Marcinkevičius




Finansų ministerijos siūlymai užtikrins mažesnius mokėjimo paslaugų įkainius vartotojams

ikainiusFinansų ministerija kartu su Lietuvos banku parengė Mokėjimų įstatymo pakeitimus, kurie leis gyventojams pigiau naudotis būtiniausiomis bankų paslaugomis ir geriau atlieps smulkiojo verslo poreikius. Siūloma skaidrinti pagrindinės mokėjimo sąskaitos reguliavimą ir sukurti smulkiajam verslui skirtą interneto svetainę, kuri sudarys sąlygas pasirinkti tinkamiausią mokėjimo paslaugų teikėją.

„Įgyvendinus mūsų siūlomą projektą daugiausiai tiesioginės naudos gaus vartotojai. Mokėjimo krepšelis bus labiau prieinamas visuomenei – krepšelio įkainis siektų 1 eurą ir nesikeistų trejus metus. Vis daugiau žmonių pajamas gauna ne grynaisiais pinigais, todėl pigesnės ir labiau prieinamos bankų paslaugos yra būtinybė, kuri aktuali visiems. O sukūrus įkainių palyginimo svetainę verslui, įmonėms bus lengviau pasirinkti geriausiai jų poreikius atitinkančias paslaugas“, – sako finansų ministrė Gintarė Skaistė.  

Projektu tikslinami kriterijai ir tvarka, kaip turi būti apskaičiuojamas maksimalus pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugos komisinis dydis, siejant jį su minimaliu mėnesiniu atlyginimu (MMA) Lietuvoje bei šios sąskaitos paslaugos apimties pokyčiais. Pakeitimai leis užtikrinti, kad pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslauga būtų patrauklesnė ir dar labiau prieinama visai visuomenei.   

Pasak ministrės, siūlomas reikalavimas papildomai informuoti apie galimybę pasinaudoti pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslauga skatins gyventojus aktyviau vertinti skirtingus įstaigų siūlomus pasiūlymus ir pasirinkti jiems palankiausią.

Įstatymu taip pat yra įtvirtinama, kad asmenys, kurie naudojasi pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslauga, galėtų grynųjų pinigų išėmimo ar įmokėjimo paslaugas gauti plačiame bankomatų tinkle – kuo arčiau savo gyvenamosios vietos.

Lietuvos banko patvirtintas pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelio maksimalus įkainis nuo 2024 metų pradžios yra 1,47 euro, o socialinę paramą gaunantiems asmenims – 0,73 euro per mėnesį. Šios kainos nustatomos kasmet ir galioja vienerius kalendorinius metus.

Įgyvendinus Finansų ministerijos siūlymus, priminiais skaičiavimais pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelio maksimalus įkainis siektų apie 1 eurą, o socialiai remtiniems asmenims – apie 50 centų. Toks įkainis nesikeistų trejus metus.

Finansų ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode