Sprogimas

S. Ševčukas: Dieve, sustabdyk karą būdais, kuriuos tik tu žinai esant įmanomus

budaisUkrainos graikų apeigų katalikų vadovas Kyjivo ir Haličo didysis arkivyskupas Sviatoslavas Ševčukas ketvirtadienį, rugpjūčio 25 d., 183-ąją karo dieną, paskelbtoje žinioje pakvietė kartu su juo atversti tuos Bažnyčios socialinio mokymo puslapius, kuriuose sakoma, kaip elgtis su valstybe, kuri kelia grėsmę taikai.

Vienas iš būdų atgrasyti valstybę užpuolikę yra sankcijos, tai yra tam tikros priemonės, kurias tarptautinė bendruomenė naudoja valstybės agresorės atžvilgiu. Tai ne tik ekonominės sankcijos, bet ir kitokio pobūdžio priemonės, kuriomis civilizuotas pasaulis riboja ar net nutraukia bendradarbiavimą su šalimi, kuri elgiasi kaip nekontroliuojamas kenkėjas. Kompetentingos tarptautinės bendruomenės institucijos turi aiškiai apibrėžti tokių sankcijų tikslą. Be to, reikia periodiškai ir objektyviai vertinti taikomų priemonių veiksmingumą ir ypač poveikį civiliams gyventojams.

Kitas Bažnyčios socialinio mokymo siūlomas būdas užkirsti kelią kariniams konfliktams yra visuotinis, subalansuotas ir kontroliuojamas nusiginklavimas. Ukrainoje matome, kiek pinigų pastaraisiais metais Rusija investavo į ginklus, kad galėtų pulti kitus, tuo nuskurdindama ir milijonus savo piliečių. Ginklų kaupimas kelia didelę grėsmę stabilumui ir taikai pasaulyje. Kiekviena valstybė turi teisę turėti priemonių, įskaitant ginklus, kad galėtų tinkamai pasirūpinti savo gynyba. Taigi šiandien, kai Ukrainai iš tikrųjų reikia priemonių savo gynybai, ji turi teisę įsigyti ar gauti ginklų. Tačiau negalima pateisinti pernelyg didelio ginklų kaupimo ir beatodairiškos prekybos ginklais.

Arkivyskupas S. Ševčukas paminėjo ir kitą svarbų principą, kurį Rusija šiandien žiauriai pažeidžia Ukrainoje: kariniai veiksmai, kuriais siekiama sunaikinti ištisus miestus ir jų gyventojus, yra nusikaltimas prieš Dievą ir patį žmogų. Tai nusikaltimas, kuris turi būti ryžtingai ir skubiai pasmerktas.

Kaip dar vieną šiurkštų tarptautinės teisės ir moralinės tvarkos pažeidimą arkivyskupas paminėjo nepilnamečių vertimą dalyvauti ginkluotuose konfliktuose. Deja, šiandien tai vyksta teritorijose, kurios yra po Rusijos padu.

Bažnyčia taip pat griežtai smerkia terorizmą. Jo niekada negalima pateisinti, nes tai visiška nepagarba žmogaus gyvybei.

Antroje ketvirtadienį paskelbtos savo žinios dalyje Ukrainos graikų apeigų katalikų vadovas tarė padėkos žodį Ukrainos policijai. „Brangūs vaikinai ir merginos, leiskite man šiandien padėkoti jums už jūsų kruopštų darbą ir didvyrišką pasiaukojimą, siekiant užtikrinti saugų ir ramų gyvenimą atokiau nuo fronto esančioje teritorijoje.“

Savo kasdienę žinią arkivyskupas užbaigė malda: „Dieve, sustabdyk karą! Dieve, sustabdyk žudančią neteisingo agresoriaus ranką priemonėmis ir būdais, kuriuos tik tu žinai esant įmanomus.“ (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode