Sprogimas

Ten, kur pasaulį pasitinka nauja gyvybė

Tai vieta, kur optimizmas privalo gyvuoti, kad ir kokie įvykiai drebintų pasaulį, nes čia prasideda mažojo žmogučio pirmos gyvenimo dienos. Kaip karantino metu gyvuoja legendiniai Prano Mažylio gimdymo namai, menantys dar tarpukario gimdyves?

Kaip ir kitur, karantino laikotarpiu čia draudžiamas lankymas, o darbuotojai bei pacientės įleidžiami tik pamatavus kūno temperatūrą, dezinfekavus rankas, dėvint privalomas asmens apsaugos priemones. Šiuo metu čia šiek tiek mažiau medikų ir pacienčių, nes neteikiamos planinės ginekologinės ambulatorinės paslaugos ir neatliekamos planinės ginekologinės operacijos, kitaip paskirstytos darbo pajėgos.

P. Mažylio gimdymo namų vadovas Tomas Biržietis sako, kad gimdymo namams dabar tenka kitaip organizuoti visą darbą, daug dėmesio skirti pacienčių ir darbuotojų saugumui. Visos atvykusios stacionarinei pagalbai moterys yra patikrinamos dėl COVID-19 ir guldomos po vieną. „Pacientėms neįprasta tai, kad net ir gimdymo metu reikia dėvėti apsauginę veido kaukę. Norėdamos lengviau kvėpuoti, gimdyvės kartais nusmaukia kaukę, tenka mandagiai priminti, kad tai būtina jų pačių saugumui. Imamės visų saugumo priemonių. Iki šiol išvengėme susirgimų tiek tarp pacientų, tiek tarp darbuotojų“, – džiaugėsi T. Biržietis.

Jis pastebi, kad gimdyvėms karantino laikotarpiu nelengva psichologiškai, nes negali padėti artimas žmogus, tačiau personalas labai stengiasi sukurti jaukią, ramią ir saugią aplinką. Pakalbinta kaunietė Vanda Bondarenko sakė, kad jaučia didelį personalo palaikymą. „Visi labai daug padeda, čia jaučiuosi saugi ir rami“, – šypsojosi moteris, šalia kurios ramiai miegojo sūnelis.

P. Mažylio gimdymo namuose gimdymų skaičius išliko kaip ir iki karantino – per parą pasaulį čia išvysta 2-4 mažyliai.

Parengė Saulius Tvirbutas

Autoriaus nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode