Sprogimas

Jaunųjų miško bičiulių sambūriui – 40 metų

Stovykla „Mūsų žalioji vasara“ – didžiausia LR aplinkos ministerijos dovana aktyviausiems miško bičiuliams

Šiais metais sukako 40 metų, kai veikia Lietuvos miškininkų sąjungai priklausantis Jaunųjų miško bičiulių sambūris, vienijantis daug Lietuvos moksleivių, besidominčių gamta, miškininkyste, miškininko profesija, padedančių Lietuvos miškininkams prižiūrėti Lietuvos miškus, saugoti augaliją ir gyvūniją.

Jaunuosius gamtininkus aktyviai burtis ir veikti skatina ne tik meilė gamtai, bet ir įvairūs bendri renginiai. Mokslo metų pabaigoje visi moksleiviai nekantriai laukia vasaros, nes prasideda atostogos. Jaunieji miško bičiuliai jos laukia dar labiau, nes patys aktyviausieji turi galimybę dalyvauti gamtosauginėje stovykloje „Mūsų žalioji vasara“. Stovykla rengiama jau ne pirmus metus, tai viena iš pagrindinių LR Aplinkos ministerijos skelbiamo konkurso „Jaunųjų miško bičiulių veiklos organizavimas“ dalių.

Šią vasarą stovykla vyko liepos mėnesį moksleivių poilsiavietėje „Žilvitis“, įsikūrusioje Karklėje (Klaipėdos r.). Stovyklavo 87 aktyviausi jaunieji miško bičiuliai, 15 būrelių vadovų, stovyklos grupių vadovai (savanoriai ASU studentai ir UAB „Inlinen“ atstovai). Į stovyklą buvo kviečiami tie JMB nariai, kurie atliko įvairius tematinius tyrimus ir savo darbus pristatė tarptautiniuose konkursuose „Jaunimas Europos miškuose“ ir „Tiriamieji darbai miške“. JMB būreliai aktyviai bendradarbiauja su miškų urėdijomis, globojančiomis jų veiklą. Miškų urėdijos rūpinosi, kad jaunieji miško bičiuliai saugiai būtų nuvežti ir parvežti iš stovyklos. Daugiausiai JMB narių susirinko iš Anykščių, Jurbarko, Kauno, Kupiškio Marijampolės, Mažeikių, Panevėžio, Radviliškio, Rokiškio, Švenčionėlių, Tauragės ir Vilniaus miškų urėdijų.

Per 7 stovyklos dienas moksleiviai ne tik pailsėjo po mokslų metų, bet ir įgijo daugiau žinių apie Lietuvos miškus, gamtą. Bendradarbiaudami su Kretingos ir Šilutės miškų urėdijomis bei Kuršių nerijos nacionaliniu parku moksleiviai aplankė daug įdomių gamtos kampelių: Kuršių neriją, šalia Kintų girininkijos pastato augančią ne tik aukščiausią Lietuvoje, bet antrą pagal dydį Europos tują, Kintų girininkijos pažintinį rekreacinį taką, nuo kurio atsiveria unikalūs vaizdai į marių vandens platybes ir anapus marių esančią Kuršių neriją, Vydūno muziejų, Ventės ragą, kur daug sužinojo apie mūsų sparnuočius ir jų žiedavimą bei Kuršių nerijos įžymiausias vietas.

Jaunieji miško bičiuliai lankėsi ir Kretingos miškų urėdijos Darbėnų medelyne, kuriame kasmet išauginama 2 mln. miško sodmenų. Medelyno darbuotojai aprodė dirvos ruošimo, medelių sodinimo ir iškasimo, priežiūros techniką, daigyne įrengtą laistymo sistemą, modernią aižyklą bei šaldytuvą kuriame saugomos sėklos.

Kasdien jaunieji miško bičiuliai tobulėjo atlikdami įvairias komandines užduotis aktyviai dalyvavo organizuojamose viktorinose, žaidimuose ir sporto rungtyse. Kiekvienas šios stovyklos dalyvis buvo apdovanotas ir individualiomis dovanėlėmis: JMB marškinėliais, kepuraite, puodeliu.

Primename, kad jaunuoju miško bičiuliu gali tapti kiekvienas vaikas, norintis padėti miškininkams tvarkyti mišką ar parką, saugoti augaliją ir gyvūniją, tyrinėti bei stebėti gamtą. Kiekvieną būrelį globoja miškų urėdija. Būkime aktyvūs, mylėkime ir saugokime Lietuvos miškus. Kviečiame aktyviai dalyvauti veiklose, patiems aktyviausiems bus dovanojamas kelialapis į 2016 m. vasaros JMBS stovyklą „Mūsų žalioji vasara“.

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su LR aplinkos ministerija.

Lietuvos miškininkų sąjungos atsakingasis sekretorius

Antanas Girčys

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode