Sprogimas

Ar galima atsisakyti palikimo kitų naudai?

Balandžio mėnesį numirė mūsų artimas giminaitis. Palikimą priėmė kiti giminaičiai, bet dabar jie norėtų atsisakyti palikimo kitų giminaičių naudai. Ar galima taip padaryti ir kaip tai reikėtų įforminti?

Pagal galiojančias Civilinio kodekso nuostatas, palikimas turi būti priimamas per tris mėnesius nuo jo atsiradimo. Toks pat terminas taikomas ir atsisakymo priimti palikimą pareiškimui. Toks terminas yra imperatyvus ir praleistas gali būti atnaujinamas tik dėl svarbių priežasčių.

Jūsų klausime nurodyta, kad palikimas yra priimtas, todėl norime pabrėžti, kad palikimo klausimas yra išspręstas ir baigtas. Palikto turto savininkais jau tapo giminaičiai, priėmę palikimą, todėl palikimo priėmimo ar atsisakymo klausimas nebesprendžiamas, o visų giminaičių nebesieja paveldėjimo santykiai. Jeigu įvyktų taip, kad mirtų šį palikimą priėmęs asmuo, atsirastų galimybė priimti jo turtą kaip palikimą. Bet tai bus jau nauji paveldėjimo santykiai, neturintys nieko bendra su balandžio mėnesį atsiradusiu palikimu.

Tačiau jeigu kilo nesutarimų dėl kaip palikimo priimto turto ir norite atsidalinti šį turtą ar perleisti kitiems giminaičiais, tokia situacija turėtų būti sprendžiama ne paveldėjimo, o kitais nuosavybės teisių perleidimo būdais. Paprasčiausias būdas tai išspręsti tarp giminaičių – dovanojimas, kuris įforminamas per notarą. Galimi ir kiti būdai: pirkimas-pardavimas, panauda ir kt.

Informuojame, kad atsakymas į pateiktą klausimą yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali ir visiškai tiksli teisininko konsultacija. Jeigu turite klausimų dėl konkrečios situacijos tikslaus įvertinimo, kviečiame kreiptis į teisinių paslaugų centrą „Teisės profesionalai“ telefonu 8 622 38543 bei el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba adresu Laisvės g. 14, Mažeikiai.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode