines veiklas (pvz. sezoninę mažmeninę prekybą, mažmeninę prekybą kioskuose, prekyvietėse, degalinėse, pagaminto maisto tiekimą renginiams ar pagal sutartis ir kt.).

„Įsigaliojusiame dokumente numatyta eilė administracinę naštą palengvinančių priemonių – svarbiausia, išplėstas veiklų, kurias galima įregistruoti supaprastinta tvarka, sąrašas, sutrumpėjo įregistravimo terminas, reikia pateikti mažiau dokumentų ir pan. Be to, nuo ateinančių metų iš esmės keisis ir veikiančių įmonių suskirstymas į rizikos grupes. Visa tai, tikiuosi, palengvins darbą verslininkams ir leis tikslingai kontroliuoti tas įmones, kurių veikla yra rizikingiausia ir gali kelti didžiausią pavojų vartotojų sveikatai“, – sako VMVT direktorius Darius Remeika.

VMVT duomenimis, vien maisto ir gėrimų mažmeninę prekybą prekyvietėse (turgavietėse) iš viso vykdo 4 932 subjektai, iš jų 437 veiklą pradėjo 2016 m. Tikimasi, kad supaprastinta tvarka registruotis kreipsis panašus skaičius norinčiųjų užsiimti maisto tvarkymu. Daugelis pradedančiųjų šią procedūrą dabar atliks greičiau – pateikus visus reikalingus dokumentus, maisto tvarkymo veikla turės būti įregistruota ne vėliau kaip per 5 darbo dienas.

Siekiantys vykdyti veiklą, kuriai užtenka registracijos, turės pateikti nustatytos formos prašymą ir maisto tvarkymo procesų aprašymą, nurodant projektines gamybos (prekybos) apimtis, numatomą darbuotojų ar jų pamainų skaičių. Ši procedūra nemokama, nes užregistruoti veiklą, kuomet neišduodamas Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimas, valstybės rinkliava neimama.

Tie maisto tvarkymo subjektai, kuriems nepakanka tik registruotis, o būtina gauti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus (pagal veiklų sąrašą), papildomai turi pateikti ne tik minėtus dokumentus, bet ir maisto tvarkymo vietų (patalpų) projektus (planus) su įrenginių išdėstymu. Be to, reikia pateikti ir dokumentus, aprašančius įmonėje diegiamą Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (RVASVT) principais pagrįstą savikontrolės sistemą, taip pat dokumentų, patvirtinančių teisę naudotis maisto tvarkymo vieta ir transporto priemonėmis, kopijas bei valstybės rinkliavos mokestį patvirtinančius dokumentus.

Sprendimai išduoti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus priimami tik įvertinus pateiktus dokumentus ir atlikus patikrinimus vietose, ne vėliau kaip per 10 darbo dienų. Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimų reikalaujama daugiau kaip 80 skirtingų maisto tvarkymo veiklų (pavyzdžiui, maisto produktų gamybos, didmeninės prekybos, viešojo maitinimo įmonėms ir kt.).

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode