Parama dėkojame




Sprogimas

Popiežius: Dievas padeda žmogui įveikti visus išmėginimus

padedaTęsdamas pastarųjų savaičių bendrųjų audiencijų katechezę apie dvasinę įžvalgą šio trečiadienio audiencijos dalyviams popiežius Pranciškus kalbėjo apie liūdesio ir apleistumo jausmą, kuris, nors yra pavojingas žmogaus dvasiniam gyvenimui, tačiau, jei laiku jį atpažįstame, tuomet ir ši patirtis gali prisidėti prie dvasinio augimo.

Popiežius sakė, kad krikščioniškojo dvasingumo mokytojai gana daug dėmesio skiria liūdesio ir apleistumo jausmui, tai yra tiems momentams, kai išgyvename vidinę tamsą, nerimą, kai mums atrodo, kad  Dievas nuo mūsų nutolo ir tikėjimas neteikia paguodos.  Mūsų dvasiniam augimui svarbu laiku atpažinti šias tamsias sielos naktis ir suprasti, ką Viešpats nori mums per jas pasakyti.  Kartais žmogų užvaldžiusi neviltis gali tapti paskata pripažinti savo nuodėmingumą ir priimti Dievo meilę bei atleidimą. Šv. Tomas Akvinietis sako, kad žmogaus siela, panašiai kaip kūnas, gali patirti skausmą, kuris leidžia suvokti grėsmę dvasinei sveikatai.  Kitais atvejais apleistumo patirtis gali būti pagunda apleisti maldą ir nesilaikyti krikščioniškojo gyvenimo drausmės. Šiuo atveju didieji dvasiniai mokytojai ragina nepasiduoti pagundai, bet ištvermingai tęsti darbą, tikint, kad ir per tokį išmėginimą Viešpats padės mums geriau suprasti, ko jis iš mūsų tikisi, ir labiau su juo susivienyti tikėjimu, viltimi ir meile.

Jei sugebėsime sąmoningai ir su atvira širdimi išgyventi vienatvės ir apleistumo momentus, jie mus sustiprins žmogiškai ir dvasiškai, sakė Pranciškus, ragindamas nebėgti nuo išmėginimų, bet drąsiai klausti savęs, ką jie reiškia: ką reiškia, kad esu liūdnas? Kodėl esu liūdnas? Ką reiškia, kad esu apleistas? Kodėl jaučiuosi apleistas ir negaliu eiti toliau? Šv. Paulius mus užtikrina, kad su Dievo pagalba žmogus gali pakelti visus jam siunčiamus išmėginimus. „Dievas ištikimas. Jis neleis jūsų mėginti virš jūsų jėgų, bet padarys, kad galėtumėte atlaikyti išmėginimą“ (1 Kor 10, 13). „Jei šiandien nesugebame įveikti mus užklupusio išmėgimo, stenkimės jį įveikti rytoj. Tačiau nesileiskime liūdesio nugalimi, nesusitaikykime su apleistumo jausmu, eikime pirmyn. Tegul Viešpats mus laimina šioje kelionėje. Atsiminkime, kad dvasinis gyvenimas visada yra kelionė, ėjimas pirmyn“, – sakė Pranciškus. (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode