Sprogimas

Pirmas milijonas iš Modernizavimo fondo – 4 pastatų atnaujinimui

pirmasIš Modernizavimo fondo finansavimas patvirtintas 4 savivaldybėms priklausantiems pastatams atnaujinti. Pirmosios papildomo finansavimo suskubo kreiptis Šiaulių, Visagino, Panevėžio ir Ukmergės rajonų savivaldybės. Joms iš Modernizavimo fondo Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) skyrė 1,1 mln. eurų. Likusi suma bus finansuojama paskolos iš Savivaldybių pastatų fondo lėšomis.

Pasiekiant ne mažesnę kaip B energinio naudingumo klasę bus atnaujintasverslo ir turizmo informacijos centro pastatas Visagine, Panevėžio rajono Vadoklių seniūnijos pastatas, Šiaulių raj. Kuršėnų lopšelis – darželis „Nykštukas“, o Ukmergėje bus renovuotas ir administracinėms reikmėms pritaikytas muziejaus pastatas. Bendras atnaujintų pastatų plotas sieks daugiau kaip 6 tūkst. m2.

„Pirmosios savivaldybės jau vykdo modernizavimo darbus ir artimiausiu metu padidinusios energijos vartojimo efektyvumą taupys viešąsias lėšas, atnaujinti pastatai džiugins lankytojų akį. Tikimės, kad ir kitos savivaldybės suskubs pasinaudoti galimybe atnaujinti viešuosius pastatus,“ – sako APVA Modernizavimo fondo projektų grupės vadovė Agnė Markauskienė.

APVA iki metų pabaigos kviečia savivaldybių pastatų valdytojus teikti paraiškas 50 proc. kompensacinei išmokai gauti. Šis finansavimas skirtas savivaldybių išlaidoms, kurios patirtos atnaujinant savivaldybei priklausantį viešąjį pastatą, padengti, kai jo kitai daliai išlaidų padengti gauta paskola iš savivaldybių pastatų fondo (SPF). Tam iš Modernizavimo fondo skirta 20 mln. eurų.

Finansavimas leidžia savivaldybėms patogiai ir greitai gauti papildomą finansavimą ir taip susimažinti gaunamos paskolos iš SPF naštą. 50 proc. rangos darbų vertės yra finansuojama SPF paskola ir iki 50 proc. Modernizavimo fondo lėšomis. 

Modernizavimo fondasįsteigtas 2021–2030 m. laikotarpiui, paramą gaunančių valstybių narių pasiūlytoms investicijoms (energetikos sistemoms modernizuoti ir energijos vartojimo efektyvumui gerinti). Modernizavimo fondą sudaro iš ES apyvartinių taršos leidimų prekybos gaunamos lėšos. Be Lietuvos šio fondo lėšomis gali naudotis dar devynios ES valstybės narės. Tai Lenkija, Latvija, Estija, Čekija, Vengrija, Rumunija, Slovakija, Kroatija ir Bulgarija.

Bendra ES Modernizavimo fondo Lietuvai numatoma paramos suma iki 2030 m. laikotarpiu gali siekti daugiau kaip 700 mln. eurų.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode