Sprogimas

Uždegtos žvakutės organų donorams atminti

Spalio 8-ąją – asociacija „Gyvastis“ visoje Lietuvoje uždegė žvakutes organų donorams atminti. Jos uždegtos ir prie Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio bei Viekšnių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčių.

Kasmet spalio antrąjį šeštadienį Lietuvoje ir visoje Europoje minima organų donorystės diena. Ji skirta atkreipti dėmesį į svarbią sritį – organų donorystę, transplantaciją, tačiau svarbiausia, kad kiekvienas iš mūsų susimąstytume, ar išeidami iš šio pasaulio norėtume padaryti paskutinį gerą darbą ir padovanoti savo organus tiems, kurie serga ir negali gyventi pilnaverčio gyvenimo, rašoma Nacionalinio transplantacijos biuro pranešime žiniasklaidai.

Nacionalinis transplantacijos biuras (NTB) kviečia visus vilniečius ir miesto svečius šeštadienį spalio 9 dieną 14 val. atvykti prie Baltojo tilto, kur vyks organų donorystės renginys visuomenei. Renginio dalyviai turės galimybę susipažinti su greitosios pagalbos automobiliu ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos bei Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų sraigtasparniais, kuriais į skubias operacijas gabenami donorų organai.

Renginyje su edukacine programa taip pat dalyvaus Nacionalinis kraujo centras, lankytojai galės iš arčiau susipažinti su neatlygintina kraujo donoryste bei turės progą padovanoti kraujo. Renginio dalyviai bus vaišinami kareiviška koše ir arbata, numatyti užsiėmimai mažiesiems šventės lankytojams.

Organų donorystei palaikyti šeštadienio vakarą daugiau kaip 20 Lietuvos miestų ir miestelių aikštės, pastatai ar kiti gyventojams svarbūs objektai nušvis žalia spalva, kuri simbolizuoja organų donorystę.

Kad organų donorystė įvyktų, svarbiausi yra du dalykai: mirusiojo šeimos narių sutikimas paaukoti organus transplantacijai ir profesionalūs medikai, kurie gali atlikti sudėtingas persodinimo operacijas. Organų donoru negali tapti ne ligoninėje miręs žmogus. Esminė sąlyga – žmogui ligoninės reanimacijos skyriuje turi būti konstatuota smegenų mirtis ar širdies sustojimas. Kalba apie organų donorystę galima tik tada, kai nepavyksta atkurti kraujotakos smegenyse ir širdies veiklos bei būna išnaudotos visos galimybės atgaivinti žmogų.

Kai mirusiojo artimieji priima kilnų sprendimą, kai nepaisant didelio netekties skausmo jie pagalvoja apie kitus – kenčiančius, sergančius žmones – tuomet prasideda transplantacijos procesas, į kurį įtraukiami aukščiausios kvalifikacijos medikai, Nacionalinio transplantacijos biuro koordinatoriai, kartais prireikia ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos ar Karinių oro pajėgų sraigtasparnių organams gabenti. Jei Lietuvoje neatsiranda tinkamo recipiento, donoro organai pasiūlomi užsienio šalių transplantologams.

Statistika byloja, kad Lietuvoje dauguma gyventojų pritaria donorystei, tačiau netekties valandą tokį sprendimą priimti nėra lengva. Todėl svarbu apie organų donorystę kalbėtis su artimaisiais – žinant žmogaus nuomonę apie tai, lemiamą akimirką sprendimo priėmimas artimiesiems tampa lengvesnis.

Šiuo metu organų laukia apie 300 sergančių žmonių, tarp jų yra 5 vaikai. Šiais metais Lietuvos ligoninėse buvo registruoti 87 potencialūs donorai, tačiau 22 atvejais artimieji nesutiko paaukoti organų donorystei, kitais atvejais atsirado medicininių kontraindikacijų, tad efektyvių donorų, kurių organai buvo panaudoti transplantacijai, šiais metais buvo 41. Iš viso šiais metais Lietuvoje atliktos 150 organų transplantacijos operacijos.

Budas.lt nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode