Parama dėkojame




Sprogimas

Į Nerį paleis nykstančių žuvų – aštriašnipių eršketų

paleisĮ Nerį Elektrėnų savivaldybėje rytoj bus paleista itin retų žuvų – aštriašnipių eršketų. Karageliškių stovyklavietėje bus įžuvinta 5 tūkst. eršketų metinukų, kurių vienas sveria apie 30 gramų.

Žuvys paaugintos Žuvininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Žuvivaisos departamento Vakarų regiono žuvivaisos skyriuje Rusnėje. Ši žuvų rūšis 2011 m.  įtraukta į Lietuvos Respublikos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą bei yra įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.

Neries įžuvinimas eršketais – tai tarptautinės konferencijos „Baltijos aštriašnipių eršketų (Acipenser oxyrinchus) išteklių atkūrimas: iššūkiai, grėsmės ir perspektyvos“, kuri spalio 12–13 dienomis vyksta Klaipėdoje, praktinė dalis.

Saugomų vertingų žuvų – aštriašnipių eršketų populiacijos atkūrimui Baltijos jūroje ir į ją įtekančiose upėse skiriamas didelis dėmesys. Šiais klausimais Žuvininkystės tarnyba bendradarbiauja su Vokietija, Lenkija, Estija, Latvija ir kitomis Baltijos jūros regiono valstybėmis, kurioms rūpi šių karališkų žuvų išsaugojimas.

Lietuviai yra vieni aktyviausių aštriašnipių eršketų augintojų Baltijos šalyse. Lietuvoje patvirtinus nacionalinę aštriašnipio eršketo (lot. A. oxyrinchus) išteklių atkūrimo programą, šios žuvys auginamos nuo lervutės iki reproduktoriaus žuvivaisos skyriuje Rusnėje. Į laisvę paleidžiami eršketai žymimi išoriniais žymekliais, suteikiančiais daug informacijos apie šias žuvis.

Per dešimt metų Lietuvos upėse jau įveista per 265 tūkst. aštriašnipių eršketų. Šių metų pavasarį aštriašnipių eršketų metinukų buvo papildytos Neries iš Šventosios upės. Iki spalio mėnesio pabaigos bus paleista dar 25 tūkst. eršketukų.

Aštriašnipių eršketų lervutes pernai Žuvininkystės tarnybai dovanojo Vokietijos valstybinis žemės ūkio ir žuvininkystės tyrimų institutas. Kitąmet iš Vokietijos vėl planuojama atsivežti apie 100 tūkst. aštriašnipių eršketų lervučių.

Vidutinis šią savaitę į Neries upę išleidžiamų aštriašnipių eršketų svoris apie 30 gramų. Praėjus 15–20 metų, šių karališkų žuvų svoris gali siekti net iki 100 kilogramų. Subrendę aštriašnipiai eršketai, tikimasi, grįš į Lietuvos upes neršti.

Bet kol tai įvyks, Rusnėje toliau sėkmingai formuojama motininė banda tolimesniam dirbtiniam aštriašnipių eršketų veisimui Lietuvoje. Didžiausias šiuo metu skyriuje užaugintas reproduktorius sveria 47 kg. Jis yra 10 metų amžiaus. Ikrus iš lytiškai subrendusių eršketų specialistai tikisi išgauti po 4–5 metų, nors natūraliai gamtoje aštriašnipiai eršketai subręsta per dvigubai ilgesnį laiką.

ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode