Sprogimas

Pavogta karta iš Kyjivo: dvidešimt tūkstančių vaikų, išvežtų į Rusiją

kartaRusijos prezidentas Putinas pasirašė įstatymą, pagreitinantį vienišų nepilnamečių iš Donbaso įvaikinimą. Didžioji dalis nepilnamečių iš okupuotose teritorijose esančių vaikų namų dingo.

Ukrainoje vaikų namuose buvo mažiausiai šimtas tūkstančių vaikų. Tūkstančiai dingo, daugiausiai – okupuotose teritorijose. Nelegalus vaikų pervežimas į Rusiją ir jos kontroliuojamas teritorijas nėra tik hipotezė. Konfidencialūs dokumentai ir oficialūs liudijimai patvirtina blogiausią scenarijų.

Kovo pradžioje Ukrainos valdžia išreiškė susirūpinimą dėl penkių tūkstančių vaikų, įregistruotų įvairiose struktūrose, kurie pradingo. Nuo tada prabėgo beveik keturi mėnesiai, tad skaičiai turi būti padauginti mažiausiai iš keturių, taigi išvežta mažiausiai dvidešimt tūkstančių vaikų, sakė JT atstovas. Prie šių reikėtų pridėti dar daugiau nei 300 tūkstančių, kurie pasiekė Rusiją su vienu iš tėvų ar lydinčiu suaugusiuoju ir kurių likimas nežinomas. Pusė iš šimto tūkstančių institucijose gyvenusių vaikų – našlaičiai, nemaža dalis – turintys negalią. Netiesioginis patvirtinimas pasiekia iš Rusijos: gegužės 30 d. Rusijos prezidentas Putinas pasirašė dekretą, pagreitinantį ir supaprastinantį ukrainiečių našlaičių įvaikinimo procedūrą. JT atstovas, laikraščio „Avvenire“ šaltinis, kurio pavardė neatskleidžiama, pristatė dokumentą, kuris atskleidžia, kad tarptautiniai tyrėjai ir JT agentūros surinko informaciją, kuri šiuo metu daugiausiai įslaptinta, rodančią, kad šiuo metu nepilnamečiai bent jau nėra priverstinai imami į kariuomenę.

Tačiau skundai jau tampa kaltinimais kitame lauke: „Žinome apie daugybę seksualinio smurto atvejų, apie kuriuos pranešta per įvairias JT agentūras ir vietinius  darbuotojus“. Pasak „Avvenire“ šaltinio, moterims ir vaikams, patyrusiems seksualinę prievartą, tačiau likusiems Ukrainos kontroliuojamoje teritorijoje, teikiama medicininė ir psichologinė pagalba. Maskvą gąsdinantis patvirtinimas: dalis liudytojų yra saugomi toli nuo rusų pajėgų. Neatsitiktinai JT agentūroms (organizacijai, kurios Saugumo Tarybos narė yra ir Rusija) trukdoma dirbti pasienyje su Federacija.

„Avvenire“ šaltinis, atvykęs į šalies pietus vykdyti tyrimo, pripažįsta, kad Jungtinės Tautos „žino apie vaikų judėjimą iš Rytų ir Pietryčių Ukrainos per sieną su Rusijos Federacija, įskaitant vaikus be tėvų“. Angela Travis, vaikų teises ginančios organizacijos Unicef ​​atstovė, atvykusi į Ukrainą, patvirtina, kad agentūra žino apie šiuos pranešimus, tačiau šiuo metu negali pateikti išsamios informacijos ar pradėti tikrinti kiekvieno konkretaus atvejo dėl to, kad neįmanoma pasiekti teritorijos prie sienos su Rusijos Federacija.

Trūksta bendradarbiavimo, todėl JT organizacija ir toliau dirba reaguodama į pagrindinių teisių pažeidimus. Bet kas atsakingas už lytinį smurtą? Ar tai pavieniai atvejai, ar konkreti strategija? „Negaliu pateikti konkrečių detalių, bet ypatingą dėmesį skiriame tiems, kurie pabėgo iš okupuotų teritorijų“, – atsako JT pareigūnas, praeityje darbavęsis Donbase. Osetinai, čečėnai, islamistų samdiniai – įtarimai krenta ant įvairių kovinių grupių, atsiųstų iš Rusijos. Prireiks laiko susiaurinti kaltinamųjų ratą ir nustatyti kaltuosius. Daug pranešimų gaunama iš pabėgėlių. „Nuo balandžio 20 d. UNICEF suteikė pagalbą daugiau nei 9 000 žmonių, evakuotų iš Mariupolio ir vietovių, esančių fronto linijoje“, – rašoma viešame pranešime. Tie, kuriems pavyko pabėgti humanitariniais koridoriais, atskleidžia vis naujų detalių. Todėl Angela Travis kviečia karą vertinti ir kaip „vaikystės teisių krizę“, nes 2 iš 3 vaikų yra perkelti šalies viduje ar už jos ribų, o psichologinis poveikis yra didžiulis.

Jungtinės Tautos paskyrė 63 mobilias komandas 13-oje regionų, kurios dirbs vien su nepilnamečiais, įsteigė nacionalinę telefono liniją vaikams ir jaunimui, kuriems reikia paramos. Centrinėje ir vakarinėje šalies zonose vaikams sukurtos „saugios erdvės“. „Kiekvieną dieną Ukrainoje vidutiniškai žūsta daugiau nei 2 vaikai ir daugiau nei 4 sužeidžiami“, – primena JT Žmogaus teisių biuras. Oficialiais duomenimis iki šiol žuvo 339 vaikai, o 611 buvo sužeista, tačiau tikrasis vaikų aukų skaičius tikriausiai yra daug didesnis, tvirtina humanitarinių agentūrų atstovai. Beveik pusei iš 3,2 mln. vaikų, likusių savo namuose, gali pritrūkti maisto. Daugiau nei 2 milijonams motinų ir vaikų iki 5 metų reikia pagalbos teikiant sveikatą gelbstinčią mitybą.

Priešas negaili mokyklų ir sporto centrų, neseniai apšaudyta erdvė šalia daugiabučių namų komplekso žaidimų aikštelės. Dar viena raketa nusiaubė sporto centrą, kurį dažniausiai lanko vaikai. Raketos toliau krenta, ir dabar apie artileriją ir apkasus žinome beveik viską. Tačiau beveik nieko nežinome apie mažų ir pažeidžiamiausių žmonių kartą, kuri atsidūrė nežinia kur.

(DŽ / Avvenire)

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode