Parama dėkojame




Ukrainos korupcijos prevencijos agentūra įtraukė „Vičiūnų grupę“ į karo rėmėjų sąrašą

remejuUkrainos nacionalinė korupcijos prevencijos agentūra ketvirtadienį paskelbė įtraukusi Lietuvos bendrovę „Vičiūnų grupė“, kuriai priklauso maisto prekių ženklas „Viči“, į tarptautinių karo rėmėjų sąrašą, nes ji tęsia veiklą Rusijos rinkoje.

„Prasidėjus plataus masto Rusijos invazijai į Ukrainą, „Vičiūnų grupės“ atstovai pažadėjo, kad bendrovė pasitrauks iš Rusijos rinkos. Tačiau „Viči“ ir toliau valdo savo gamyklas Rusijoje, ieško naujų darbuotojų ir moka didelius mokesčius į agresoriaus biudžetą. Tai tapo pagrindu įtraukti „Vičiūnų grupę“ į Nacionalinės korupcijos prevencijos agentūros tarptautinių karo rėmėjų sąrašą“, – sakoma agentūros pranešime.

Šimtai Vakarų įmonių pasitraukė iš Rusijos rinkos po Maskvos invazijos į Ukrainą praėjusių metų vasarį, o Kyjivas nevengė viešai kritikuoti tų, kurios liko, įtraukdamas tokias bendroves į į tarptautinių karo rėmėjų sąrašą.

„Dar 2022 metų kovą, po plataus masto Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, šios Lietuvos grupės vadovas Šarūnas Matijošaitis pareiškė, kad bendrovė per 3–4 mėnesius pasitrauks iš Rusijos rinkos, – sakoma naujausiame agentūros pranešime. – Tačiau tapo žinoma, kad „Vičiūnai“ nenutraukia savo veiklos Rusijoje ir išlieka vienu mėgstamiausių prekės ženklų tarp Rusijos vartotojų.“

Pasak agentūros, grupė vykdo įprastą veiklą Rusijoje, neatleidinėja darbuotojų, gina savo rusišką prekės ženklą teismuose ir toliau samdo darbuotojus savo patronuojamosioms įmonėms, taip palaikydama Rusijos darbo rinką.

„Kol tokie žinomi prekių ženklai kaip „Viči“, nepaisant visų agresoriaus karo nusikaltimų, išlieka Rusijos rinkoje, pasaulis gauna neteisingą signalą, kad Rusija išlieka tarptautinių ekonominių procesų dalimi. O Rusijos gyventojai mato, kad demokratinis pasaulis neatsuko jiems nugaros ir kad jie viską daro teisingai“, – pranešime cituojamas Ukrainos korupcijos prevencijos agentūros pirmininkas Oleksandras Novikovas.

„Daugelis bendrovių jau padarė teisingą pasirinkimą demokratijos ir sąžiningumo vertybių naudai, pasitraukdamos iš Rusijos rinkos. Tačiau „Vičiūnų grupė“ nebuvo viena iš jų ir neperžengė savo tuščių pažadų ribų“, – pridūrė jis.

„Vičiūnų grupės“ savininkai nuo 2022 metų pavasario, kai Rusija pradėjo invaziją Ukrainoje, teigia bandantys parduoti verslą Kaliningrado srityje, tačiau kol kas nesėkmingai. 

BNS žiniomis, radus potencialų pirkėją leidimą sandoriui turi svarstyti Rusijos vyriausybinė užsienio investicijas kontroliuojanti komisija.

Fabrikas Sovetske 2022 metais uždirbo 24,872 mln. eurų grynojo pelno – 2,8 karto daugiau nei 2021-asiais, jo pajamos siekė 216,56 mln. eurų – 6,5 proc. daugiau. 

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis ir jo verslo partneris Liudas Skierius valdo po 50 proc. „Vičiūnų grupės“ valdytojos „VG Holding“ akcijų. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode