RETRO

Dar dviejuose miestuose įgyvendinti gatvių apšvietimo modernizavimo projektai

gatviuŠį mėnesį baigti įgyvendinti dar du gatvių apšvietimo modernizavimo projektai Plungės ir Kazlų Rūdos savivaldybėse, kurie sumažins energijos sąnaudas ir pagerins saugumą miestuose. Iš viso šiuo metu yra užbaigti 4 projektai iš Lietuvoje įgyvendinamų 45 projektų.

„Lietuvos energijos efektyvumo didinimas – vienas pagrindinių prioritetų energetikos sektoriuje. Šalyje turime didelį potencialą energijos taupymui. Kiekvienas sėkmingai baigtas gatvių apšvietimo modernizavimo projektas didina energijos vartojimo efektyvumą, leidžia savivaldybėms sumažinti patiriamas išlaidas gatvių apšvietimo eksploatacijai ir kartu kuria saugią aplinką miestų bei miestelių gyventojams ir jų svečiams“, – sako energetikos viceministrė Inga Žilienė. 

Plungėje modernizuoti 436 seni neefektyvūs ir nusidėvėję natrio technologijų šviestuvai moderniais LED technologijų šviestuvais 30-yje gatvių. Taip pat atnaujintos atramos, elektros kabeliai bei maitinimo spintos. Tai leis savivaldybei kasmet sutaupyti apie 0,17 GWh elektros energijos bei sumažinti patiriamas išlaidas gatvių apšvietimo eksploatacijai ir priežiūrai ne mažiau kaip 35 tūkst. eurų. 

Kazlų Rūdos savivaldybės gyvenvietėse modernizuoti 1647 šviestuvai bei atnaujinta kita su apšvietimo sistema susijusi infrastruktūra. Tai leis savivaldybei per metus sutaupyti apie 0,52 GWh elektros energijos bei sumažinti patiriamas išlaidas gatvių apšvietimo eksploatacijai ir priežiūrai ne mažiau kaip 100 tūkst. eurų. 

Energijos vartojimo efektyvumo didinimas bei atsinaujinančių energijos išteklių plėtra, derantys su aplinkos oro taršos mažinimu yra vieni iš svarbiausių Lietuvos energetikos nacionalinių tikslų. Energetikos ministro įsakymais iš viso skirtas 26,4 mln. Eur finansavimas 45 projektams, iš kurių  4 šiuo metu jau yra užbaigti. Planuojama, kad iki 2024 m. gatvių apšvietimo sistemos dar bus atnaujintos Vilniaus mieste ir rajone, Kauno mieste ir rajone, Klaipėdos rajone, Šiaulių mieste ir rajone, Panevėžyje, Ukmergėje, Marijampolėje, Alytuje,  Biržuose, Trakuose, Druskininkuose, Kretingoje, Visagine,  Pilviškiuose, Virbalyje, Kybartuose, Utenoje, Lentvaryje, Šilutėje, Vilkaviškyje, Širvintose, Kaišiadoryse, Palangoje, Skuode, Telšiuose, Molėtuose, Kėdainiuose.

Planuojama, kad įgyvendinus visus projektus bus atnaujinta  beveik 71 000 vnt. šviestuvų, taip pat elektros kabeliai, atramos, įdiegtos išmaniosios technologijos, leisiančios savivaldybėms automatiškai reguliuoti apšvietimo srautą bei nustatyti apšvietimo sistemų sutrikimus. Tai leis ne tik per metus sutaupyti iki  20 GWh elektros energijos ir taip kasmet apie 15 mln. eurų sumažinti savivaldybių patiriamas išlaidas gatvių apšvietimo eksploatacijai ir priežiūrai, bet ir pagerinti matomumą vairuotojams, dviratininkams ir pėstiesiems.

Energetikos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode