Sprogimas

Popiežius sekmadienio vidudienį. Kas yra „geriausioji dalis“?

dalisŠešioliktojo eilinio sekmadienio Evangelija pasakoja apie seseris Mortą ir Mariją, svetingai priėmusias Jėzų savo namuose. Šią sceną popiežius Pranciškus komentavo per tradicinį vidudienio maldos susitikimą su piligrimais ir turistais, susirinkusiais į Šv. Petro aikštę „Viešpaties angelo“ maldos proga.

Morta tuoj pat ima rūpintis, kaip svetingai priimti į namus atėjusį Jėzų, o Marija atsisėda prie Jėzaus kojų ir jo klausosi. Morta priekaištauja seseriai, prašo, kad Jėzus lieptų Marijai jai padėti rengti vaišes. Pasak Pranciškaus, Mortos nusiskundimas mūsų nestebina, mes jai pritariame. Tačiau Jėzus atsako: „Morta, Morta, tu rūpiniesi ir sielojiesi daugeliu dalykų, o reikia tik vieno. Marija išsirinko geriausiąją dalį, kuri nebus iš jos atimta“ (Lk 10, 41–42). Tai netikėtas atsakymas. Tačiau Jėzus ne pirmą kartą mus nustebina. Jis jau daug kartų mus paskatino keisti mąstymo būdą. „Tad paklauskime savęs, kodėl Viešpats, nors ir vertindamas dosnų Mortos rūpestingumą, sako, kad Marijos požiūris yra geresnis?“ – paragino popiežius.

Mortos filosofija yra tokia: pirmiausia pareiga, paskui malonumas. Iš tiesų svetingumas nėra tik gražūs žodžiai. Jis reikalauja stoti prie puodų, padaryti viską, kad svečias jaustųsi pagerbtas. Jėzus tai puikiai žino. Ir iš tiesų jis pripažįsta Martos rūpestingumą. Tačiau jis nori, kad ji suprastų, jog yra ir kita prioritetų tvarka, kuri skiriasi nuo tos, kurios ji iki tol laikėsi, kad yra „geriausioji dalis“, kuriai turi būti skiriama pirmoji vieta.

Kas gi yra ta „geriausioji dalis“? Tai Jėzaus žodžiai. „Jėzaus žodžiai nėra abstraktūs“, – sakė Pranciškus. „Jėzaus žodis – tai mokymas, kuris paliečia ir formuoja gyvenimą, jį keičia, išlaisvina iš blogio ir nuobodulio, padaro laimingą ir įkvepia jam nepraeinančio džiaugsmo. Tai ir yra „geriausioji dalis“. Štai kodėl Marija jai skiria pirmąją vietą“.

Popiežius prašė ypač dabartiniu metu, kai daug žmonių pradeda vasaros atostogas, surasti laiko Dievo žodžiui, atsiversti Evangeliją ir skaityti ją lėtai, neskubant. „Leiskime, kad jos puslapiai keltų mums klausimus, klauskime savęs: koks yra mūsų gyvenimas? Ar jis atitinka tai, ką sako Jėzus?“

Trumpą sekmadienio katechezę popiežius užbaigė malda, kad Mergelė Marija mokytų mus pasirinkti geriausiąją dalį, kuri niekada nebus iš mūsų atimta. (jm / Vatican News)


Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode