Marcinkevičius




Ministrės A. Bilotaitės vizitas Telšiuose: dėmesys civilinei saugai ir krizinių situacijų valdymui

bilotVidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė darbo vizitu lankosi Telšiuose. Susitikime su Telšių, Mažeikių, Plungės ir Rietavo savivaldybių merais ministrė aptarė viešojo saugumo situaciją, reagavimo algoritmus krizinių situacijų metu, taip pat kitus aktualius – civilinės saugos, policijos pertvarkos ir pareigūnų aprūpinimo – klausimus.

Anot ministrės A. Bilotaitės, pasikeitusi geopolitinė situacija regione ir šiuolaikinės hibridinės grėsmės reikalauja ne tik operatyvių, bet ir vieningų valstybės ir savivaldybių institucijų veiksmų, užtikrinant gyventojų saugumą.

„Svarbu, kad reaguojant į tam tikras grėsmes, būtų užtikrinama vienoda reagavimo praktika. Krizinių situacijų metu turime vieningai laikytis nustatytų rekomendacijų ir reagavimo algoritmų. Šiuo aspektu būtina pasitelkti ir parengties pareigūnus savivaldybėse. Savivaldybių vaidmuo įvairių ekstremaliųjų situacijų metu ypatingai svarbus“, – sako vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė. 

A. Bilotaitės teigimu, civilinės saugos funkcijoms visose savivaldybėse skirtas padidintas finansavimas,  šiuo metu aktyviai įdarbinami už šios srities koordinavimą atsakingi parengties pareigūnai. Jau apie pusę savivaldybių yra sukomplektavusios parengties pareigūnų pareigybes. Šalies mastu turėtų būti ne mažiau kaip 74 parengties pareigūnai (60 savivaldybių, 14 ministerijų).

Artimiausiu metu planuojama parengti atitinkamą savivaldybių įstaigų vadovams skirtą mokymų programą ir organizuoti praktinius mokymus, į juos įtraukiant ir parengties pareigūnus. Visos viešosios įstaigos taip pat raginamos pasitikrinti savo patvirtinus evakuacijos planus.

Per 1,5 metų savivaldybėse sukurtas 2,5 tūkst. priedangų tinklas gyventojų apsaugai nuo oro pavojaus. Pavojaus atveju parinktose priedangose tilptų apie 820 tūkst. šalies gyventojų (iš 2 857 mln.) , t. y. apie 29 proc. Telšių raj. parinktos ir pažymėtos 34 priedangos ir 47 kolektyvinės apsaugos statiniai.

Vidaus reikalų ministerija, siekdama stiprinti gyventojų pasirengimą ekstremaliosioms situacijoms, plečia bendradarbiavimą su nevyriausybinėmis ir bendruomeninėmis organizacijomis. Tęsiama ministerijos inicijuota informacinė civilinės saugos kampanija „Esame komanda – turime planą“. Lietuvos savivaldybėse vyksta pasirengimo ekstremaliosioms situacijoms mokymai vietos bendruomenių lyderiams.

Vizito Telšiuose metu diskutuota apie policijos vykdomą administracinę pertvarką. Pokyčiais siekiama kokybiškesnio gyventojų aptarnavimo, operatyvesnio policijos pajėgų valdymo bei reagavimo į įvykius, pareigūnų darbo sąlygų gerinimo. Pristatytos ir VRM parengtos Vidaus tarnybos statuto pataisos, kuriomis siekiama tobulinti pareigūnų užmokesčio sistemą ir į tarnybą pritraukti daugiau pareigūnų.

Vizito metu bus aptarti bendri institucijų veiksmai, stiprinant nepilnamečių psichotropinių medžiagų vartojimo ir platinimo prevenciją.

VRM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode