Sprogimas

Mažeikiškės A. Riškutės nuotraukos – užsienio mados žurnaluose

23-ejų metų Austėja Riškutė sėkmingai kopia karjeros laiptais – merginos darbai publikuojami Prancūzijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Ispanijos mados žurnaluose. Fotografija Austėją lydi nuo vaikystės. Tuomet tai buvo tik žaidimas, vėliau tapęs hobiu, o šiuo metu – darbu. Merginos talentas ir pastangos nelieka nepastebėti: ji yra pelniusi ne vieną apdovanojimą fotografijų konkursuose, o 2020 m. Mažeikių muziejuje su nuotraukų serija „9 pavasariai“ tapo laureate.

Kaip pasirinko mados fotografiją ir kokie šios meno srities užkulisiai, mergina pasidalino interviu.

 

Fotografija susidomėjai dar vaikystėje, o kada ir kur pradėjai jos mokytis?

Vidurinėje mokykloje gavau pirmąjį fotoaparatą, tada fotografavau viską, kas tuo metu atrodė gražu, o gimnazijoje fotografavau beveik visus mokyklos ir kai kuriuos miesto renginius. Dešimtoje klasėje pradėjau lankyti fotografijos būrelį Mažeikių moksleivių techninės kūrybos centre pas mokytoją Gražiną Plonienę. Spėju, jog ji buvo vienas pirmųjų žmonių, „įskiepijusių“ meilę fotografijai. Vis dar esu jai begalo dėkinga už tada išsakytą argumentuotą kritiką, pastebėjimus, padrąsinimus ir palaikymą.

Kodėl pasirinkai būtent mados fotografiją?

Iš pradžių fotografuodavau viską. Galbūt todėl, kad nebuvau iki galo atradusi savo srities, o galbūt, jog kiekviena sritis buvo nauja ir kėlė smalsumą. O gal net per daug pasitikėjau savimi ir maniau, kad viską suprantu. Anaiptol taip nebuvo. Laimei, atsirado Gražina ir laiku padėjo suprasti, jog tikrai moku ne viską. Kai pradėjau studijuoti fotografijos technologiją Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje, dėstytojai ir supanti aplinka padėjo išsigryninti mintis. Paskaitos buvo įvairios, tad teko labiau pasigilinti į skirtingus žanrus, tačiau daugiausia dėmesio norėjosi skirti reklamai, madai ir portretams.

Kokiuose leidiniuose jau publikuotos tavo nuotraukos? Kuriuo labiausiai didžiuojiesi?

Nuotraukos publikuotos apie 20 žurnalų: MARIKA MAG, prancūziškame MALVIE MAGAZINE, Niujorko RISE MAG, HORIZONT, OSSMA, paryžietiškame MOEVIR, Jungtinių Amerikos Valstijų – MOB JOURNAL, VIGOUR MAGAZINE, ispaniškame VOUS MAG, keliuose lietuviškuose žurnaluose. Nežinau, kuriuo didžiuojuosi labiausiai. Galbūt pačiu pirmuoju. Nesu tikra. Tiesiog džiaugiausi kiekvienu, į kuriuos pateko mano darbai. Viename užsienio žurnale ELEGANT nuotraukos buvo atrinktos ant viršelio ir nugarėlės bei taip pat atvartuose. Buvo labai netikėta, nors kaskart randu savo darbuose kažką, prie ko norisi kabinėtis ir taisyti.

Kuo mados fotografija skiriasi nuo kitų fotografijos rūšių?

Mados fotografavimas skiriasi turbūt tuo, jog tai yra ilgesnį laiką organizuojamas ir atliekamas darbas. Pavyzdžiui, tam tikri renginiai ar peizažų fotografavimas nereikalauja suburti tavo didžiulės komandos su visažistais, plaukų ir drabužių stilistais, dizaineriais ir t.t. Aišku, visada galimos išimtys, tad tikrai nenoriu pasakyti, jog kitos fotografijos sritys yra kažkuo blogesnės. Tikrai ne.

Papasakok, kaip vyksta pasiruošimas foto sesijai? Kas užima daugiausia laiko: pasiruošimas, fotografavimas ar nuotraukų retušavimas? Kuri dalis tavo mėgstamiausia ir kodėl?

Pats pasiruošimas prasideda nuo plano sudarymo, komandos surinkimo, modelių atrankos, laiko nusistatymo ir namų darbų atlikimo. Prasidėjus fotografavimui, kiekvienas komandos narys atlieka savo paskirtus darbus. Laiko trukmė kaskart skiriasi: kartais pasiruošimui reikia daug laiko, kartais fotografavimas trunka ilgiausiai (jis gali vykti nuo kelių valandų iki savaitės ir ilgiau), o kartais retušas. Man labiausiai patinka fotografavimas. Kai viskas suorganizuota, jis sukelia daug teigiamų emocijų visiems komandos nariams bei užsakovams. O po foto sesijos, retušas lieka kaip naktinė meditacija.

Kokia mados fotografo užduotis, ar tik užfiksuoti gražų kadrą, ar jame galima užšifruoti ir gilesnę prasmę?

Kiekviena reklama turi savo tikslą, auditoriją, šūkį. Dalis reklamų tikrai turi mažiau užšifruotų prasmių, nes jų tikslas – parodyti naujausius sukurtus drabužius ir juos parduoti. Nepaisant to, atsiranda prekinių ženklų, kurie su mados reklama neša tam tikrą paslėptą gilesnę žinutę. Pavyzdžiui, keletas tokių fotografų yra – Miccainah Carter (fotografijomis kalba apie rasinės nelygybės problemas), Chambell Addy (mados projektuose siekia edukuoti žiūrovą apie juodaodžius iš kitų kultūrinių perspektyvų).

Kaip galvoji, kas vyrauja šiandieninėje fotografijoje: natūralumas ar dirbtinis grožis?

Kas vyrauja labiau? Abu. Dabar socialinėje medijoje ypač vertinamas natūralumas, plius dydžio modeliai, turimos negalios ir kūno trūkumai, bet tikrai neatsisakoma ir dirbtinio grožio. Net kuriami virtualūs modeliai, o keletas aukštosios mados ženklų užsisako, jog jų drabužius reklamuotų būtent jie.

Gal turi fotografą, į kurį lygiuojiesi?

Fotografų yra ganėtinai daug, tačiau yra keli, kurių stilistika man patinka: Annie Lou Leibovitz, Richard Avedon, David LaChapelle, Mario Testino, Lara Jade ir Lina Tesch. Turbūt galėčiau vardinti ir daugiau, nes kiekvienas turi kažką kitokio.

Kaip tau atrodo gražus žmogus?

Charizmatiškas, jautrus, nuoširdus, paprastas ir tikras žmogus – gražus žmogus. Tas, su kuriuo paprasta bendrauti, lengva dirbti; tas, su kuriuo galima sukurti kažką beprotiško. Gera tiesiog kurti su tais, kurie pasitiki tavo idėja ir ja mėgaujasi.

Gal turi svajonių modelį, kurį norėtum matyti prieš savo objektyvą?

Svajonių modelių gal ir neturiu, nes būtų įdomu padirbėti su įvairiais, tačiau tikrai norėčiau nufotografuoti Adwoa Aboah, Jill Megan Kortleve, Natasha Heal, Kate Moss, Lucky Blue Smith, Jon Kortajarena ir dar keletą kitų.    

Kas tave įkvepia?

Mane įkvepia šviesa. Niekada ji nebūna tokia pati. Kaskart, prie skirtingos šviesos, galima tą patį daiktą nufotografuoti vis kitaip. Šviesa ir šešėliai yra puiku. Bet žinoma įkvepia ir kiti dalykai: filmai, knygos, emocijos. Laimingi, liūdni, paprasti ir nepaprasti žmonės įkvepia.

Atskleisk, kokie tavo ateities planai ir svajonės?

Pirmiausia, noriu pabaigti magistrantūros studijas. Būtų puiku suorganizuoti personalinę parodą, tapti prizininke bent viename tarptautiniame konkurse. Norėčiau, kad ateityje mano darbai atsidurtų ant Vogue (ypač ant itališkojo arba prancūziškojo numerio), Harper’s Bazaar , Elle, Vanity Fair ir GQ mados žurnalų. Labai myliu fotografiją ir be galo trokštu ją išlaikyti kuo ilgiau.

Nuotraukos iš asmeninio archyvo.

Daugiau nuotraukų: (1) Facebook

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode