Sprogimas

Teismui perduota stambaus masto korupcijos tarp farmacininkų ir gydytojų byla

Teismui perduota baudžiamoji byla dėl stambaus masto korupcijos tarp farmacijos bendrovės „Valentis pharma“ darbuotojų ir gydytojų, pirmadienį spaudos konferencijoje pranešė Šiaulių apygardos prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). 

Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiojo prokuroro Artūro Karpalovo teigimu, iš viso šioje byloje kaltinimai pareikšti vienam juridiniam asmeniui – farmacijos bendrovei „Valentis pharma“ ir 11 fizinių asmenų. 

„Nemažai gydytojų pripažino savo kaltę dėl kyšininkavimo, padėjo ikiteisminio tyrimo pareigūnams atskleisti schemą ir padarytas veikas, todėl (...) jų atžvilgiu buvo priimti atitinkami sprendimai dėl atleidimo nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Čia kalbama apie 77 gydytojus“, – spaudos konferencijoje kalbėjo A. Karpalovas. 

Nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleisti ir penki įmonės darbuotojai, pripažinę kaltę ir padėję atskleisti nusikaltimus. 

Pasak prokuroro, ikiteisminio tyrimo metu buvo išieškota apie 65 tūkst. eurų, sumokėta apie 3,5 tūkst. eurų baudų bei apie 40 tūkst. eurų įmokų į nuo nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą. 

„Manyčiau, kad dar nebaigus bylos, tai tikrai geras rezultatas, nes valstybės biudžetas pasipildė daugiau kaip 100 tūkst. eurų suma“, – sakė jis. 

STT Šiaulių valdybos viršininkas Vaidas Pupelis teigė, kad organizuotoje grupėje veikusios bendrovės vadybininkės galėjo susitarti su savo aptarnaujamų Lietuvos miestų ir rajonų gydymo įstaigų gydytojais, kad jie už neteisėtą atlygį rekomenduotų pacientams įsigyti, o vėliau suleistų būtent jų įmonės platinamus produktus.

Anot jo, preparatai yra susiję su sąnarių ligų gydymu.  

Teisėsaugos manymu, per 2014-2015 metus iš viso pagal šią schemą galėjo būti perduota kyšių už daugiau kaip 74 tūkst. eurų. 

„Kyšių, kurių vertė svyravo nuo 15 eurų iki 102 eurų (...) kyšio suma priklausė nuo to, kokį prietaisą įsigydavo pacientas ir nuo įsigijimo būdo“, – sakė V. Pupelis. 

STT Šiaulių valdybos viršininko teigimu, kyšio suma buvo įskaičiuota į kainą, kurią mokėjo pacientai. 

„Priklausomai nuo produkto mokėdavo 140-150 arba 600 litų (...) jeigu kalbėti apie tą brangesnį produktą, jei jis kainuodavo 600 litų, tai gydytojui, priklausomai nuo įgijimo būdo ir būdavo – nuo 250 iki 350 litų“, – pasako V. Pupelis. 

Jis taip pat pažymėjo, kad gydytojų uždarbis kito pagal tai, kokiu būdu pacientai įsigydavo preparatus – iš gydytojo, vadybininkės ar vaistinės. 

Ikiteisminio tyrimo metu išaiškinta ir tai, kad bendrovės darbuotojai, baigiantis preparatų galiojimo laikui, perpakuodavo juos ir iš naujo tiekdavo rinkai. 

V. Pupelio teigimu, informacija apie tai buvo perduota Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai bei Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai, kurios bendrovei pritaikė administracinio poveikio priemones. 

Apie baigtą ikiteisminį tyrimą teisėsauga pranešė pernai lapkričio pabaigoje.

Baigtoje byloje juridiniam asmeniui – farmacijos bendrovei „Valentis pharma“ – pateikti įtarimai dėl papirkimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo. Septyni farmacijos bendrovės atstovai įtariami papirkimu, dalis jų – ir apgaulingu apskaitos tvarkymu, keturi buvę ir esamo gydytojai – kyšininkavimu.

Atliekant tyrimą apklausta daugiau nei 1100 asmenų ir surinkta duomenų, kad gydytojams papirkti nuo 2014 metų iki 2015 metų pradžios kyšiams įmonė galėjo skirti daugiau kaip 74 tūkst. eurų.

Generalinė prokuratūra šiam ikiteisminiam tyrimui buvo sudariusi specialią Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio apygardų prokuratūrų prokurorų ir visų STT teritorinių padalinių pareigūnų tyrimo grupę.

Valstybinė mokesčių inspekcija farmacijos bendrovei yra pateikusi ieškinį dėl daugiau kaip 39 tūkst. eurų.

STT nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode