Sprogimas

Popiežiaus laiškas jaunimui: visi mes turime įsipareigoti padaryti galą šiam karui!

jaunimuiPopiežius Pranciškus laišku ES jaunimo konferencijos Prahoje dalyviams pakvietė jaunimą pakeisti Europos žemyną iš senojo į naująjį, ieškoti savo gyvenimo ir kilmės prasmės, tikslo ir tiesos. Negyvename, jei neieškome Tiesos. Jaunimo pareiga – pristatyti pasauliui naująjį Europos veidą. „Ypač Ukrainoje vykstantis absurdiškas karas įpareigoja ugdyti brolybę“, – parašė Pranciškus, kreipdamasis į liepos 11–13 dienomis Čekijos Respublikos sostinėje vykstančio renginio dalyvius.

Popiežius laiške priminė kai kuriuos 2019 m. konferencijos „Pasaulinis ugdymo paktas“ įsipareigojimus, tarp kurių pagrindinis – ugdytojams klausytis vaikų, paauglių ir jaunimo. „Todėl, jaunime, pakelkite balsus. O jei jūsų nesiklauso, dar garsiau šaukite – turite teisę išsakyti tai, kas susiję su jūsų ateitimi. Būkite sumanūs, kūrybingi ir atidūs!“ – drąsino savo laiške popiežius.

Pranciškus kiek plačiau aptarė du „Pasaulinio ugdymo pakto“ siūlymus: atsiverti svetingumui ir rūpintis bendrų namų – mūsų planetos – gerove, šie siūlymai taip pat įtraukti į jaunimo konferencijos programą. Pranciškus prašė nepasiduoti trumparegiškoms ideologijoms, siekiančioms kitą parodyti kaip priešą. „Kitas yra turtas. Milijonų studentų patirtys Erasmus projekte liudija, kad skirtingų tautybių žmonių susitikimai padeda atverti akis, protą ir širdį. Negali būti jokios diskriminacijos. Reikia solidarumo su visais, ne tik su panašiais į mus ar kuriančiais sėkmės įvaizdį, bet ir su tais, kurie kenčia, nepaisant jų tautybės ar socialinės padėties“.

„Nepasiduokite sirenoms, siūlančioms prabangų gyvenimą, skirtą tik mažajai pasaulio daliai. Siekite oraus ir santūraus gyvenimo, be prabangos ir eikvojimo, kad visi galėtų pasaulyje gyventi oriai. Būtina skubiai mažinti ne tik iškastinio kuro, bet ir daugelio kitų nereikalingų dalykų vartojimą. Tam tikrose pasaulio vietose reikėtų vartoti mažiau mėsos – tai irgi padėtų saugoti aplinką.“

„Ukrainoje, kuri nėra ES, bet yra Europoje, vyksta absurdiškas karas. Jis ir daugelis kitų konfliktų įpareigoja dar labiau siekti ugdymo pakto, kuris ugdytų visų mūsų brolybę. Vieningos Europos idėją sužadino didelis taikos troškimas žemyne po daugelio karų ir suteikė septynis taikos dešimtmečius. Dabar visi mes turime įsipareigoti padaryti galą šiam karui, kuriame viską sprendžia keli galingi žmonės ir siunčia tūkstančius jaunų žmonių kovoti ir mirti. Tokias atvejais yra teisėta maištauti!“, – patikino popiežius. Jie kvietė sąžinės kalinio Franzo Jägerstättero pavydžiu pasakyti karui „Ne“. Jaunas austras, Antrojo pasaulinio karo metais atsisakęs su ginklu stoti į kariuomenės gretas, manė, kad karo niekaip neįmanoma pateisinti. Anot popiežiaus, jei visi prie ginklų pašaukti jaunuoliai būtų elgęsi taip, kaip jis, Hitleris nebūtų galėjęs įgyvendinti savo velniškų planų. „Blogiui, kad nugalėtų reikia bendrininkų“, – pridūrė Pranciškus.

„Būkite kuriantys, gebantys kurti naujas idėjas, naują pasaulio ekonomikos, politikos ir socialinio sambūvio viziją: kurkite ne tik naujas idėjas, bet ir naujus kelius, kuriais galėtumėte eiti kartu. Ir būkite dosnūs naujai gyvybei, kurkite ją visada tik iš meilės – meilės vyrui, žmonai, šeimai, vaikams, taip pat iš meilės Europai, kad ji visiems būtų taikos, laisvės ir orumo kraštu.“ (SAK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode