Sprogimas

Vilnius mini 700 metų jubiliejų: kvies į šviesų festivalį, pamatyti Gedimino laiškus

laiskusVilniuje trečiadienį minimas miesto 700 metų jubiliejus, šventės proga rengiamas šviesų festivalis, bus eksponuojamas kunigaikščio Gedimino laiško nuorašas, atidengtas šį laišką įamžinantis paminklas.

Kaip anksčiau yra pažymėjusi sostinės savivaldybė, svarbiausiomis jubiliejaus iškilmių datomis pasirinktos dvi dienos: sausio 25-oji, kai prieš 700 metų Vilnius pirmą kartą paminėtas istoriniuose rašytiniuose šaltiniuose, ir liepos 25-oji, minint Vilniaus globėjo Šv. Kristoforo dieną.

Pagrindinė jubiliejui skirtos programos žinutė yra – „Vilnius: 700 metų jaunas“.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius yra pabrėžęs, kad Vilniaus jaunystė akcentuojama „tikrai ne dėl jaunystės kulto“, o dėl to, kad miestas juda į priekį ir atsinaujina.

Trečiadienį Rotušės aikštėje vyks iškilminga Vilniaus vėliavų pakėlimo ceremonija, prieš tai rotušėje bus pasirašomas Vilniaus mero ir vicemerų laiškas „Dedikacija ateities Vilniui“. 

Katedros aikštėje vyksiantis renginys „Laiko portalas. Vilnius: 700 metų jaunas“ pradės jubiliejinį šviesų festivalį bei taps pagrindiniu viso sausio mėnesio renginių simboliu.

Taip pat nuo sausio 25-osios Gedimino bokšte bus galima pamatyti Gedimino laiško, kuriuo jis kvietė į Vilnių Europos pirklius ir amatininkus, nuorašą. Neišlikus laiškų originalams, šis nuorašas yra pats autentiškiausias Vilniaus miesto gimimą liudijantis dokumentas, nuolat saugomas Latvijos valstybiniame istorijos archyve. Jį bus galima išvysti iki birželio 4 dienos, vėliau jį pakeis faksimilė.

Trečiadienio pavakare Valdovų rūmų Didžiajame kieme bus atidengtas skulptoriaus Martyno Gaubo paminklas „Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino priesakai Vilniui ir Lietuvai“, įamžinęs minėtą Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino laišką.

Sausį minint Vilniaus jubiliejų taip pat vyks įvairios parodos, koncertai, scenos menų ir kino filmų pristatymai, ekskursijos. 

Sausį Lietuvos paštas jubiliejaus proga išleido menininko Vlado Polikšos kurtą pašto ženklų bloką tema „Vilniaus miestui – 700 metų“, o „Monetų namai“ šia proga sukūrė medalį. Tuo metu Kaunas sukakties proga vilniečiams trečiadienį dovanos muzikines plokšteles su daina.

R. Šimašius pranešė, kad Vilnius į gimtadienio šventę pasikvietė ir svečių. Vilniaus turizmo ir plėtros agentūra „Go Vilnius“ Rygos gyventojams nemokamai išdalijo 700 autobusų bilietų.

Vilniui minint jubiliejų, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį suteikė Lietuvos sostinei „Miesto gelbėtojo“ vardą.

Seimas 2023-iuosius yra paskelbęs Lietuvos sostinės Vilniaus ir Gedimino laiškų metais, pažymint tai, kad 1323 metų sausio 25 dieną Vilniaus miestas pirmą kartą paminėtas rašytiniuose šaltiniuose, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino rašytame laiške Europai.

Minėtu laišku pirkliai, kariai, amatininkai, žemdirbiai ir dvasininkai iš viso pasaulio, ypač iš Liubeko, Štralzundo, Brėmeno, Magdeburgo ir Kelno, kviesti atvykti ir apsigyventi Lietuvoje. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode