Parama dėkojame




Sprogimas

Artėja Pasaulinė senelių ir pagyvenusių žmonių diena

artejaLiepos 24-ąją bus minima antroji Pasaulinė senelių ir pagyvenusių žmonių diena, kurios tema: „Senatvėje jie neša vaisių“ (Ps 92, 15).

Pagrindinėms iškilmėms Romoje vadovaus popiežiaus vikaras kardinolas Angelo De Donatis. Jis sekmadienį, liepos 24 d., aukos Mišias Šv. Petro bazilikoje, kurios prasidės 10 val. Romos laiku. Popiežius Pranciškus jose nedalyvaus, nes tą pačią dieną prasidės jo apaštališkoji kelionė į Kanadą. Tačiau popiežiaus kelionės programoje yra numatyti du su Pasauline senelių ir pagyvenusių žmonių dieną susiję įvykiai – vizitas į šv. Onai, Jėzaus močiutei, dedikuotą šventovę ir susitikimas su pagyvenusiais žmonėms ir jaunimu.

2021 m. popiežius Pranciškus nustatė, kad Pasaulinė senelių ir pagyvenusių žmonių diena būtų kasmet minima sekmadienį, prieš liepos 26 d. minimą šventųjų Onos ir Joakimo, Jėzaus senelių, liturginį minėjimą. Rūpinimasis pagyvenusiais žmonėmis ir jų dialogas su jaunąja karta yra dažna tema popiežiaus Pranciškaus mokyme. Seniems žmonėms popiežius skyrė nemažą dalį šių metų trečiadienio bendrųjų audiencijų katechezių. Seneliams ir pagyvenusiems žmonėms yra skirta ir šių metų liepos mėnesio popiežiaus maldos intencija. Jau prieš porą mėnesių, šių metų gegužės pradžioje, buvo paskelbta popiežiaus Pranciškaus žinia šiemetinės Pasaulinės senelių ir pagyvenusių žmonių dienos proga. O Apaštališkoji penitenciarija popiežiaus vardu paskelbė dekretą, kuriame nurodoma, kad visi tikintieji, kurie minės Pasaulinę senelių ir pagyvenusių žmonių dieną, gali gauti visuotinius atlaidus.

Visuotinius atlaidus gali gauti seneliai, pagyvenę žmonės ir visi tikintieji, kurie liepos 24 d., Antrosios pasaulinės senelių ir pagyvenusių žmonių dienos proga, dalyvaus Mišiose, kurios bus aukojamos Vatikano Šv. Petro bazilikoje, arba kitose pamaldose, kurios tą dieną bus aukojamos visame pasaulyje. Atlaidus galima gauti sau arba juos aukoti už mirusiuosius. Vatikane paskelbtame dekrete primenama, kad norint gauti visuotinius atlaidus reikia įvykdyti įprastas sąlygas (būti nenusidėjus sunkia nuodėme, priimti Komuniją ir melstis Šventojo Tėvo intencijomis). Visuotinius atlaidus taip pat gali gauti tikintieji, kurie asmeniškai arba nuotoliniu būdu per komunikacijos priemones lankys pagyvenusius žmones, kuriems reikia pagalbos. Visuotinius atlaidus taip pat gali gauti tie, kurie dėl rimtos priežasties negalėdami išeiti iš namų dvasiškai vienysis su Pasaulinės senelių dienos pamaldų dalyviais, aukos gailestingajam Dievui savo maldas, gyvenimo skausmus ir kančias, pasiryždami, kai tik galės, įvykdyti įprastines visuotinių atlaidų sąlygas.

Prieš metus įvedant šią dieną į kasmet Bažnyčios švenčiamų minėjimų kalendorių, Šventojo Sosto Pasauliečių, šeimos ir gyvybės dikasterija paskelbė bendras gaires, kaip šį minėjimą švęsti. Norėdama padėti pagyvenusiems žmonėms nenusiminti ir nepasiduoti nusivylimui, Bažnyčia pasirinko paprastą būdą eiti kartu ir puoselėti solidarumą – švęsti, kaip sakoma dikasterijos paskelbtame dokumente. Pasaulinė senelių ir pagynusių žmonių diena – tai kvietimas švęsti kartu, skirtas pagyvenusiems žmonėms ir jaunimui, tėvams ir vaikams, seneliams ir anūkams. Pasaulinė senelių ir pagyvenusių žmonių diena tebūna švenčiama kaip visų kartų šventė. Tebūna ji švenčiama ne kaip naivus džiaugsmas, bet džiaugsmas, kylantis iš žinojimo, jog Viešpats yra artimas vyresnio amžiaus žmonėms, kaip ir jauniesiems, kad jis yra su mumis per visas dienas. Ypač anūkai šią dieną teaplanko savo senelius. Ten, kur dėl pandemijos neįmanoma apsilankyti asmeniškai, galima pasitelkti meilės vaizduotę ir rasti kitų būdų, kaip pasiekti vienišus pagyvenusius žmones telefonu ar per socialinius tinklus.

Šventojo Sosto dikasterija prašo užtikrinti, kad kuo daugiau vyresnio amžiaus žmonių galėtų asmeniškai dalyvauti minėjimo dienos Mišiose, padėti jiems nuvykti į bažnyčią. Siūloma susitikus su vyresnio amžiaus žmonėmis apmąstyti popiežiaus žinią, skirtą šiai dienai. Už šeimų sielovadą atsakinga Šventojo Sosto dikasterija taip pat pasiūlė per minėjimo Mišias į visuotinę maldą įtraukti intencijas už vietinių bendruomenių senelius, ypač atsiminti tuos, kurie susirgo ar mirė per pandemiją. (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode